Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατοίκων της Οξυάς


Υπόμνημα προς το Δήμο Μουζακίου και λοιπές αρμόδιες αρχές και φορείς κατέθεσαν κάτοικοι του χωριού της Οξυάς, σε συνέχεια της από 1 Νοεμβρίου 2023 διαμαρτυρίας τους για τους αποκλεισμένους οικισμούς και κατοίκους του χωριού. Το Υπόμνημα, που υπογράφεται από 165 Οξυώτες, έχει ως εξής :

Εμείς οι κάτοικοι της Οξυάς, που προσυπογράφουμε κατωτέρω το παρόν κείμενο, δηλώνουμε και ζητούμε τα εξής :

Το χωριό της Οξυάς και κυρίως η ανατολική πλευρά αυτής έχει χτυπηθεί άγρια τόσο από το καταστρεπτικό πέρασμα της θεομηνίας του ΙΑΝΟΥ, το Σεπτέμβριο του έτους 2020, όσο και, ακόμη περισσότερο, απ’ αυτές του Daniel και του Elias το Σεπτέμβριο του 2023.

Οι καταστροφικές συνέπειες του ΙΑΝΟΥ αντιμετωπίστηκαν  με πρόχειρες επεμβάσεις των αρμοδίων αρχών (Δήμος και Περιφέρεια, κατ’ αρμοδιότητα) και τις προσωρινού χαρακτήρα αποκαταστάσεις, οι οποίες ,παρά τις διάφορες εξαγγελίες αρμοδίων της πολιτείας, ουδέποτε αποκαταστάθηκαν οριστικά και όπως έπρεπε, με το σχετικό «Τεχνικό Δελτίο», που ο Δήμος είχε αρμοδίως υποβάλει για αποκατάσταση των καταστροφών και για αντίστοιχες αντιπλημμυρικές επεμβάσεις, να παραμένει χωρίς χρηματοδότηση.

Πλήρως αποδυναμωμένο ως προς τις  υποδομέςκαι την ασφάλειά του το χωριό της Οξυάς βρέθηκε, τρία χρόνια αργότερα, στο έλεος των, επίσης, καταστροφικών κυκλώνων Daniel και Elias (Σεπτέμβριος 2023), που προκάλεσαν σ’ αυτό τεράστιες καταστροφές και εξαφάνισαν σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε υποδομή του, ειδικά στην ανατολική του πλευρά, όπου ολόκληροι οικισμοί εξακολουθούν να παραμένουν, εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, χωρίς την παραμικρή οδική πρόσβαση και μόνιμοι κάτοικοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Προβληματισμένοι από την αδιαφορία και την αδράνεια των  αρμοδίων αρχών, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη,1-11-2023 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του δημοτικού κτηρίου Μουζακίου. Σχετική αντιπροσωπία μας έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Μουζακίου,που διαβεβαίωσε μεν για τις προθέσεις του Δήμου να προβεί σε αποκαταστάσεις προσωρινού, έστω, χαρακτήρα,  τόνισε, όμως,  και την αντίστοιχη αδυναμία του, εξαιτίας της έλλειψης ανάλογης χρηματοδότησης.

Κατόπιν όλων τούτων απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδια αρχή ή πρόσωπο και ζητούμε την άμεση και κατά πλήρη προτεραιότητα αποκατάσταση της παντελώς διακοπείσας κυκλοφορίας στον κεντρικό για την περιοχή της ανατολικής Οξυάς οδικό άξονα «Νησιά – Μοναστήρι Αγίας Τριάδας – Μεγ.  Βρύση» και «Μοναστήρι Αγ. Τριάδας – Μεσοράχη», από τον οποίο εξυπηρετούνται και οι ενδιάμεσοι αποκλεισμένοι οικισμοί «Νησιά» Πευκοφύτου, «Τρυγόνα» Δρακότρυπας και «Μελίσσι», «Δάφνη» (Γούτρας), «Ζουγρίτσα», «Γουρνόλακα», «Σούλα» και Μεσοράχη Οξυάς.

Ακολούθως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης όλων των οικισμών και κατοικιών του χωριού, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς και της κυκλοφορίας στη θέση «Γέφυρα Μεσοράχη», που ενώνει τις δύο πλευρές του χωριού.

Θεωρούμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε αρμόδιας αρχής την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων και ζητούμε οι όποιες προσωρινές επεμβάσεις αυτή τη φορά να λάβουν σύντομα και οριστικό χαρακτήρα, ώστε να αποκατασταθούν οι υποδομές του χωριού μας και να προστατευθεί τόσο αυτό όσο και οι πεδινές περιοχές από μελλοντικά ακραία και όχι μόνο  καιρικά φαινόμενα».

Ακολουθούν τα ονόματα και οι υπογραφές 165 Οξυωτών, στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα
Επόμενο άρθρο Βιωματικές Δράσεις στο 3ο Γυμνάσιο Καρδίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας