Ειδήσεις

Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών και Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζουν το βιβλίο Μνήμες Κατοχής -Ανοιχτές πληγές στον χρόνο


Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας  συνδιοργανώνουν  την Παρασκευή 15 Απριλίου  και ώρα 7 μ.μ. στη Λάρισα (νέο Διοικητήριο  Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θεοφράστου και Καλλισθένους 27)   εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου  του ποιητή – δημοσιογράφου Ανδρέα Ανδρουλιδάκη  με τίτλο «Μνήμες Κατοχής -Ανοιχτές πληγές στον χρόνο».

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο  πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο   Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Πριν την παρουσίαση του βιβλίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Ιδρύματος «Δε Λησμονώ- Γιώργου Καραμάνου» με τίτλο «Κατοχή». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας Ντίνο Κόκκινο, τους αντιπροέδρους Δημήτρη Κρανιώτη και Γιάννη Νταβέλη, τον γενικό γραμματέα Θωμά Ρετσιάνη, την έφορο Χάιδω Τσαγαλά και τα μέλη του Συνδέσμου Μαρίνα Αρσενοπούλου- Δοντά και Χρήστο Κτιστάκη, με αφορμή την διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμου, που οδηγεί σε νέες  από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις, στον τομέα της πολιτιστικής παραγωγής  και των τεχνών.

 

Ντίνος Κόκκινος, Πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας:

«Αποτελεί  μεγάλη τιμή για το Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών να παρουσιάζει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, το συγκλονιστικό βιβλίο του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής -Ανοιχτές πληγές στο χρόνο» στο κοινό της Λάρισας. Πρόκειται για  μια πολύχρονη έρευνα για τα μαρτυρικά χωρά,  ένα βιβλίο – ρωγμή στο χρόνο και γροθιά στο στομάχι που αναβιώνει σκιές και μνήμες μιας εποχής  που άφησε βαθύ αποτύπωμα σε ένα μεγάλο κομμάτι της  ελληνικής κοινωνίας. Ο Κώστας  Αγοραστός  εκτός από Περιφερειάρχης των έργων είναι ένας άνθρωπος  που στηρίζει  στον πολιτισμό και τις τέχνες  και στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε  για την  συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που ήδη έχουμε. Στο χώρο του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας θα εγκαινιαστεί παράλληλα  η πολύ σημαντική  έκθεση του Ιδρύματος «Δε Λησμονώ» του Γιώργου Καραμάνου με 150 φωτογραφίες που αναφέρονται την Κατοχή. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και  λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα  υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της covid-19».

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η ιστορική μνήμη. Στις κρίσιμες εποχές που ζούμε, χρειάζεται όλοι να σκύψουμε  στην ελληνική μας ψυχή και να ενισχύσουμε την  εθνική αυτογνωσία. Ευχαριστώ τον  Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας για την τιμητική πρόταση και την εξαιρετική συνεργασία. Η παρουσίαση του βιβλίου – ντοκουμέντου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη  «Μνήμες Κατοχής» γίνεται σε μια εποχή  αβεβαιότητας και πολέμου στην Ευρώπη. Αυτό καθιστά την εκδήλωση όχι μια ακόμα βιβλιοπαρουσίαση,  αλλά μια ζώσα πραγματικότητα για τα δεινά που βιώνει ένας λαός δίπλα μας. Το βιβλίο δεν είναι ένα βιβλίο παρελθόντος αλλά ένα βιβλίο παρόντος,  που επιβεβαιώνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται,  με τα πιο μελανά χρώματα».

 

Προηγούμενο άρθρο Το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας με το Erasmus+ στην Τσεχία
Επόμενο άρθρο Αντικατάσταση μέρους του πλακόστρωτου στην κεντρική πλατεία Φαναρίου