Ειδήσεις

Τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και οικοδόμων για την κακοκαιρία


Για άλλη μια χρονιά καλούμαστε να πάμε στη δουλειά με κάθε κόστος, την στιγμή που η  κακοκαιρία είναι σε πλήρη εξέλιξη  και επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Η εμπειρία από προηγούμενες χρονιές, όπου πολλοί εργοδότες δεν έλαβαν υπόψιν το γεγονός ότι υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια, λόγω καιρικών συνθηκών, για την πρόσβασή μας στη δουλειά και απαίτησαν την παρουσία μας, δείχνει τι θα γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις και φέτος.

Σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε εργοστάσιο, εργοτάξιο, αποθήκη, και αλλού, είναι ζωτική ανάγκη να εξασφαλίζονται (και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) ορισμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όπως:

– Οι χώροι εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της.

– Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

– Να χορηγείται στους εργαζόμενους στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.

– Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

– Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών.

Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα:

– Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κλπ., πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό πριν την επανάληψη εργασιών που έχουν διακοπεί λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας.

– Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

– Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

– Όλες οι βοηθητικές κατασκευές πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες, οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

– Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων λόγω ψύχους, έντονης χιονόπτωσης και παγετού πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Nα μην επιτρέψουμε να κινδυνεύσει καμία ζωή συναδέλφου σε αυτές τις συνθήκες».

Να μην το δεχτούμε! Τα σωματεία μας καλούν κάθε συνάδελφο που αδυνατεί να μεταβεί στην εργασία του, αλλά δέχεται πιέσεις, είτε καλείται να δουλέψει σε εξωτερικούς χώρους (πχ παραλαβές προϊόντων) χωρίς μέτρα προστασίας από το ψύχος, να έρθει σε επαφή με το σωματείο. Κανένας μόνος του απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας!

Προηγούμενο άρθρο Στις φλόγες τυλίχθηκε ξενώνας στα Καλύβια Πεζούλας
Επόμενο άρθρο Αναβολή της προγραμματισμένης αιμοδοσίας του Σ.Ε.Α. Παλαμά