Ειδήσεις

Θεσσαλία: Εντός της εβδομάδας η πρόσκληση για το μέτρο 5.2


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η πρόσκληση για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο μέτρο 5.2 που αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων, σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, καθορίζεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής και παρακολούθησης του καθεστώτος ενισχύσεων, ενώ στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι.

Δικαιούχοι του καθεστώτος κρίνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και των οποίων οι μονάδες λειτουργούν νόμιμα, Συλλογικά Σχήματα Γεωργών (Ομάδες ή Οργανώσεις Γεωργών) και φορείς του δημοσίου. Ειδικά οι φορείς του δημοσίου προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι πρέπει να αποδεικνύουν την σύνδεση μεταξύ των επενδύσεων που αιτούνται και του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού.

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα εξειδικευθούν στην Πρόσκληση.

Το ύψος της ενίσχυσης

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό ανέρχεται έως τις 250.000 ευρώ σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης ή ανέγερσης γεωργικών κτιρίων και κατασκευών ενώ σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης έως τις 100.000 ευρώ.

Ως διάρκεια υλοποίησης της πράξης ορίζεται η περίοδος μεταξύ της ημερομηνίας ένταξης και της ημερομηνίας υποβολής της τελικής αίτησης πληρωμής.

Σε πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις παρέχεται παράταση του χρόνου υλοποίησης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες. Η παράταση χορηγείται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στην οποία τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους αιτείται την παράταση.

Μετά από εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ προς τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών είναι δυνατή η χορήγηση συλλογικής παράτασης της διάρκειας υλοποίησης των πράξεων.

Σε καμία περίπτωση η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου δεν μπορεί να υπερβεί την 30/09/2025.

 

Προηγούμενο άρθρο Όλοι οι συνταξιούχοι της Καρδίτσας στην απεργιακή συγκέντρωση των υγειονομικών
Επόμενο άρθρο Διδακτική επίσκεψη 1ου ΕΠΑ.Λ Μουζακίου στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών