Ειδήσεις

Σύσκεψη φορέων και σωματείων της Καρδίτσας για την απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου


Με συμμετοχή σωματείων και φορέων της Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στο αίθριο της δημοτικής αγοράς η σύσκεψη σωματείων και φορέων.

Συμμετείχαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, ο Σύλλογος δασκάλων, η ΕΟΑΣΚ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Κ. Υγείας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Καρδίτσας, το Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας των ΑΜΕΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και η Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας μέλη ΟΓΕ.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος γραμματέας του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας στην ομιλία του τόνισε

μεταξύ των άλλων:

«Αυτές τις ώρες,  αυτές τις στιγμές ο λαός της νομού Καρδίτσας και ιδιαίτερα της περιοχής του Παλαμά και των γύρω χωριών, της Θεσσαλίας ολόκληρης, δίνει μια μεγάλη μάχη. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, σπίτια και χωράφια πλημμυρισμένα, το βιός και η σοδιά απλών ανθρώπων αφανισμένα κάτω από τα νερά!

Ήταν άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα ! Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά. Το κριτήριο του κέρδους καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που χαράζει η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που ο Πρωθυπουργός μάλιστα προστρέχει για «αρωγή» . Για αυτό μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία.

Αυτό το επιλεκτικά ανίκανο κράτος που κάθε απλός άνθρωπος με αγωνία έψαχνε να το βρει αυτές τις ημέρες τηλεφωνώντας σε υπηρεσίες να προστρέξει για στήριξη, συνδρομή, προστασία και δεν το έβρισκε. Το είδε όμως αποφασιστικό κι αρματωμένο απέναντι σε όλους τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες για την διεκδίκηση προβάλλοντας την καταστολή , τα ΜΑΤ όπως γίνεται κάθε φορά που οι αγρότες βγαίνουν στα μπλόκα του αγώνα.

Ζητήματα που αφορούν και όλο το λαό της περιοχής, μιας και οι καταστροφές της παραγωγής θα φέρουν νέα εκτίναξη των τιμών σε βασικά αγαθά, που θα ροκανίζουν το ήδη σμπαραλιασμένο λαϊκό εισόδημα. Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί για μια ακόμη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες , δεκάδες επιχειρήσεις στην περιοχή της Καρδίτσας , μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή του Παλαμά με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πληγεί .

Σε αυτές τις συνθήκες κι ενώ λαός της περιοχής μας μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, δίνει την μάχη της επιβίωσης, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα, το «ανύπαρκτο» κατά τα άλλα κράτος κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στην ζωή και τα δικαιώματά μας με αμείωτη ένταση και η κυβέρνηση κατέθεσε στις επιτροπές της Βουλής το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να μας βάζουν για δουλεία όποτε και όσο θέλουν.

Ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος! Να αποσυρθεί τώρα !

Αυτή την πολιτική επιλογή που δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές και δίνει απόλυτη προτεραιότητα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις(ΝΔ, ΣΥΡΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα) είναι που γεννά τα Τέμπη, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.

Τον λαό μας περιμένει ένας σκληρός χειμώνας με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Παράλληλα με αυτή τη λαίλαπα η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση την Πέμπτη ενός νέου νομοσχεδίου- τερατουργήματος που επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Καμένοι το καλοκαίρι, πνιγμένοι το χειμώνα, σκλάβοι στη δουλειά!

Αυτή η πολιτική θα προχωρήσει μέσα από τη μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και την ένταση της εκμετάλλευσης, μέσα από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, μέσα από τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια των τραπεζιτών και των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από το ξεκλήρισμα και την παραπέρα φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού μας. Είναι χαρακτηριστικό πώς βλέπει η κυβέρνηση την “ανάπτυξη” για τον λαό, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συγκεντρώνουν νέα τεράστια κέρδη. Με τις συμβάσεις ελάχιστης απασχόλησης, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασίας οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα φυτοζωούν μέσα στις συνθήκες της μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε φυσικά θα μπορέσουν ποτέ να συγκεντρώσουν την οποιαδήποτε προϋπηρεσία.

Η κυβέρνηση μέσα από τις εξαγγελίες της για τις τριετίες έρχεται να ρίξει ένα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, όπως η σουπιά το μελάνι της, για να καλλιεργήσει ανοχή και αναμονή στην εγκληματική πολιτική της. Όχι μόνο διαγράφει 12 χρόνια δουλειάς για τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρώσει 20 χρόνια προϋπηρεσίας και δεν είχαν πάρει τις τρεις τριετίες μέχρι το 2012, αλλά προχωρά και σε απαράδεκτους συμψηφισμούς με τον υπάρχοντα μισθό. Δηλαδή νέες υποσχέσεις για μικρές αυξήσεις από τα τέλη του 2024 και αν.

Δεν θα περάσει η επιχείρηση της κυβέρνησης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να σβήσουν τις άμεσες διεκδικήσεις προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και της ζωής μας. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν.

Την απάντηση μας θα την δώσουμε την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται από το συνδικάτο οικοδόμων Καρδίτσας.

Καλούμε το εργατικό κέντρο Καρδίτσας να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 21 Σεπτέμβρη.

 

Προηγούμενο άρθρο Στη Θεσσαλία Ολλανδοί επιστήμονες για την εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης στις πλημμυρισμένες περιοχές
Επόμενο άρθρο Υποδοχή ιεράς εικόνος Παναγίας Φοβεράς Προστασίας εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους