Ειδήσεις

Συνέπεια στις δεσμεύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης


????????????????????????????????????

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, του Δημάρχου Φαρκαδόνας, κ. Σπυρίδωνα Αγναντή και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε για την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης για το 2021 που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο από τη ΡΑΕ και του Επενδυτικού Σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στο πλαίσιο της συνάντησης επεσήμανε ότι ξεκινά ο σχεδιασμός για την τροφοδότηση άλλης μιας νέας περιοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, της Δημοτικής Κοινότητας Φαρκαδόνας, που έχει ενταχθείστο5ετές Πρόγραμμα της Εταιρείας. Όπως ανέφερε,προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,5 εκ. € έως το 2025 στο Δήμο για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τη σύνδεση των καταναλωτών.

Στη συνέχεια ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι, παρά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις τηςσύμφωνα με το Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, σεβόμενη πλήρως το ρυθμιστικό, νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις της Αρχής.Παράλληλα, η Εταιρεία ασκεί τα καθήκοντά της με γνώμονα τις αρχές, της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της αμεροληψίας, διασφαλίζοντας τη Λειτουργική της Ανεξαρτησία.

Ήδη, από τοα΄ τρίμηνο του 2021, τα κερδοφόρα αποτελέσματα σηματοδοτούν τον αναπτυξιακό ορίζοντα της Εταιρείας.Αξιοποιώντας πλήρως τη δυναμική της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παραμένει πιστή στον προγραμματισμό και χαράσσει τη μελλοντική της πορεία για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις και συντελεί έμπρακτα στην εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος των πολιτών. Η αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου – του κυρίαρχου για τη μεταλιγνιτική εποχή μεταβατικού καυσίμου – παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Πολιτείας.

 

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δήλωσε σχετικά:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατί σήμερα ανακοινώνεται κάτι πολύ σημαντικό, η έλευση του φυσικού αερίου στη Φαρκαδόνα.Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις κατοικίες και προστασία του περιβάλλοντος καθώς το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό καύσιμο, εξαλείφοντας τα αίτια που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση.Παράλληλα, δίνουμε μια αναπτυξιακή χροιά γιατί το φυσικό αέριο πέρα από την οικιακή χρήση αξιοποιείται και από επιχειρήσεις. Έτσι, μειώνεται τοενεργειακό κόστος,ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις ανάπτυξης στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Λεωνίδα Μπακούρακαι την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που δίνει η Πολιτεία,και αναπτύσσουν το σπουδαίο τους έργο επεκτείνονταςτο δίκτυο διανομής στην περιοχή της ευθύνης τους. Τοαυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων της Φαρκαδόναςγια σύνδεση με το δίκτυο διανομής, μας δίνει ώθηση να στηρίξουμε με περισσότερους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορέσουν όλο και περισσότεροι να περάσουν στη χρήση του φυσικού αερίου, του καθαρότερου καυσίμου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω και την απόφασητης Πολιτείας για την επιτάγχυση της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μίγματος της χώρας.Μέσα στην τελευταία 10ετία κατορθώσαμε να μειώσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη κατά 70% και το φυσικό αέριο καλείται να αποτελέσει το ρόλο του καυσίμου βάσης για την ηλεκτροπαραγωγή.Η μετάβαση της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο μειώνει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ως τη φιλικότερη μορφή ενέργειας, αποτελεί το καύσιμο γέφυρα μέχρι να φθάσουμε στην πράσινη οικονομία.

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μπακούρας σχολίασε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό που στέκεται δίπλα μας όλη αυτή τη περίοδο της πανδημίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ύψους 156 εκ. € από το 2021 έως το 2025. Επίσης, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία και την άμεση ανταπόκριση.

Με την εφαρμογή του Προγράμματος κατορθώνουμε να προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας χάρις την σταθερή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε, αφού από τη φετινή χρονιά μειώθηκε η τιμή διανομής κατά μέσο όρο κατά 21% αλλά και ειδικότερα στη βιομηχανία κατά 56%. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι 20 ενεργοβόρες βιομηχανίες πέρασαν στη χρήση του φυσικού αερίου κατά την τελευταία περίοδο, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Συνεχίζουμε τις επενδύσεις ενώ ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουμε επενδύσει πάνω από 6,5 εκατομύρια για την επέκταση του δικτύου. Η ζήτηση των καταναλωτών για τη μετάβαση στη χρήση του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς πρόκειται για ένα καύσιμο πρακτικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στο πρόγραμμα μας, καθώς επενδύουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου και όλων των λειτουργειών της Εταιρείας. Εγκαθιστούμε ήδη έξυπνους μετρητές και αξίζει να σημειωθεί ότι στη Φαρκαδόνα, όλοι οι μετρητές που θα τοποθετηθούν θα είναι ευφυείς. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να λαμβάνουμε απομακρυσμένα τη μέτρηση και να διασφαλίζουμε τον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών.

Αναπτύσσουμε καινοτόμα, ευέλικτα και βιώσιμα δίκτυα, τα οποία υποστηρίζουν όχι μόνο το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα αλλά και δίκτυα τα οποία είναι έτοιμα να υποδεχτούν ανανεώσιμα αέρια όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο για την περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, συμβάλλοντας με αυτό το τον τρόπο στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Πολιτεία για τα επόμενα χρόνια».

Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας, κ. Σπυρίδων Αγναντής, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τη συμμετοχή σε μια μεγάλη προσπάθεια, που όπως ανέφερε θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο Δήμο. Η ένταξη του Δήμου στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, είναι ένα έργο που θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκομένους, ενώ με τη βοήθεια της Πολιτείας, το φυσικό αέριο θα φθάσει και σε άλλες περιοχές του δήμου μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Γυναίκα ξάφρισε 655 ευρώ από άντρα στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Τι έδειξαν τα rapid tests στην Καρδίτσα