Ειδήσεις

Τ.Ε. Καρδίτσας ΚΚΕ: Αθωράκιστος για ακόμη μια φορά ο Νομός στα καιρικά φαινόμενα


Τα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο, έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα  τόσο στην πόλη, όσο και στην ύπαιθρο της Καρδίτσας, ξυπνώντας άσχημες μνήμες στους κατοίκους του νομού.

Ο νομός Καρδίτσας,  16 μήνες μετά τον Ιανό, βρίσκεται ξανά εκτεθειμένος και τα προβλήματα ήδη είναι ορατά. Η έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων πρόληψης είναι η αιτία του προβλήματος είτε τα φαινόμενα είναι «ακραία» είτε όχι.

Ζημιές σε ύδρευση και άρδευση, καταστροφές στο οδικό δίκτυο, διακοπή ηλεκτροδότησης  σε ορεινά χωριά τη στιγμή μάλιστα που ο λαός χρυσοπληρώνει το ρεύμα στη ΔΕΗ. Οι δρόμοι και τα προαύλια στα περισσότερα σχολεία της πόλης μετατράπηκαν σε λίμνες με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές  να μην μπορούν να τα προσεγγίσουν. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει για άλλη μια φορά καθώς και ποιμνιοστάσια.  Επίσης, σε ορισμένα χωριά ήδη έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες νερού σε δρόμους και αυλές και τα φρεάτια στην πόλη είναι εδώ και ώρες «μπουκωμένα». Ταυτόχρονα, τα ποτάμια του νομού έχουν φουσκώσει καθώς η βροχή συνεχίζεται.

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τα «μπαλώματα» που έγιναν μετά τον Ιανό, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν το νομό από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι «απειλούν» την περιοχή.

Ενώ τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στην κακοκαιρία που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφθηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι». Αυτό ακριβώς εξυπηρετούσε η  αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων από το «112» στους κατοίκους του νομού.

Και η σημερινή πραγματικότητα δεν μπορεί να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης  για το γεγονός ότι τόσο η Καρδίτσα όσο και η όλη η χώρα είναι απροστάτευτη μπροστά σε καιρικά φαινόμενα εν έτη 2022!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των λαϊκών περιουσιών μπαίνουν στο ζύγι του κόστος – οφέλους, ότι ο πραγματικός εχθρός δεν είναι ο «κακός μας ο καιρός» αλλά ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Απαιτούμε τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από Κυβέρνηση, Πολιτική Προστασία και Τοπική Διοίκηση ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Καλούμε το λαό της Καρδίτσας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του να παλέψει για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Γιατί όπως περίτρανα έχει αποδειχτεί μόνο ο ίδιος ο  λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Να διεκδικήσουμε:

Την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών σε σπίτια, ύδρευση, άρδευση και υποδομές.

Την άμεση αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών που έχουν γίνει.

Την άμεση υλοποίηση  όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

 

 

                                                                                                           

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα: Σχεδιαστική σκέψη για την Καινοτομία
Επόμενο άρθρο Κατάθεση αίτησης του Επιμελητηρίου για το ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Κάμπου