Ειδήσεις

Τεχνική σύσκεψη για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ


Πραγματοποιήθηκε την 4η Μαρτίου 2022 ημέρα Παρασκευή, στο ξενοδοχείο Κιέριον με την συμμετοχή των Προέδρων των ΤΟΕΒ του Νομού Καρδίτσας, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της Δ/ντριας Ερευνών του Οργανισμού «διαΝΕΟσις» Δρ. Φαίης Μακαντάση και του Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ΑθηνώνΝ. Δέρκαως εκπρόσωποςτης επιστημονικής επιτροπής.

Την τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, συντόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, και στο πρόσωπο του Υφυπουργού συνεχάρη την Κυβέρνηση, για την πρωτοβουλίασχετικά με την διαμόρφωση ενός νέου σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών, ένα θέμα που παρόλη τη βαρύνουσα σημασία του, έμενε στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Παράλληλα, ανέφερε ότι αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία η μεγάλη συμβολή του κ. Τριαντόπουλου στην αποκατάσταση της οικονομίας της περιοχής μας.

Ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι για την Κυβέρνηση αποτελεί μείζον θέμα η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και η διαχείριση του αρδευτικούνερού και για τον σκοπό αυτό ανατέθηκε από την Κυβέρνηση η διενέργεια Μελέτης από τον Οργανισμό «διαΝΕΟσις», με αντικείμενο την παραγωγή προτάσεων πολιτικής για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ, που να ρυθμίζει την λειτουργία των Οργανισμών, την εποπτεία τους, την αλληλεπίδρασή τους με τους παραγωγούς, την βελτίωση του βαθμού ανταποδοτικότητας προς τα Μέλη τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική και οικονομική βιωσιμότητά τους. Παράλληλα θα πρέπει να ικανοποιηθεί και ένα πάγιο αίτημα των Οργανισμών, όσον αφορά την τεχνική υποστήριξή τους, σε επίπεδο μελετών και έργων από εξειδικευμένες δομές. Τέλος εξήρε το ρόλο και τηλειτουργία των τοπικών Οργανισμών και ιδιαίτερα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, κάνοντας αναφορά στηνταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο Οργανισμός για την κατάθεση της μελέτης του νέου κλειστούαρδευτικού δικτύου Ταυρωπού, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το κλίμα συνεργασίας μεταξύτωνφορέων της τοπικής κοινωνίας καθώς και των συνεργειών που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΤΟΕΒ της περιοχής με την περιφέρεια, ανέδειξε και εκείνος την ανάγκη μεταρρύθμισης του ισχύοντος πλαισίου, ώστε να υποστηριχθούν οι Οργανισμοί τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά, καθότι αποτελούν ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, γιατί το νερό για την Θεσσαλία αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα.

Η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια του Οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις» περιέγραψε το πλαίσιο της Μελέτης, την ανάλυση του κόστους λειτουργίας ανάλογα με το μέγεθος των Οργανισμώντης χώρας, τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί ως τώρα, καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να προωθηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των προτάσεων πολιτικής.

Ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Δέρκαςμίλησε για την εμπειρία του από την συνεργασία του με Οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού, ανέλυσε τις παθογένειες που συνήθως συναντώνται σε Οργανισμούςτης χώρας μας και πρότεινε τεχνικές λύσεις και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα προς την κατεύθυνση της άρσης των αστοχιών και της βελτίωσης της λειτουργίας των ΟΕΒ.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες του νομού κ. Κωστής Νούσιος και κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης, καθώς και οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Σελλάνων κ. Φαλάρας Βασίλης, ΤΟΕΒ Τιτανίου κ. Γιαννάκος Βασίλης,ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Γιωτάκος Σπύρος, ΤΟΕΒ Αγναντερού κ. Αρχοντής Κώστας, ΤΟΕΒ Κρανιάς κ. Αλεξανδρής Δημήτρης, ΤΟΕΒ Λαζαρίνας κ. Κονταλής Πέτρος, οι οποίοι στο σύνολό τους παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους καθώς και τις γόνιμες παρατηρήσεις τους επί των προτάσεων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστροφή στις νίκες για την ομάδα του Γ.Σ. Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήριο Μήνυμα του Βουλευτή της ΝΔ Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη