Ειδήσεις

Συνέδριο με θέμα Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας


«Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας». Αυτός είναι ο τίτλος του επίκαιρου 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στην πόλη της Καρδίτσας το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022, που έρχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές της προσφυγιάς μέχρι και τις μέρες μας.  Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας  και ο Δήμος Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,  διοργανώνουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τον παραπάνω τίτλο .

Τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με την προκήρυξη του συνεδρίου,  συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ένα   σημείο καμπής  για την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Σημειώθηκε μαζική μετακίνηση και ανταλλαγή πληθυσμών, που διαμόρφωσαν νέα δεδομένα.

Στόχος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να αναδείξει  πτυχές αυτών των  καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσει όσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν  τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης, με αφετηρία το επετειακό έτος, το συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει το προσφυγικό ζήτημα, σε όλες τις διαστάσεις του από το κάψιμο της Σμύρνης ως τις μέρες μας. Στις ενδεικτικές θεματικές του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, είναι το προσφυγικό ζήτημα  στη διαχρονία του στον ελλαδικό χώρο, η Μικρασιατική καταστροφή και η  ανταλλαγή των πληθυσμών, η απεικόνιση των προσφύγων στην τέχνη (λογοτεχνία, τραγούδι, κ.λπ.), ενώ θα προσεγγίσει επιστημονικά κοινωνικές, οικονομικές  και πολιτισμικές συμπεριφορές στους χώρους εγκατάστασης και θα προσπαθήσει να αναλύσει το σύγχρονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Η πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας τονίζει ότι το 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής καταστροφής με το κάψιμο της Σμύρνης, που είναι η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού και είχε ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων από τις προαιώνιες πατρογονικές εστίες του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρήσαμε ότι ήταν ανάγκη και υποχρέωση του Συλλόγου μας να  αναδείξει όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα. Εξάλλου πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες υποδέχθηκε και ο κάμπος της  Καρδιτσιώτικης γης, στον οποίο ρίζωσαν και πρόκοψαν. Προσδοκούμε ότι μέσα από τις εισηγήσεις πολλών και σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων και άλλων ερευνητών, που ήδη δήλωσαν τη συμμετοχή τους στις εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, θα καταφέρουμε να παραδώσουμε στο αναγνωστικό κοινό έναν τόμο με νέα και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία, που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα από το 1922 ως τις μέρες μας.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Ευάγγελος Αυδίκος Ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζει ιδιαίτερα ότι στόχος μας δεν είναι τα στρατιωτικά γεγονότα, για τα οποία θα γίνει αναφορά από άλλες εκδηλώσεις. Αφετηρία για τη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν να μιλήσουμε για τα πάθη των προσφύγων, από την ώρα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Μας ενδιαφέρουν οι περιπέτειες του  προσφυγικού ταξιδιού, η εγκατάσταση στους νέους τόπους, η σχέση με τους ντόπιους, ο ρόλος τους στην οικονομία και στη διαμόρφωση μιας νέας ανθρωπογεωγραφίας.

Οι πρόσφυγες, επίσης, είναι η έκφραση της ενοχής όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως πιόνια σε μια σκακιέρα στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέξαμε να εστιάσουμε στην τραγικότητα των προσφύγων. Να δώσουμε έμφαση στον αγώνα της επιβίωσής τους. Κι αυτή η διάσταση μας οδηγεί στον παραλογισμό των πολέμων και των αδικιών που δημιουργούν τους πρόσφυγες.

Για πληροφορίες, σχετικές με το συνέδριο, μπορείτε να επικοινωνείτε με το:

Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας Βασιλικής Μετάξη 7, τ.κ. 43100 Καρδίτσα, τηλ. 2441072337.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών
Επόμενο άρθρο How to get Ideal Muelle Rican Partner