Ειδήσεις

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή δράση Citizen Science


 Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Καρδίτσας δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή δράση Citizen Science (Επιστήμη των Πολιτών) με θέμα «Plastic Pirates–Go Europe» (Οι Πειρατές των Πλαστικών – Πάνε στην Ευρώπη) που οργανώνει στην Ελλάδα το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και συμμετέχει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Μουζακίου.

Στην πιλοτική φάση εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα εμπλέκονται οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Καρδίτσας Γιαννάκος Δημήτριος, Μπούρας Θεόδωρος, Τσέλιος Κωνσταντίνος του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και οι Βασιάκος Χρήστος, Βασιλάκος Αθανάσιος, Ζιώγας Γεώργιος, Κανάτσι Εστιάν, Καραγιάννης Κωνσταντίνος – Χρυσοβαλάντης, Κατσιγιάννης Αλέξανδρος, Κοντονίκας Θωμάς, Κούκος Δημήτριος, Κούρτι Ντανιέλ, Κυρίτσης Άγγελος – Μάριος, Μπακάλης Ηλίας – Παναγιώτης, Πυργιώτης Περικλής, Τζέλο Μικέλ, Τσατσαρώνης Δημήτριος και Τσιακούμης Κωνσταντίνος του Τομέα Μηχανολογίας με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ. Μαγγίνα Ουρανίας – Υποδιευθύντριας και κ. Βούλγαρη Βαΐας – Υπεύθυνης Εργαστηρίου του 1ου Ε.Κ. Καρδίτσας.

Η ομάδα του προγράμματος μετά από τη συλλογή δειγμάτων απορριμμάτων στον ποταμό Καράμπαλη, εφαρμόζοντας το ερευνητικό πρωτόκολλο του προγράμματος, ταξινόμησαν το υλικό της δειγματοληψίας δουλεύοντας ως επιστήμονες. Ακολούθησε η καταμέτρηση, η κατηγοριοποίηση των υλικών και πραγματοποιήθηκε συστηματική καταγραφή τους.Τέλος ανακεφαλαιώνοντας οδηγήθηκαν στην διατύπωση συμπερασμάτων. Η συλλογή δείγματος μικροπλαστικών έχει αποσταλεί στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για περαιτέρω ανάλυση.

Κατά την διαδικασία της έρευνας η μαθητές οδηγήθηκαν στα εξής συμπεράσματα:

– Οι κύριες πηγές απορριμμάτων στην περιοχή της δειγματοληψίας  είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία αλλά και οι κοντινοί οικισμοί καθώς και οι επισκέπτες της περιοχής.

– Σημαντικά όμως συνέβαλε η επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού» στην περιοχή. Τα σημάδια είναι εμφανήαπό τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων στις ρίζες των δέντρων στην διευρυμένη πλέον κοίτη και στην έδραση των δοκών της γέφυρας του ποταμού.

Η μεγάλη ποσότητα πλαστικών μιας χρήσης αλλά και ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων ήταν στοιχεία που εξέπληξαν ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες. Ως μέτρα αντιμετώπισης σε αρχική φάση του έργου διατυπώνονται η κατασκευή – τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ενημερωτικών πινακίδων σε συνδυασμό με ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής. Ενώ σε δεύτερη φάση ορίζεται η διεξαγωγή μελέτης για την πιθανή κατασκευή φίλτρων στερεών υλικών που θα βελτιώσουν την αισθητική εικόνα της περιοχής.

Έπειτα οι μαθητές ανάρτησαν όλα τα δεδομένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.plastic-pirates.eu/en και έδωσαν το δικό τους στίγμα σε έναν πανευρωπαϊκό διαδικτυακό χάρτη για την κατάσταση των ποταμών που πρόκειται να αξιοποιηθεί από την επιστημονική ερευνητική κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δράση αυτή αποτελεί μια ώσμωση των μαθητών με ποικίλους επιστημονικούς κλάδους, ένα μέσο για την εισαγωγή τους στον κόσμο της έρευνας αλλά και μια επαφή με την φύση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης που θα τους οδηγήσει να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.

Βέβαια οι μαθητές δεν άφησαν το υλικό ανεκμετάλλευτο. Το επαναχρησιμοποίησαν για το στολισμό ενός εναλλακτικού χριστουγεννιάτικου δέντρου και εύχονται σε όλους «Καλές Γιορτές»

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για την πράσινη καινοτομία
Επόμενο άρθρο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας: Η φύση μας καλεί