Ειδήσεις

Τα self test αναμένουν οι φαρμακοποιοί της Καρδίτσας


Στην Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα self test και από αυτή την Τετάρτη αρχίζει ο εφοδιασμός των φαρμακείων όλων των μεγάλων αστικών κέντρων με απώτερο σκοπό την Παρασκευή 9 Απριλίου να πάρει σειρά και η διάθεσή τους στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία

Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Στην Καρδίτσα, οι φαρμακοποιοί παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και δηλώνουν πανέτοιμοι για να αναλάβουν την όλη διαδικασία.

Όπως μας επισημαίνει  ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, τα self tests, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα βρίσκονται την Τετάρτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα αστικά κέντρα και την Παρασκευή και σε όλη την υπόλοιπη περιφέρεια και μέχρι τότε αναμένεται να είναι έτοιμη και η πλατφόρμα ώστε να ξεκινήσει πλέον η διάθεσή τους στους πολίτες.

Ήδη, όπως μας αναφέρει ο κ. Γαγάτσης, υπάρχει ενδιαφέρον και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ρωτούν τον φαρμακοποιό τους πότε θα έρθουν τα τεστ και πως θα γίνονται.

Όσον αφορά δε στο γεγονός ότι τελικά τα τεστ δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα διενεργούν οι φαρμακοποιοί σε όσους δεν μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους, ο κ. Γαγάτσης δηλώνει την ικανοποίηση του κλάδου καθώς, όπως μας εξηγεί για μια ακόμη φορά, τα φαρμακεία θα μετατρέπονταν, σε μια τέτοια περίπτωση, σε εστίες μετάδοσης.

«Αυτό το ζητούσαμε για το καλό των ίδιων των πολιτών. Οι δε φαρμακοποιοί θα χρειάζονταν γνώση, χρόνο, εξάρτηση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Υποχρεωτικό είναι, ανά εβδομάδα, το self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν. Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Τι γίνεται αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πώς το κάνουμε

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.
Η μπατονέτα μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά. Περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό.
Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό.
Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Προηγούμενο άρθρο Β. Τσιάκος: Τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας για να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο
Επόμενο άρθρο Ενεργειακή αλλά και αντισεισμική προστασία κελύφους κατασκευών