Ειδήσεις

Θεόδωρος Μπίτσιος: Επιδίωξή μας είναι να αλλάξουμε σελίδα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα


Για τους στόχους και το όραμά του για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Δημήτρη Τσιαντή «Η Λίμνη Πλαστήρα μπροστά», Θεόδωρος Μπίτσιος, το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του σταθμού, ο κ. Μπίτσιος αναφέρεται στη συνεργασία του με τον κ. Τσιαντή, στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και αναλύει τις θέσεις και τις προστάσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ερώτηση: Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να διεκδικήσετε τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Οι λόγοι είναι πολλοί και ισχυροί. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δύο ισχυροί αυτοδιοικητικοί σχηματισμοί προχωρούν σε μια συνεργασία ενόψει των επικείμενων εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Ως οφείλαμε, αφουγκραστήκαμε τις ισχυρές παροτρύνσεις των δημοτών μας για συνεργασία που αξιώνει έναν Δήμο και μια νέα διοίκηση που θα διέπονται από αρχές και αξίες διαφορετικές από αυτές που βίωσαν και βιώνουν σήμερα.

Οι πολίτες μας ζήτησαν έναν Δήμο ο οποίος θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας. Με αποτέλεσμα και με σκοπό να οδηγηθούμε στην πραγματική πρόοδο και στην πραγματική ανάπτυξη.

Δεν το κρύβω ότι δεχθήκαμε μια πρόταση, μια ανοιχτή πρόταση, και ήταν και η μόνη που δεχθήκαμε, από τον κ. Τσιαντή, τον επικεφαλής του έτερου συνδυασμού που διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο.

Αποφασίσαμε ομόφωνα το σύνολο των στελεχών του συνδυασμού την από κοινού συμμετοχή μας με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Λίμνη Πλαστήρα Μπροστά».

Κοινός σκοπός είναι να συνθέσουμε. Να συνθέσουμε το νέο με το ώριμο, την εμπειρία με την εξειδίκευση, το όραμα με την ευθύνη.

Επιδίωξή μας είναι να αλλάξουμε σελίδα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Η κίνησή μας τι αποδεικνύει; Αποδεικνύει απλά πράγματα. Προσωπικά κίνητρα, προσωπικές φιλοδοξίες έχουν μπει στο περιθώριο.

Κοινός σκοπός, κοινός στόχος είναι η πρόοδος και η ευημερία της περιοχής. Να βγει αυτός ο τόπος από την αφάνεια, να λάβει τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο και στο πανελλήνιο στερέωμα.

Ερώτηση: Ειδικότερα, τί οραματίζεστε για την περιοχή; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και τα κύρια έργα που θα προτάξετε;

Απάντηση: Δυστυχώς το 2023 για την περιοχή μας, κάποια πράγματα που θα έπρεπε να είναι δεδομένα, είναι ζητούμενα. Το καλοκαίρι, η περιοχή μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Υπάρχουν Δημοτικά Διαμερίσματα που έχουν θέμα με την υδροδότηση. Το χειμώνα η περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα με τις διακοπές του ρεύματος. Υπάρχουν σημεία που οι οδικοί άξονες δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι.

Θεωρώ ότι ο πρώτος πυλώνας είναι η καθημερινότητα. Είναι αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει κάποιος. Να κάνει τη ζωή των λίγων ανθρώπων που μένουν πάνω ευκολότερη και να προσελκύσει νέους και άλλους να έρθουν να εγκατασταθούν και να δώσουν ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή. Γιατί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής είναι η λειψανδρία.

Ερώτηση: Ως συνδυασμός, στοχεύετε στη ριζική αναμόρφωση της δομής και οργάνωσης του Δήμου προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες. Τι ακριβώς θα επιχειρήστε να κάνετε;

Απάντηση: Ο Δήμος, ως οντότητα, ως οργανισμός, αν μη τι άλλο, πρέπει να είναι κοντά, να έχει τα μάτια του και τα αυτιά του ανοιχτά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του.

