Ειδήσεις

Τάχιστες αποζημιώσεις-ενισχύσεις ζητά η ΠΑΚ Θεσσαλίας για τις φονικές πυρκαγιές στη Μαγνησία


Δύο θάνατοι, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε εναγωνίως να σώσει τα πρόβατά του, το 60% του ζωικού κεφαλαίου να έχει καταστραφεί, ο ιστορικός αγροτικός συνεταιρισμός της νέας Αγχιάλου η «ΔΗΜΗΤΡΑ», με τα φημισμένα πανελληνίως κρασιά και  τσίπουρα, να έχει καεί ολοσχερώς καθώς και πολλές επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μαγνησίας.

Πυρκαγιές που αφαίρεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ζωές ανθρώπων και ζώων και κατέστρεψαν περιουσίες καθώς και περίπου 80.000 αγροτικές εκτάσεις.

Το πρώτιστο ερώτημα που εξάγεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι, πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή, που ούτε δασώδη μπορείς να την χαρακτηρίσεις, ούτε με πυκνή βλάστηση και φυσικά ούτε είναι απροσπέλαστη, να πήρε τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά και πως δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να την τιθασεύσει έγκαιρα.

Παράλληλα, είναι απορίας άξιο, πως αφέθηκε η πυρκαγιά να φτάσει μέχρι και την αποθήκη των πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης,  με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αλλά και να μείνει ανυπεράσπιστη ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή.

Συνεπώς, στην προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου σχετικά με τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων της θεσμοθετημένης πολιτείας, όσο ψηλά και να βρίσκονται.

Σε σχέση με τους φίλους γεωργούς που κάηκαν καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα και τους φίλους κτηνοτρόφους, που κάηκαν αιγοπρόβατα, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και αποθηκευμένες ζωοτροφές, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποζημιώσεις-ενισχύσεις, από όλα τα διαθέσιμα και ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΛΓΑ, De minimis, Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ΠΣΕΑ κτλ.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις να δωθούν σε τάχιστα χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να εφευρίσκονται διάφορα προσκόμματα, που συνήθως χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση σε ανάλογες περιπτώσεις.

Εφιστούμε την προσοχή, προς πάσα υπεύθυνο, από δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές, υπουργούς, ότι πέραν των δυσβάσταχτων καταστροφών, η ψυχολογία στις τάξεις των κτηνοτρόφων αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις, οπότε, ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Λόγω του  ότι οι προγενέστερες οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων,  περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς κατέρρευσαν στην πράξη και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ας προστρέξουν τώρα τουλάχιστον για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Κοραή
Επόμενο άρθρο Ιστορική έκδοση με καταγραφή πεσόντων (1919-1922 Μ. Ασία)