Ειδήσεις

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Μπρατάκος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιάρας, ο αν. πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Εμμανουήλ Χριστόπουλος, η Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Σταματία Βελώνη, ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Πιερίας Αθανάσιος Κόκκινος, η Οικονομικής Επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας Χάιδω Παπαχατζή, ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Μαραγκός, το μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιά Αντώνης Καρπαθάκης.  

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τόνισε ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία κατατάσσεται  πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η οποία συστάθηκε το 2020, υπήρξε το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της ΚΕΕΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκ μέρους της ΔΙΜΕΑ ο κ. Σπυρίδων Περιστέρης  ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των Επιμελητηρίων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια και ανέλυσε το ρόλο της υπηρεσίας και τον τρόπο δράσης της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε σαφές από όλες τις πλευρές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της ΔΙΜΕΑ και των Επιμελητηρίων τα οποία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στην εν λόγω υπηρεσία σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με το παρεμπόριο σε κατά τόπους περιοχές.

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι κρίσιμο να έχουμε την πληροφορία από τα Επιμελητήρια ώστε να μπορούμε να επιχειρήσουμε άμεσα και σε συνεργασία με την αστυνομία όπου εντοπίζεται παράνομη δραστηριότητα που αφορά το παρεμπόριο. Σε κάθε περίπτωση η δράση της ΔΙΜΕΑ ξεκινά μετά τα τελωνεία στο εσωτερικό της χώρας».

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να συναφθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΕΕ και τη ΔΙΜΕΑ προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τονίστηκε δε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν τα επιμελητήρια της χώρας να στηρίξουν και σε υλικοτεχνική υποδομή, το έργο της υπηρεσίας ενισχύοντας έμπρακτα τον μηχανισμό καταστολής.

 

Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγρότες από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά