Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Τ.Κ. Αγιοπηγής.
Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εορτής των Γενεθλίων της Παναγίας για τη ζωή της Εκκλησίας και τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό εξέφρασε και για το σύγχρονο δημογραφικό πρόβλημα, συνδέοντάς το με το παράδειγμα ζωής, πίστης και προσευχής των Δικαίων Ιωακείμ και Άννας.
Αρχικά, αναφερόμενος στις Θεομητορικές εορτές, τόνισε ότι αυτές αναδεικνύουν τη μεγάλη προσφορά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού προς το ανθρώπινο γένος, δηλαδή τη σωτηρία του ανθρώπου. Ο Χριστός, τέλειος Θεός και ομοούσιος με τον Ουράνιο Πατέρα, προσέλαβε την ανθρώπινη φύση στο πλαίσιο του προαιώνιου σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου και την αποκατάσταση της παραδεισιακής ζωής που χάθηκε μετά την πτώση.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, ο Χριστός δεν ήλθε στον κόσμο με τρόπο ξένο προς την ανθρώπινη φύση, αλλά προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και υπέστη τους νόμους της φύσεως που ο ίδιος δημιούργησε. Για να πραγματοποιηθεί, όμως, το μεγάλο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως, έπρεπε να υπάρξει το κατάλληλο πρόσωπο, η γυναίκα εκείνη που θα δεχόταν μέσα της τον Θεό, ώστε να γίνει άνθρωπος.
Η θέση της Παναγίας, λοιπόν, στο σχέδιο της θείας Οικονομίας είναι καθοριστική.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη θέση της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου μέσα στον λειτουργικό κύκλο της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους σηματοδοτεί και την έναρξη των μεγάλων εορτών που συνδέονται με το πρόσωπο της Παναγίας και, στη συνέχεια, με ολόκληρο το έργο της σωτηρίας.
Β.Γ.













