Ειδήσεις

Τα ζητήματα των ΓΟΕΒ Θεσσαλίας επί τάπητος


Συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, είχαν διαδοχικά, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μαζί με τον πρόεδρο και τη νομική σύμβουλο του ΓΟΕΒ Σ.Ε Θεσσαλίας κκ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Ιουλία Αγγελακοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Σ.Ε Θεσσαλίας έθεσε στον κ. Γεωργαντά καίρια ζητήματα, που άπτονται του Οργανισμού, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και στα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του “ΙΑΝΟΥ”, αλλά και του εγκέλαδου του Μαρτίου του 2021.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε, ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς το υπάρχον είναι απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στην εξασφάλιση της εισπραξιμότητας των ΟΕΒ.

Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα  προώθησης της χρηματοδότησης των μελετών αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών θυροφραγμάτων της περιοχής ευθύνης του Οργανισμού στη Θεσσαλία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφώνησε ως προς το αίτημα αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας των ΟΕΒ, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών, ώστε να προαχθεί η βιωσιμότητα και η δυνατότητα επέκτασής τους.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση, σημείωσε, πως είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας ενημέρωσε τον κυβερνητικό παράγοντα για τη σημαντικότατη συμβολή του Οργανισμού αναφορικά με τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία, με ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων όλης της περιοχής, που συμβάλλει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της γεωργίας.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά, ο Λαρισαίος πολιτικός και οι κκ. Παπαμιχαήλ και Αγγελακοπούλου, επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, θέτοντας εκ νέου την αναγκαιότητα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς ο Οργανισμός έχει καταθέσει ήδη τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσαν τα μέλη του.

Ο κ. Τριαντόπουλος αντιμετώπισε θετικά το αίτημα για χρηματοδότηση, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ο κ. Κέλλας έθεσε, ακόμη, το ζήτημα των εκκρεμοτήτων στις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στο ν. Λάρισας από τη θεομηνία του “ΙΑΝΟΥ”, αλλά και τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου του 2021, ζητώντας διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις, που δεν υπήρξαν πληρωμές.

Ο  υφυπουργός, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον “ΙΑΝΟ” σε επιχειρήσεις και αγρότες, απάντησε, ότι η διαδικασία καταβολής του συνόλου της αποζημίωσης προς τους δικαιούχους, που έχει καθοριστεί σε ποσοστό 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρεμιέρα της άρδευσης για τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού
Επόμενο άρθρο Μεγάλη επιτυχία για την Καρδίτσα ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος