Ειδήσεις

Το 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης μόλις ξεκίνησε


Το 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου στην Λάρισα, στον Βόλο (Μακρινίτσα), στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Λίμνη Πλαστήρα).

Η φετινή θεματική του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι η αγάπη. Φέτος, επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της Θράκας.

Η αγάπη είναι το θέμα που επιλέχθηκε για το φετινό φεστιβάλ επειδή είναι η βάση όλων όσων κάνουμε, και η δύναμη που θα πρέπει κινεί τον κόσμο. Σε μια εποχή γεμάτη καταστροφές, τραγωδίες, πόνο και μοναξιά επιθυμούμε να δώσουμε έμφαση στην δυνατότητα της ποίησης και της πολιτιστικής παραγωγής να αποτελέσουν αναλγητικό παράγοντα, ο οποίος αναδομεί τα σπασμένα κομμάτια των ανθρώπων και της κοινωνίας ταυτόχρονα. Από την αρχαιότητα ως σήμερα η ποίηση έχει υπάρξει μέσο έκφρασης της αγάπης από την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα. Είναι ένα φαινόμενο βαθιά ανθρώπινο και ριζωμένο στην επιθυμία δημιουργίας και έκφρασης, στην ίδια την ανάγκη να υπάρχουμε, αλλά επιπλέον βαθιά κοινωνικό- είναι μια πρόσκληση να συνδεθούμε, να ενστερνιστούμε, να κατανοήσουμε τον άλλον/η, εφόσον η ποίηση δεν υπάρχει δίχως αυτούς/ες που τη διαβάζουν και την αφουγκράζονται. Με το φεστιβάλ αυτό επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε να αγαπάμε: να είμαστε ειλικρινείς, παθιασμένοι, να εμπιστευόμαστε, να ελπίζουμε και να πιστεύουμε πως ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό.

Στο φετινό Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα λάβουν μέρος 15 διεθνείς και 58 Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημέρα 23. 8. 2023, 19:30
Καρδίτσα, Αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Φυλακτής – Εστία Πολιτισμού Χρήστος Διαμαντής
Παρουσιάζει η Ευσταθία Π.

Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Συναυλία: Αφιέρωμα στη μουσική του Χρήστου Διαμαντή

Ημέρα Τέταρτη, 24. 8. 2023, 19:30
Τρίκαλα, Θεατράκι του Ληθαίου
Παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος

Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Την εκδήλωση θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική η Ελένη Αλεξίου

Πέμπτη Μέρα, 25. 8. 2023, 19:00
Λάρισα, Θερινό Σινεμά Μύλου του Παππα
Παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη

Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Απονομή του βραβείου Μάκης Λαχανάς στον Σωτήρη Παστάκα.
Οπτικοακουστικές ποιητικές performances από την Σίσσυ Δουτσίου και τον Τάσο Σαγρή.

Σχετικά με το Φεστιβάλ

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας (Συνδιοργάνωση Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και ΑΜΚΕ ΘΡΑΚΑ) που πραγματοποιείται στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται με την υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της Μαγνήτων Κιβωτός, του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, του Ξενοδοχείου Kierion, του Ξενοδοχείου Διόνυσος και του Βιβλιοπωλείου Καλτσάς.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από εβδομήντα Έλληνες και διεθνείς ποιητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παράλληλα με μουσικά δρώμενα, και την έκθεση εικαστικής τέχνης που συντονίζεται από τη Νίνα Καψάλη.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν τα διεθνή προγράμματα διαμονών Καταφύγιο του Οδυσσέα (χρηματοδότηση από την Creative Europe) και “Αντίστιξη: αφήγηση της μετανάστευσης από την Περιφέρεια ως Κέντρο” (χρηματοδότηση από την EFFEA). Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει και την παρουσίαση της ανθολογίας ελληνικής Queer ποίησης (συνεργασία με το ίδρυμα Rosa Luxemburg της Ελλάδας), και οπτικοακουστικές performances από τη Σίσσυ Δουτσίου και τον Τάσο Σαγρή.

Επιπλέον, στο φετινό Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το Βραβείο Μάκης Λαχανάς στον Σωτήριο Πάστακα για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ελληνική ποίηση, και το Βραβείο Θράκα καλύτερης ανέκδοτης πρώτης συλλογής, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Προηγούμενο άρθρο Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Λάρισα, Μαγνησία και Σποράδες
Επόμενο άρθρο Αυτοψία Τριαντόπουλου σε έργα αποκαταστάσεων και στο νέο Κέντρο Υγείας Μουζακίου