Ειδήσεις

Θεσσαλοί αγρότες ζητούν την απόσυρση των παλιών γεωργικών ελκυστήρων


Κύριοι, κύριοι, Υπουργοί, Θεσσαλοί αγρότες, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, ζητούν να μεσολαβήσουμε, ώστε να υπάρξει προκήρυξη ειδικού προγράμματος από την Πολιτεία, με παροχή ισχυρών κινήτρων (φορολογικά κίνητρα, ενημέρωση για τα οφέλη κ.α.), που θα προωθεί την απόσυρση των παλιών γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) και την αντικατάστασή τους με γεωργικούς ελκυστήρες νέας τεχνολογίας, μειώνοντας, έτσι, το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας τα συμφέροντα των γεωργών και επιτυγχάνοντας, παράλληλα, τόσο την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών τους, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προχωρήσετε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, στην προκήρυξη ειδικού προγράμματος, με παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων, που θα χρηματοδοτεί την απόσυρση των παλιών γεωργικών ελκυστήρων και την αντικατάστασή τους με γεωργικούς ελκυστήρες νέας τεχνολογίας;

Η απάντηση

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014­2020, η εφαρμογή του υπο-μέτρου 4.1 «Στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και ειδικότερα της δράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» παρείχε στήριξη σε συλλογικά σχήματα αγροτών και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων για επενδύσεις στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Ειδικότερα, η δράση 4.1.1 συνέβαλε και στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αφού μεταξύ των επιλέξιμων επενδύσεων ήταν αυτοκινούμενα μηχανήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως ελκυστήρες, φορτωτές, συλλεκτικές μηχανές, αγροτικά ρυμουλκούμενα κ.ο.κ.

Σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού της ΚΑΠ 2021-2027. Οι ενισχύσεις σε εξοπλισμό και ιδιαιτέρως σε συστήματα χρήσης καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών θα αποτελέσουν μέρος του νέου προγράμματος στήριξης που σχεδιάζεται.

Προηγούμενο άρθρο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Υποχρεωτικά τα self tests για το λιανεμπόριο
Επόμενο άρθρο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ύπνου Ν. Καρδίτσας: Όλοι στη δουλειά με όλα μας τα δικαιώματα