Ειδήσεις

Την ιερά μνήμη του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, εόρτασε ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Καρδίτσης


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο εσπέρας της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, επί τη ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης.

Ομιλία πραγματοποίησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μητροφάνης Αγαπίδης.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της λιτανείας της ιεράς εικόνος και του τιμίου λειψάνου του Αγίου.

Την κυριώνυμο ημέρα, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του ανέφερε, ότι «οι Άγιοι κοσμούνται με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ένα από τα χαρίσματα του εορταζόμενου Αγίου Νεκταρίου είναι η διάκριση, η οποία σύμφωνα με τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο, είναι το να κατορθώσουμε πρώτα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να διακρίνουμε πώς είμαστε πραγματικά και στη συνέχεια να αγωνιστούμε να γίνουμε άνθρωποι κατά Χριστόν.

Διάκριση είναι επίσης να γνωρίζουμε τον Θεό και να έχουμε μια ουσιαστική σχέση μαζί Του, με προσευχή και με πνευματικό αγώνα. Αν έχουμε γνωρίσει τον εαυτό μας και τον Θεό, τότε θα έχουμε διάκριση και στη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους, γιατί θα βλέπουμε σ’ αυτούς το Πρόσωπο του Θεού.

Ο Άγιος Νεκτάριος διέθετε το χάρισμα της διάκρισης, όπως φαίνεται στις επιστολές που έστελνε στην ηγουμένη και στις μοναχές της Ιεράς μονής στην Αίγινα, στις οποίες γίνεται μια προσπάθεια αποκάλυψης του θελήματος του Θεού, σχετικά με την σωστική και αγιαστική πορεία τους στην  Ιερά Mονή.

Ο Άγιος μέσω της προσευχής, έκανε μια εναγώνια αναζήτηση του θελήματος του θεού, για θέματα που αφορούσαν στην Ιερά μονή και στην πνευματική καθοδήγηση των μοναζουσών.

Με το χάρισμα της διάκρισης, καθοδηγούσε πνευματικά τις μοναχές, ώστε να εκπληρώνουν με συνέπεια τα μοναχικά τους καθήκοντα και να δοξολογούν το πάντιμο Όνομα του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι «ο Άγιος Νεκτάριος μας διδάσκει να έχουμε διάκριση στη ζωή μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες και πονηρές ημέρες που ζούμε και ό,τι κάνουμε να το προσφέρουμε στον Θεό, ώστε ο Θεός να μας το επιστρέφει εκατονταπλάσιο, μέσω των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος».

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης φυλάσσεται ως τιμαλφές απόκτημα απότμημα του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του θαυματουργού.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα τρία επίπεδα της συνεργασίας Αυγενάκη με τους ομολόγους του της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών στην αγροτική παραγωγή
Επόμενο άρθρο Δ. Κουρέτας: Να πριμοδοτηθούν οι πλημμυροπαθείς μαθητές στις πανελλήνιες εξετάσεις