Ειδήσεις

Τα θέματα της λίμνης Πλαστήρα έθεσε ο δήμαρχος στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος


Προγραμματισμένη συνάντηση για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της λίμνης Πλαστήρα, είχε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα. Η συζήτηση έγινε με τηλεδιάσκεψη σε πολύ καλό κλίμα και κράτησε 40 λεπτά. Τέθηκαν περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα της λίμνης, αρμοδιότητας του υπουργού.

Ο δήμαρχος έθεσε το θέμα των υποδομών, δημοτικών και ιδιωτικών, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό» αλλά για λόγους πολεοδομικούς δεν μπορούν πλέον να αποκατασταθούν. Επίσης αναφέρθηκε σε φανερά λάθη και παραλήψεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που εμποδίζουν την αξιοποίηση υπαρχόντων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο κ. Νάνος ζήτησε την ένταξη του Δήμου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τη χρηματοδότηση ανάλογων μελετών, καθώς και γεωλογικών για τον κατολισθαίνοντα οικισμό Αγ. Μαρίνα.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε στον υπουργό είναι η αποκατάσταση μιας αθέατης περιβαλλοντικής καταστροφής που υπέστη η λίμνη από τον «Ιανό». Οι ανυπολόγιστες ποσότητες φερτών υλών και σκουπιδιών από όλα τα ρέματα κατέληξαν στον πυθμένα της λίμνης. Ο δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο αποκατάστασης και ζήτησε να χρηματοδοτηθεί μελέτη για την βυθομέτρηση της λίμνης, από την οποία να προκύψει επανακαθορισμός και θεσμοθέτηση νέου οικολογικού ορίου.

Το τρίτο θέμα ήταν η πρόταση του Δήμου να χρηματοδοτηθεί είτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή το Δασαρχείο Καρδίτσας για να γίνει διευθέτηση της κοίτης των ποταμών που εκβάλλουν στη λίμνη, καθώς και της δημιουργίας ανασχετικών αναβαθμίδων εντός της κοίτης.

Το τέταρτο θέμα αφορούσε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, το ρόλο της αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Ο κ. Νάνος παρουσίασε στον υπουργό σχέδιο για την αξιοποίηση της βιομάζας και την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η δασική νομοθεσία και να ενισχυθεί με προσωπικό το Δασαρχείο Καρδίτσας.

Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε απλούστευση της διαδικασίας για τη μετατροπή των άγριου καστανόδασους ιδιοκτησίας του Δήμου σε εμβολιασμένους καστανεώνες για να διανεμηθούν σε ανέργους των χωριών.

Ο κ. Σκρέκας άκουσε με πραγματικό ενδιαφέρον τα προβλήματα και δεσμεύτηκε να δώσει λύση, καθώς το υπουργείο έχει πρόγραμμα για νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία του Περιβάλλοντος της λίμνης Πλαστήρα και είπε ότι θα συμβάλλει για την υλοποίηση του έργου του καθαρισμού. Σε ότι αφορά τα ενεργειακά και την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, υποσχέθηκε να διερευνήσει τις δυνατότητες. Τέλος, ο υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του δημάρχου να επισκεφθεί τη λίμνη Πλαστήρα.

Προηγούμενο άρθρο Οι συμμετέχοντες στη λαϊκή αγορά των Σοφάδων στις 27/2/2021
Επόμενο άρθρο 9.803 οι μέχρι στιγμής εμβολιασμοί στην Καρδίτσα