Ειδήσεις

Συνέδριο – σταθμός για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την εποχή του


Αυτή την Τρίτη 29 Ιουνίου και ώρα 19:15 ξεκινάει το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργανώνουν, έως 1 Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, όπως επίσης και της εταιρείας ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

Το Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace» στο Μουζάκι (με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού), περιλαμβάνει 46 συνολικά εισηγήσεις που θα αναπτύξουν καταξιωμένοι ομιλητές (συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια πολύπλευρα σημαντική διοργάνωση που σκοπό έχει να φωτίσει όλες τις πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, αλλά και να σκιαγραφήσει όλη αυτή την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, μέσα από τις εισηγήσεις, θα αναλυθούν η προσωπικότητα του Καραΐσκάκη, η κατάσταση της υγείας του, οι συγκρούσεις του, θα παρουσιαστούν άγνωστες πλευρές της δράσης του, όπως επίσης αναλύσεις με βάση τον τύπο και αρχειακό υλικό.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί η επίδραση της μορφής του στην λαϊκή παράδοση, στην λαϊκή κουλτούρα του μεσοπολέμου και στην σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και σε πολλές μορφές της νεοελληνικής τέχνης όπως στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία.

Παράλληλα, θα βιογραφηθούν και ο γιος του Σπυρίδωνας και ο εγγονός του Γεώργιος Καραϊσκάκης, βουλευτής Καρδίτσας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιουνίου, εκπρόσωποι των φορέων-συνδιοργανωτών παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, μιλώντας για την κορυφαία αυτή διοργάνωση και παρουσιάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα.

Στη Συνέντευξη συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αντώνης Αντωνίου καθώς επίσης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Λία Ρογγανάκη.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Νούσιος ο οποίος δήλωσε πως μέσα από το Συνέδριο θα δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές του Γεώργιου Καραϊσκάκη και της εποχής του συμπληρώνοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις το σημαντικό αυτό εγχείρημα επιλέγοντας δράσεις που υποστηρίζουν την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης τόνισε πως αντικειμενικά πρόκειται για το μεγαλύτερο Συνέδριο στο είδος του το οποίο θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αντώνης Αντωνίου επεσήμανε το πόσο σημαντικού κύρους είναι όλοι οι εισηγητές προσθέτοντας πως μέσα από τις εισηγήσεις τους θα αναλυθεί η επίδραση του Καραϊσκάκη τόσο σε πολιτικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μανώλης Στεργιόπουλος ευχαρίστησε όλους τους φορείς-συνδιοργανωτές για τη συνεργασία τους ώστε να πραγματοποιηθεί η πολύπλευρα σημαντική αυτή διοργάνωση και να φωτιστούν όλες οι πλευρές της ζωής και της δράσης του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας

Χώρος υποδοχής Ξενοδοχείο «Mouzaki Palace»

Τρίτη 29/6/2021

19:00 Υποδοχή και διαπίστευση συνέδρων – Εγγραφές

19:15 Κήρυξη έναρξης εργασιών του συνεδρίου – Χαιρετισμοί επισήμων

19:25 Οι στόχοι του συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Αντώνη Α. Αντωνίου

Προεδρείο: Θεοφάνης Στάθης – Μανώλης Στεργιόπουλος – Αντώνης Α. Αντωνίου

19:40 Μνήμη της Επανάστασης και η αμφιθυμία για τους οπλαρχηγούς: Οι συνδηλώσεις των απεικονιστικών πηγών για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Κατερίνα Π. Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών, Κ.Ε.Ι.Ν.Ε. Ακαδημίας Αθηνών

20:00 Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη από ΄΄διάβολο΄΄ σε ΄΄άγγελο΄΄ και ο άτακτος εθνικός στρατός του Εικοσιένα

Διονύσης Τζάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας/Ιόνιο Πανεπιστήμιο

20:20 Γεώργιος Καραϊσκάκης και Οδυσσέας Ανδρούτσος: βίοι παράλληλοι, ταυτότητες υβριδικές σε εποχές συγκρότησης του ηρωισμού

Αντώνης Σμυρναίος, Αναπλ. Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Ν. Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, Π.Τ.Δ.Ε., Παν. Θεσσαλίας

20:40 Συζήτηση

Προηγούμενο άρθρο Το Europe Direct της Περιφέρειας στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας της νέας γενιάς Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού