Ειδήσεις

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Π.Ε Καρδίτσας για τη νέα αντιπυρική περίοδο


Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Καρδίτσας για την νέα αντιπυρική περίοδο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αφού μετέφερε και τις ευχές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στην εισήγησή του επεσήμανε: ‘’ Από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και είμαστε εδώ για να οριστικοποιήσουμε τον προγραμματισμό μας, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο σχέδιο πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών ‘’ΙΟΛΑΟΣ’’. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ήδη διατεθεί μέσω ΕΣΠΑ 5,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού σε Στρατό, Αεροπορία και Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική σε μια τέτοια περίπτωση την έγκαιρη ενημέρωση, τη σωστή διαχείριση των πληροφοριών και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Πιστεύω ότι με συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων θα έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο’’.

Ο συντονισμός φορέων και υπηρεσιών είναι το ‘’μυστικό’’ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σύμφωνα με τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Μιχαλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ρόλο της πρόληψης των πυρκαγιών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα απομάκρυνσης πολιτών, η λήψη της σχετικής απόφασης αποτελεί ευθύνη των δημάρχων, μετά από εισήγηση του επικεφαλή του συμβάντος.

Τόσο ο Δ/της Π.Υ ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Νταουτάς, όσο και ο  Δ/της ΠΕΠΥΔ κ. Κων/νος Φαλάρας τόνισαν ότι οι υπηρεσίες του Π.Σ είναι έτοιμες με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικά μέσα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων πυρκαγιών. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε υδατοστόμια και δεξαμενές , χρειάζεται όμως και η παρέμβαση των Δήμων για τον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου, καθώς και η επικαιροποίηση συγκεκριμένων δράσεων ( συμβάσεις για την απομάκρυνση πολιτών, συμβάσεις με ιδιώτες για διάθεση μηχανημάτων κλπ). Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Δ/τη της Π.Υ Καρδίτσας κ. Κων/νου  Τσιώλη, όπως και του Δ/τη της Π.Υ Σοφάδων κ. Ευάγγελου Ζαβλάγκα.

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών ζήτησε η κ. Ιωάννα Αναστασιάδου από το Δασαρχείο Μουζακίου,  ενώ ενημέρωση για τα αιτήματα των δήμων ζήτησε και ο κ. Ιωάννης Νταής από το Δασαρχείο Καρδίτσας. Ετοιμότητα δήλωσε  ο κ. Κων/νος Γαβριηλίδης σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι δήμοι τους και τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν οι κ.κ Ιωάννης Κουτσομηλιάς και Απόστολος Θέος από τους δήμους Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα αντίστοιχα.

Τον έλεγχο των χωματερών από τους δήμους ζήτησε ο κ. Σταμάτης Χατζηνικολιδάκης από τη  Δ/νση Υγείας, ενώ στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος του τμήματος Π.Π της Π.Ε Καρδίτσας κ. Βάιος Κωστέλλος.

Σε ετοιμότητα και η Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της κ. Περιστέρη, όπως και ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος κ. Κων/νος Φούντας.

Τέλος και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων κ.κ Παναγιώτης Μανώλης, Δημήτρης Παπούλιας και Χρήστος Τσόγκας δήλωσαν έτοιμοι να τεθούν με προσωπικό και τεχνικά μέσα στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στο «κόκκινο» παραμένει ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στις 14 Μαϊου ανοίγουν τα μουσεία και στις 17 οι Βρεφονηπιακοί