Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές στο Ράδιο Ηχόραμα: Άμεσα προέχει η αποκατάσταση όλων των πληγέντων


Για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για το τι θα πρέπει να γίνει για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις δύο τελευταίες θεομηνίες μίλησε, το μεσημέρι της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM),  o επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και επανεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Τσιαπλές, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κύριε Τσιαπλέ, πως αποτιμάτε, ως Λαϊκή Συσπείρωση, το εκλογικό αποτέλεσμα;

Απάντηση: Είναι ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε από την κάλπη των περιφερειακών αλλά και σε πολλές περιπτώσεις των δημοτικών εκλογικών, εννοώ Δήμους, για τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Με δεδομένο ότι εδώ είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε πανελλαδική κλίμακα ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση κατέγραψε αύξηση των ποσοστών και των ψήφων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εδώ η αύξηση φθάνει το 82%, σε σχέση με τη δύναμη που είχαμε το 2019. Πήραμε σχεδόν 19.000 ψήφους παραπάνω και αντίστοιχα καταγράψαμε ένα ποσοστό της τάξης του 12,80% ενώ είχαμε 6,99%.

Μιλάμε πραγματικά για την ουσιαστική επιτυχία, για την έκπληξη των περιφερειακών εκλογών όσον αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κάτι που μας δίνει περισσότερη δύναμη και αντοχή για να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των εργατικών, των αγροτικών, των λαϊκών συμφερόντων, παρότι, ελέω του εκλογικού ληστρικού συστήματος, βγάζουμε λιγότερες έδρες από αυτή τη δύναμη που αυξήθηκε και μας έδωσε ο λαός

Ερώτηση: Βαθιά τραυματισμένη η Θεσσαλία από τις τελευταίες θεομηνίες και έρχεται και χειμώνας μπροστά μας. Τι θα πρέπει να γίνει για τη στήριξη των πληγέντων και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας; Πως θα παλέψει η Λαϊκή Συσπείρωση απέναντι σε όλες αυτές τις δυσκολίες αλλά και τις ευθύνες;

Απάντηση: Να προσθέσουμε το εξής. Ότι τα φυσικά φαινόμενα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν εξαρτώνται από τους ανθρώπους.

Αλλά δεν είναι φυσικό επακόλουθο όταν βρέχει, όταν κάνει ζέστη ή όταν κουνάει η γη να έχουμε ανθρώπινες θυσίες, να έχουμε τη θυσία όλων αυτών των λαϊκών περιουσιών, είτε είναι σπίτια είτε είναι καταστήματα είτε είναι χωράφια. Δεν είναι νομοτέλεια να πνιγόμαστε, να καιγόμαστε και να θαβόμαστε κάτω από τα συντρίμμια.

Αυτά που υπέστη ο λαός είναι ακριβώς γιατί δεν υπάρχει τέτοια πολιτική αντιπλημμυρική και αντισεισμικής θωράκισης. Είμαστε απροστάτευτοι απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και οι ευθύνες για αυτό βαραίνουν διαχρονικά. Όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και αντίστοιχα την περιφερειακή απερχόμενη αρχή και τις δημοτικές αρχές.

Αυτοί δεν έχουν σε προτεραιότητα αυτά τα έργα διότι για το κεφάλαιο θεωρούνται κόστος που δεν αποφέρει άμεσα, σταθερά κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εμείς λέμε άμεσα προέχει η αποκατάσταση όλων των πληγέντων. Είτε αυτό αφορά την αποζημίωση 100% στο σπίτι, στην οικοσκευή του, στην επιχείρησή του, στο χωράφι του, στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, στο ζωικό κεφάλαιο. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει στο 100% τις αποζημιώσεις.

Δεύτερον. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που έχασε το σπίτι του και δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση ώστε να εγκατασταθεί σε αυτό. Εδώ λέμε ότι πρέπει, με ευθύνη της πολιτείας και με 100% χρηματοδότηση, να ενοικιαστούν διαμερίσματα για να στεγαστούν αυτές οι οικογένειες μπροστά και στο χειμώνα που από ότι φαίνεται έρχεται.

Τρίτον, πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των ανθρώπων τόσο σε αυτούς των οποίων οι περιοχές επλήγησαν όσο και γενικότερα του πληθυσμού.

Δηλαδή, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί, οι απολυμάνσεις και αυτά, όμως, με έξοδα του κράτους, της περιφέρειας και των Δήμων. Δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι πληγέντες, οι κατεστραμμένοι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί. Αντίστοιχα τα τεστ αντισωμάτων για την ηπατίτιδα Α, για όσους ήρθαν σε επαφή με τα βρομόνερα.

Γενικότερα, πρέπει να υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις για το κομμάτι της δημόσιας υγείας ούτως ώστε να προστατευτεί η υγεία και ταυτόχρονα η ζωή για τον πιο ευπαθή, ας το πω έτσι, πληθυσμό.

Τέταρτον, υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με το εισόδημα των ανθρώπων. Έχασε ο άλλος τη δουλειά του. Έμεινε άνεργος. Ή αντίστοιχα έχασε την επιχείρησή του ή το χωράφι του δεν θα έχει παραγωγή φέτος, του χρόνου, του παραχρόνου. Σε αυτούς πρέπει να υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Εμείς λέμε έναν μισθό βασικό σε όλους αυτούς, για όσο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να εργάζονται.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί ένα επίδομα 1.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια σαν ένα έκτακτο βοήθημα άμεσης ανάγκης προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί.

