Ειδήσεις

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Μικρού Ευυδρίου Φαρσάλων


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Μικρού Ευυδρίου Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η ευαγγελική περικοπή του κατά Ματθαίον ιερού ευαγγελίου, αναφέρεται σε δύο θαύματα που επιτέλεσε ο Χριστός, τα οποία επιβεβαιώνουν, ότι ο Θεός προκαλείται από την πίστη και την αγάπη μας και τον “αναγκάζουμε” να είναι κοντά μας και να ταυτίζεται μαζί μας ,αρκεί να κάνουμε μια εναγώνια πνευματική προσπάθεια.

Ο Χριστός κήρυττε στους ανθρώπους, αποκαλύπτοντας σε αυτούς τον Ουράνιο Πατέρα και την έλευση της βασιλείας Του, όχι ως εξουσία, αλλά ως πνευματική κατάσταση μέσα στη ζωή των ανθρώπων, κατά την οποία, γίνεται η ένωσή τους με τον Θεό και πραγματώνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, του ενανθρωπίσαντος Υιού και Λόγου του Θεού. Επισφράγιση αυτής της διδασκαλίας Του είναι τα θαύματα, για να πιστοποιήσει ο Κύριος και να βεβαιωθούν οι άνθρωποι, ότι είναι ο Μεσσίας. Ενώ οι Ιουδαίοι μελετούσαν την Παλαιά Διαθήκη, όπου ο Νόμος και οι Προφήτες ομιλούσαν για τον Μεσσία, δεν κατανοούσαν την παρουσία του Χριστού στη ζωή τους, γιατί η καρδιά τους ήταν πωρωμένη.

Μετά τα θαύματα που επιτέλεσε ο Χριστός στους δύο τυφλούς και στον κωφάλαλο, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι τον κατηγόρησαν, ότι ” ἐν τῷ ἄρχοντι τῶν δαιμονίων ἐκβάλλει τὰ δαιμόνια “, αποδεικνύοντας τον ανθρώπινο παραλογισμό, εξαιτίας του οποίου, από τότε έως και σήμερα, οι άνθρωποι δαιμονοποιούν ό,τι δεν τους ικανοποιεί ή δεν τους συμφέρει.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι η ευαγγελική περικοπή μας δίνει την ευκαιρία, να εξάγουμε σπουδαία διδάγματα.

Το πρώτο δίδαγμα είναι, ότι πρέπει να ομολογούμε τον Ιησού Χριστό ως ζώντα και αληθινό Θεό μας, γιατί όπως μας λένε οι Άγιοι Απόστολοι ,η ομολογία είναι προϋπόθεση της σωτηρίας μας.

Το δεύτερο δίδαγμα είναι, ότι αφού ο Κύριος επιτελούσε τα θαύματα με ταπείνωση, δεν πρέπει να κομπάζουμε και να βιώνουμε εγωπαθείς καταστάσεις, που μας αποξενώνουν από τον Θεό και τους ανθρώπους.

Το τρίτο δίδαγμα είναι, ότι η πραγμάτωση του θαύματος, είναι έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και η εκζήτηση του θαύματος από τους ανθρώπους, πρέπει να γίνεται με πνευματική ωριμότητα και πίστη, που θα μας καθοδηγούν, ώστε να αποθέτουμε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού, όχι για τη βελτίωση της επίγειας ζωής μας, αλλά με σκοπό την σωτηρία μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Λία Ρογγανάκη: Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι…
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας