Ειδήσεις

Το 2023 παραδίδεται το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων


Τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Καρδίτσα. Το έργο επιθεώρησαν, το πρωί της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστόπουλο.

Οι εργασίες προχωρούν με ρυθμό ικανοποιητικό, ενώ πρόκειται για ένα πολύπλευρα σημαντικό έργο, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Σκοπός της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Σκάλου ήταν να δει από κοντά την πορεία των έργων τόσο του ΕΣΠΑ όσο και αυτά των αποκαταστάσεων από τον κυκλώνα Ιανό.

Δηλώσεις Σκάλκου

Ο κ. Σκάλκος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Θεσσαλία βγαίνει ενισχυμένη με αύξηση πόρων της τάξης του 31%. Αυτό σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ένα κονδύλι που ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Υπάρχει η πρόκληση προκειμένου να αντιστοιχίσουμε ώριμα έργα σε όλο αυτό το πλήθος των πόρων. Τα τομεακά προγράμματα έχουν αρχίσει και εγκρίνονται, ακολουθούν τα περιφερειακά. Θεωρούμε ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμα όλα τα περιφερειακά να βγούνε με νέες προσκλήσεις, πράγμα που ενδιαφέρει κυρίως τις επιχειρήσεις.

Το τρίτο σκέλος της επίσκεψης έχει να κάνει με το πρόγραμμα Ανάσα, επιθυμία του υπουργείου είναι και το Ανάσα ΙΙ να τρέξει με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας είπε χαρακτηριστικά «είναι ένα σημαντικό έργο που έχει κοινωνικό πρόσωπο. Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο μπετόν, δρόμοι, τούβλα και τσιμέντα, αφορά και σε κοινωνικές υπηρεσίες πολύ σημαντικές, κοινωνικής μέριμνας και στήριξης της οικογένειας».

Τι περιλαμβάνει το  Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων

Το έργο έχει στόχο την αποπεράτωση και κατασκευή προσθηκών σε υπάρχον κτίριο της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων στην πόλη της Καρδίτσας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτίριο θα αποτελέσει μια σύγχρονη προνοιακή υποδομή με κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Θα υπάρχουν χρήσεις συσσιτίου-εστίασης στο ισόγειο, χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον 1ο όροφο, συμβουλευτικής και τράπεζας ιματίων στον 2ο όροφο, εκπαιδευτήρια-κοινωνικά φροντιστήρια στον 3ο όροφο και ξενώνας φιλοξενίας στον 4ο όροφο.

Το οικόπεδο επί του οποίου θα λειτουργήσει το Κέντρο έχει επιφάνεια 2.370,20 τ.μ. και βρίσκεται στο Ο.Τ. 19α του σχεδίου πόλης Καρδίτσας επί των οδών Πίνδου, Μπιζανίου και Βασιαρδάνη, πλησίον της Πινακοθήκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας.
Το κτίριο αποτελείται από το ισόγειο, το μεσοπάτωμα και τέσσερις άνω του ισογείου ορόφους: Το ισόγειο έχει εμβαδόν 420,98 τ.μ. Το μεσοπάτωμα έχει εμβαδόν 29,41 τ.μ. Ο κάθε ένας από τους Α΄, Β΄ και Γ΄ ορόφους έχει εμβαδόν 430,01 τ.μ. Ο Δ΄ όροφος έχει εμβαδόν 420,98 τ.μ.  Ενδεικτικά, οι κατασκευαστικές εργασίες που προβλέπονται είναι:

-Καθαιρέσεις, Αποξηλώσεις,  Επισκευές, Ενισχύσεις και συνδέσεις δομικών στοιχείων, σκυροδέματα,  επιχρίσματα, δάπεδα και επενδύσεις, κατασκευή στέγης, γυψοσανίδες, μονώσεις, πάγκοι, ερμάρια  κλπ

-Δίκτυα  ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρολογικών, θέρμανσης-ψύξης, πυρόσβεσης και ανελκυστήρα
Ωφελούμενοι θα είναι, αναλόγως της επιμέρους δραστηριότητας του Κέντρου, άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, νέοι μαθητές ή τελειόφοιτοι, ηλικιωμένοι, άτομα με μερική αναπηρία κ.α. Την λειτουργία, διοίκηση και διαχείριση του Κέντρου θα αναλάβει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης προβλέπεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, να υλοποιηθεί και το μέρος του έργου που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, για τις ανάγκες του Κέντρου.

 

Προηγούμενο άρθρο 101.387 τροχονομικοί έλεγχοι και 21.594 παραβάσεις το διάστημα 26 Ιουνίου με 2 Ιουλίου
Επόμενο άρθρο Έκθετο το Προεδρείο και τα Μέλη του σχετικά με το Υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου στην Κοιλάδα Αχελώου