Αυτό που θέλουμε εμείς είναι ένας καθημερινός διάλογος, μια καθημερινή επαφή και μια συνεργασία, μια συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν και τα προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο τα πολλά τελευταία χρόνια.

Ερώτηση: Επίσης, δίνετε έμφαση στην προετοιμασία μελετών για την ωρίμανση έργων και στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής πηγής. Μιλήστε μας γι ΄ αυτή τη στόχευση.

Απάντηση: Δεν ανακαλύψαμε την Ακρόπολη. Στην ελεύθερη αγορά υπάρχουν μεγάλα μελετητικά γραφεία, γραφεία οικονομοτεχνικών συμβούλων τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει, να δημιουργήσει μια συνεργασία μαζί τους με σκοπό τα γραφεία αυτά να εντοπίζουν πηγές χρηματοδότησης, κατά βάση οι πηγές αυτές προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ωριμάζουν μελέτες έτσι ώστε να μπορεί ο Δήμος να απορροφά το μέγιστο δυνατό των χρημάτων που υπάρχουν διαθέσιμα είτε στην ελληνική επικράτεια είτε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Άρα, είμαστε υπέρ της θεωρίας ότι χρειαζόμαστε συμβούλους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στο να μπορέσουμε να αντλήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για τον τόπο μας.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα; Τα Τρίκαλα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Βλέπετε το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει και την προοπτική που έχει δημιουργηθεί.

Με τέτοιου είδους εργαλεία και αυτοί βοήθησαν τον τόπο τους. Το ίδιο θα πράξουμε και εμείς.

Ερώτηση: Στο πρόγραμμά σας, δίνετε έμφαση στην ανάγκη εξωστρέφειας του Δήμου μέσα από την τουριστική προβολή, την ενεργή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. Μιλήστε μας γι ΄ αυτά τα ζητήματα και το πώς τα αντιλαμβάνεστε.

Απάντηση: Θεωρούμε ότι σήμερα η περιοχή μας, ο Δήμος, που είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός Δήμος, δυστυχώς, επαγγελματικά, συστηματικά δεν προβάλλεται πουθενά. Πρωτοβουλίες πολιτών που αναπτύσσονται, αντί να γίνονται γνωστές στο πανελλήνιο, μένουν σε κάποιες προσπάθειες είτε μέσω κάποιων μηνυμάτων είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει μια συστηματική προβολή της περιοχής.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι κρίσιμο, σημαντικό. Αν θέλουμε να μένουμε στην επικαιρότητα, αν θέλουμε ο τόπος μας να γίνεται γνωστός, αν θέλουμε να προσελκύουμε επισκέπτες, αν θέλουμε να κάνουμε γνωστές τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η περιοχή μας, πρέπει επαγγελματίες του χώρου να αναλάβουν αυτή την προσπάθεια και την προβολή.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, η ανάδειξη, θα προσελκύσει. Θα προσελκύσει επισκέπτες, θα προσελκύσει επιχειρηματίες. Γενικά θα προσελκύσει.

Είναι ένας τόπος πανέμορφος. Η φυσική του ομορφιά είναι αξεπέραστη. Έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτό. Είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε και να το αναδείξουμε.

Ερώτηση: Παράλληλα, έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη διαφοροποίησης από το μοντέλο «Βουνό και Χιόνι» και τον μαζικό τουρισμό. Ποιες είναι οι θέσεις και οι στόχοι σας επ ΄ αυτού;

Απάντηση: Το μοντέλο «Βουνό και Χιόνι» είναι ένα μοντέλο, πράγματι. Όμως, η λίμνη, η περιοχή μας, είναι περιοχή των τεσσάρων εποχών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ομορφιές και τα χρώματα που έχει η λίμνη το καλοκαίρι, που μπορεί επίσης να γίνει πόλος έλξης και να υποδεχτεί επισκέπτες. Δεν πρέπει να μείνουμε αυστηρά στο ότι είναι ένας και μόνο ορεινός προορισμός. Πρέπει να δώσουμε και άλλες διαστάσεις. Να εκμεταλλευτούμε και άλλα πράγματα που η ίδια η φύση μας παρέχει. Πρέπει να αναδείξουμε το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού. Έχουμε δίπλα μας τα Μετέωρα. Πρέπει να συνδεθούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει με κάποιο τρόπο, από τον όγκο τον τουριστικό που επισκέπτεται τα Μετέωρα να πάρουμε και εμείς ένα κομμάτι.

