Ειδήσεις

ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ: Οι αγρότες να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στο 100%


Για άλλη μια φορά οι αγρότες της Καρδίτσας βρέθηκαν απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες τους. Αναφορά γίνεται στις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς άνεμους που έπληξαν την περιοχή μας και κατέστρεψαν βαμβάκια, καλαμπόκια, μηδική, σιτάρια, πιπεριές και άλλες καλλιέργειες. Ταυτόχρονα προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις, επιφέροντας τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν έχουν κλείσει ακόμα οι πληγές από τις πλημμύρες του Ιανού του περασμένου Σεπτέμβρη .

Σε πληγείσες περιοχές του δήμου Καρδίτσας περιόδευσαν τα μέλη του ΤΓ της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, Βασίλης Κρανιάς δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Καρδίτσας και Αστέρης Χαλάτσης όπου συναντήθηκαν με αγρότες και τους προέδρους των κοινοτήτων Σταυρού και Καλλιφωνίου. Ενημερώθηκαν  από «πρώτο χέρι» για την έκταση των ζημιών και την αγωνία τους για την ανάγκη άμεσων  αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος, με αφορμή  τις απανωτές δηλώσεις  των κυβερνητικών στελεχών που περιοδεύουν στην περιοχή αυτές τις μέρες ότι θα εφαρμοστεί ο τρόπος αποζημίωσης που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ τόνισαν πως ο ΕΛΓΑ, ενώ επιβάλλει στους καλλιεργητές υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα όσοι αγρότες πλήττονται, αν και όταν αποζημιωθούν, θα αποζημιωθούν καθυστερημένα με το ποσό αποζημίωσης να υπολείπεται κατά πολύ από το μέγεθος της ζημιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα είναι πολύ χαμηλές μέχρι ανύπαρκτες.

Τα στελέχη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ επισήμαναν την ανάγκη οι αγρότες να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη,  να αξιοποιήσουν την πλούσια εμπειρία από τις αγωνιστικές παραδόσεις της περιοχής και να κινητοποιηθούν οργανωμένα   με τους φορείς τους και να απαιτήσουν:

  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμός.
  • Την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, παίρνοντας υπ’ όψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Καμία σκέψη για είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και καμία αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
  • Την αναστολή  των πληρωμών των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή και εισόδημα.
  • Τις άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.
  • Τη χρηματοδότηση στο σύνολό τους έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

 

Προηγούμενο άρθρο Η νέα Διοίκηση του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Παλαμά και στην Ιτέα