Ειδήσεις

Τ. Τσιαπλές: Η Θεσσαλία παραμένει ανοχύρωτη από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως έδειξε και ο Διομήδης


Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου Θεσσαλίας (28.1.22), ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές ανέφερε τα εξής:

Πριν λίγο το προεδρείο μας ανακοίνωσε την προσχώρηση του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της «Πράσινης Θεσσαλίας», Θανάση Ακρίβου, στην παράταξη της περιφερειακής αρχής του κ. Αγοραστού. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι άρχισαν οι «αρραβώνες και παντρειές» μπροστά στις επόμενες εκλογές, μεταξύ δυνάμεων που έχουν κοινή στρατηγική γραμμή την υπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε με πράσινο προσωπείο, είτε με όποιο άλλο και δεν πρέπει να αφορούν ούτε το λαό της Θεσσαλίας.

Γιατί την ώρα που συμβαίνουν αυτές οι «μεταγραφές», προ λίγων ημερών, είχαμε απο τα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, αέρα, χιονόπτωση) ξανά πλημμυρισμένα χωριά, χωράφια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, καταστροφές σε επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, υποδομές (ύδρευσης, άρδευσης), πολύωρες διακοπές ρεύματος, προβλήματα συγκοινωνίας, σε μια σειρά Δήμους (Φαρσάλων, Κιλελέρ, Τεμπών, Αγιάς, Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου).

Αποδείχτηκαν περίτρανα για ακόμη μια φορά οι μεγάλες ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και εκτέλεση σύγχρονων έργων θωράκισης γι’ αυτές τις περιοχές και για όλη τη Θεσσαλία, καταρρίπτοντας τις μεγαλοστομίες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, που αυτοπαινεύονται ότι τα κάνουν όλα καλά και γρήγορα, παραδίνοντας μάλιστα τεχνογνωσία και στο εξωτερικό!!!

Τα «μπαλώματα» που έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ, αποδείχτηκαν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν την Θεσσαλία από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι απειλούν την περιοχή.

Η ετοιμότητα του κρατικού και τοπικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, για την οποία μας διαβεβαίωναν κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, αποδείχτηκαν ακόμα μια φορά λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Αυτές είναι οι αιτίες των προβλημάτων που ταλανίζουν το λαό και της Θεσσαλίας και όχι τα καιρικά φαινόμενα που βαφτίζονται μονίμως ως ακραία και πρωτόγνωρα για να κρύβονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων, της περιφέρειας, των δήμων, των διαφόρων οργανισμών (ΓΟΕΒΕ, ΤΟΕΒ).

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, επιμένει σταθερά, ότι πρέπει να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα:

  • Η άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των γεφυρών, των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού) σε όλε στις περιοχές της Θεσσαλίας, είτε αυτές αφορούν πρόσφατες καταστροφές από τον «ΔΙΟΜΗΔΗ» και την «ΕΛΠΙΔΑ», είτε από το «ΙΑΝΟ» και άλλες περιπτώσεις.
  • Η άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος 1.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
  • Η καταγραφή γρήγορα των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, για σπίτια, καταστήματα, στους αγρότες που χτυπήθηκαν από πλημμύρα, ανέμους, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μέρος των πληγέντων.
  • Ο άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της Θεσσαλίας, με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
  • Η στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό και εργατοτεχνικό) πλήρους απασχόλησης και ο εξοπλισμός τους με τα αναγκαία τεχνικά μέσα για να μπορούν αυτές να υλοποιούν μια σειρά έργα με πολύ μικρότερο κόστος και άμεσα.

 

Η παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσου Τσιαπλέ, στην συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο Κάτοικοι της ορεινής Καρδίτσας ζητούν άρση της απόφασης παύσης των ανταποκριτών ΟΓΑ – eΕΦΚΑ
Επόμενο άρθρο Το ΤΣ της Κοινότητας Καλλιθήρου συμπαρίσταται στους αγρότες