Υπάρχουν οι Ξεναγοί του Βουνού, οι περίπατοι στο Βουνό. Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις.

Γενικά, αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε είναι την πολυδιάσταση σε αυτό το «προϊόν» που λέγεται λίμνη Πλαστήρα.

Ερώτηση: Έχετε τονίσει πως «Είμαστε μια παρέα νέων ανθρώπων που λάβαμε την απόφαση να πάρουμε στα χέρια μας τη μοίρα του τόπου και των ζωών μας». Η νέα γενιά, οι νέοι γονείς και νεαρότερες ηλικίες που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην περιοχή, θα είναι στις προτεραιότητές σας;

Απάντηση: Αυτή ήταν η βασική μας προϋπόθεση. Η παρέα των ανθρώπων – γιατί μια παρέα είμαστε, ούτε ομάδες ούτε κλίκες. Είμαστε μια ομάδα φίλων, συμμαθητών. Ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα και θέσαμε κάποιες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις ήταν σαφείς και ξεκάθαρες. Το ηλικιακό target group των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση να μην είναι μεγάλο. Ενδεικτικά σας λέω ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που εμπλέκονται δεν υπερβαίνει τα 45 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν προηγούμενη εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της περιοχής, με ό,τι αυτό σημαίνει, και το τρίτο είναι η εξειδίκευση.

Εγώ είναι οπαδός της εξειδίκευσης. Από την ώρα της σύλληψης μιας ιδέας, από τη διαδικασία της ωρίμανσης μέχρι την ώρα της υλοποίησης, απαιτείται εξειδίκευση. Καλός ο γενικών καθηκόντων, ο οποίος μπορεί να είναι ένας καλός back office, αλλά δεν μπορεί να είναι ο μπροστάρης. Δεν μπορεί να είναι αυτός ο οποίος θα πάρει τις αποφάσεις, θα κάνει τη δουλειά.

Οπότε, οι νέοι άνθρωποι και οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι στον στίβο της ζωής έχουν πετύχει, προφανώς ήταν εκείνοι οι οποίοι προσεγγίσαμε και έκαναν την τιμή. Δεν σας κρύβω ότι 53 άνθρωποι εκδήλωσαν την επιθυμία να εμπλακούν στην κίνηση αυτή. Εκ των οποίων οι 40, ήδη, στη διαδικασία της σύμπραξης που κάναμε με τον κ. Τσιαντή, εμπλέκονται.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέτετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιόν λόγο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον συνδυασμό σας και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Ήρθε η ώρα για αλλαγή σελίδας. Αλλαγή σελίδας, όμως, πραγματικά. Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες.

Οφείλω να πω το σλόγκαν. Ότι και θέλουμε και μπορούμε.

Εναπόκειται στην κοινωνία να μας δώσει την ευκαιρία να πάμε αυτόν τον τόπο όχι ένα βήμα μπροστά, αλλά πολλά βήματα μπροστά.

Η επιδίωξή μας είναι να το θέσουμε στη θέση που του αξίζει στο στερέωμα. Είτε αυτό είναι ελληνικό είτε παγκόσμιο.

Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Αυτό είναι το όραμά μας εξαρχής. Αυτό ήταν το κίνητρό μας, αυτό μας οδηγεί, αυτό μας παθιάζει, γι ΄ αυτό παλεύουμε.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αντιπλημμυρικά έργα στον Συκεώνα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συντονιστικό κέντρο για την κακοκαιρία DANIEL στην ΠΕ Καρδίτσας