Και από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως το θέμα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, μέσα στα πλαίσια αυτού του άδικου συστήματος, να μη γίνει με όρους που θα συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.

Εμείς λέμε να μείνει ο πληθυσμός. Στη γη του, στην παραγωγή του, στα σπίτια του, χωρίς αυτό να είναι μια μεγάλη μπίζνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τους μεγάλους εργολάβους, όπως έγινε και στον Ιανό. Που δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε στο σύνολό τους οι καταστροφές ούτε έχουν δοθεί στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις σε όλους τους πραγματικά πληγέντες.

Αυτά τα πράγματα θα τα θέσουμε σε προτεραιότητα, ήδη τα έχουμε θέσει σαν Λαϊκή Συσπείρωση. Και με τις παρεμβάσεις μας στο απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό. Μέσα από το κίνημα, το εργατικό, το αγροτικό, το λαϊκό, θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση όλων αυτών των λαϊκών αναγκών και όχι να ικανοποιούνται τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων. Αυτό θα κάνουμε και στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με την προσαυξημένη αυτή δύναμη, τη σημαντική δηλαδή εκλογική ενίσχυση στο ψηφοδέλτιό μας. Αυτό θα κάνουμε σταθερά.

Ερώτηση: Γενικότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση για ποια Θεσσαλία θα αγωνιστεί στη νέα αυτοδιοικητική θητεία; Ποιοι θα είναι οι δρόμοι των διεκδικήσεων για εσάς;

Απάντηση: Εμείς βάλαμε και στην προεκλογική περίοδο αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια σε προτεραιότητα, σε απόλυτη προτεραιότητα, έργα και πολιτικές που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας από πλημμυρικά, αντίστοιχα από τις φωτιές, αντίστοιχα από τους σεισμούς.

Δεν μπορεί στον εικοστό πρώτο αιώνα που συζητάμε αν θα πάνε ταξίδι αναψυχής κάποιοι στο φεγγάρι, εδώ να πνίγεται, να καίγεται, να θάβεται ο κόσμος.

Αυτά τα έργα για εμάς είναι σε προτεραιότητα που πρέπει να γίνουν. Και αυτά θα διεκδικήσουμε.

Και, βεβαίως, μας ενδιαφέρει η στήριξη και του εισοδήματος και της απασχόλησης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που συνιστούν οι αγρότες, αντίστοιχα οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες.

Αυτούς θα έχουμε σε προτεραιότητα. Δεν είναι ευνοϊκό και θετικός ο γενικότερος συσχετισμός. Μπορεί να έχουμε εναλλαγή σε ό,τι αφορά στη διοίκηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να φεύγει η περιφερειακή αρχή της ΝΔ με τον κ. Αγοραστό και να έρχεται η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής.

Στην ίδια γραμμή κινούνταν και τα προηγούμενα χρόνια και εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς, στα προγράμματα τεχνικών έργων.

Σκεφτείτε μόνο ένα. Ότι για το 2024 ήδη έχει ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 271, 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξέρετε πόσα είναι για τα αντιπλημμυρικά έργα; Πεντέμισι εκατομμύρια. Και αυτό στο 90% αφορά αποκαταστάσεις από προηγούμενα φυσικά φαινόμενα.

Δεν αφορά, δηλαδή, τη θωράκιση, αυτό που λέμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα φραγμάτων που να συγκρατεί τα νερά ψηλά στα βουνά και δεν θα επιτρέπει αυτή την καταστροφή που έγινε με την πρόσφατη πλημμύρα. Αντίστοιχα πεδινούς ταμιευτήρες, καθαρισμό ολοκληρωμένα και συστηματικά όλων των ποταμιών, όλων των ρεμάτων ούτως ώστε να είναι θωρακισμένες και οι πόλεις μας και τα χωριά μας και η αγροτική παραγωγή.

Εδώ διαπιστώνεται ότι αυτά λείπουν από τη Θεσσαλία και λείπουν συνειδητά γιατί δεν αποφέρουν μεγάλα και σταθερά κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ό,τι έχει ανταποδοτικό, όπως είναι για παράδειγμα οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία, ξεπερνιούνται όλα τα νομικά και άλλα εμπόδια γιατί εκεί αποκομίζει το κεφάλαιο και από την κατασκευή τους αλλά και από την εκμετάλλευσή τους, που έχουν διόδια.

Αν τα αντιπλημμυρικά είχαν διόδια, θα είχαν γεμίσει τον κόσμο όλο.

Αυτή είναι η ουσία. Γιατί δεν έχουν κέρδη τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτά, λοιπόν, θα είναι στις προτεραιότητές μας και φυσικά όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία μας.

Και η Θεσσαλία θα είναι πάντα σε προτεραιότητα των κομμουνιστών συμβούλων που εξέλεξε και αυτό θα κάνουμε πιο δυνατά, πιο σταθερά, με την ενισχυμένη δύναμη. Εκεί θα καταθέσουμε την ενισχυμένη εκλογική μας δύναμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κ.Υ. δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και μαζί στον αγώνα για όσα έχουμε ανάγκη!
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Μακεδονομάχων Καρδιτσομάγουλας