Ειδήσεις

Συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Μουζακίου


Εκτάκτως συγκάλεσε την Κυριακή 23-7-2023, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, όπου συμφωνήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς του Δήμου να βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή. Αφορμή αποτέλεσε απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και Προέδρου του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Καρδίτσας Κ. Νούσιου για:

1)Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, για την ίδια ημέρα κάθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αυξήθηκε στο βαθμό 3 & 4 και θεωρείται ΥΨΗΛΟΣ & ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π.

2)Άμεση τήρηση της εφαρμογής του ανωτέρω μέτρου καθ’ όλο το χρόνο που διαρκεί η κατηγορία 3 και άνω στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και ιδιαίτερα για τις κατωτέρω εκτάσεις όπως προτάθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

-Αισθητικό Δάσος Μαυροματίου

-Δημοτικό Δάσος Μουζακίου-Πορτής

-Δημοτικό Δάσος Μουζακίου θέση “Επισκοπή

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

-Δασικές περιοχές μέχρι το υψόμετρο των 600μ

-Δασικές περιοχές Natura

-Δημοτικό δάσος Παπαράντζας

-Δάσος Μεταμορφώσεως

-Δάσος Ανωγείου

-Δάσος Προφήτη Ηλία Καρδιτσομάγουλας

Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. συμμετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. ΝίκοςΖαρνακούπης, ο Διοικητή της Π.Υ Μουζακίου κ Χ. Μπάρκας, ο ΔασάρχηςΜουζακίου κ.Α.Γκόζγκος, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Α.Τ. Μουζακίου κ. Δ. Αργυρός και υπάλληλοι της Πυροπροστασίας του Δήμου Μουζακίου που βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση από την έναρξη του καύσωνα διαρκείας μέχρι σήμερα με εντολή του Δημάρχου.

Ο κ. Στάθης απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες εκπροσώπους και στα στελέχη των Τοπικών Υπηρεσιών εξέφρασε την ανάγκη για συνεχή επικοινωνία και συντονισμό ενεργειών, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και να υπάρξει άμεση παρέμβαση εάν αυτή απαιτηθεί. Επίσης, απεύθυνε έκκληση προς όλους τους δημότες και στους επισκέπτες, ιδιαίτερα αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα του ακραίου καύσωνα να είναι πολύ προσεκτικοί στις όποιες δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο, στις κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

–         Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

–         Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

–         Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

–         Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΚΥΝΗΓΟΣ Η ΕΚΔΡΟΜΕΑΣ

–         Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

–         Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο.

–         Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

–         Σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

–         Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.

–         Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

–         Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

–         Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

–         Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

–         Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

–         Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

–         Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

–         Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο.

–         Στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112. (Για οποιαδήποτε επιπλέον οδηγία ή πληροφορία, οι δημότες μπορούν να απευθύνονταιστα τηλ.: 2445350102 &Κιν.: 6974917510 Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ζαρνακούπης).

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση – Καμία εργασία στην ύπαιθρο