Ειδήσεις

Το 2023 παραδίδεται το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων


Τη σύμβαση για το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων υπέγραψε, το μεσημέρι της Τρίτης 9 Νοεμβρίου, από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον ανάδοχο.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2023.

Το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας θα στεγαστεί στο τετραώροφο κτίριο όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε (στο ισόγειο) το Σπίτι Αγάπης Καρδίτσας.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ήταν ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο που δημιουργούσε περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική ρύπανση. Κάναμε τις μελέτες, πήραμε τις απαιτούμενες άδειες, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και το δημοπρατήσαμε. Είναι ύψους 3.700.000 ευρώ και έχει έκταση 2.741 τετραγωνικά μέτρα. Θα είναι χρήσιμο για όσους το έχουν ανάγκη. Είναι άλλο ένα ξεχωριστό έργο. Με λίγα κάνουμε πολλά. Είναι έργα που δίνουν προστιθέμενη αξία».

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος έκανε λόγο για ένα πολύ σπουδαίο έργο. «Δοξάζουμε το Θεό που φθάσαμε σε αυτή την ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αναλυτικά οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις

Το έργο έχει στόχο την αποπεράτωση και κατασκευή προσθηκών σε υπάρχον κτίριο της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων στην πόλη της Καρδίτσας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτίριο θα αποτελέσει μια σύγχρονη προνοιακή υποδομή με κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Θα υπάρχουν χρήσεις συσσιτίου-εστίασης στο ισόγειο, χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον 1ο όροφο, συμβουλευτικής και τράπεζας ιματίων στον 2ο όροφο, εκπαιδευτήρια-κοινωνικά φροντιστήρια στον 3ο όροφο και ξενώνας φιλοξενίας στον 4ο όροφο.

Το οικόπεδο επί του οποίου θα λειτουργήσει το Κέντρο έχει επιφάνεια 2.370,20 τ.μ. και βρίσκεται στο Ο.Τ. 19α του σχεδίου πόλης Καρδίτσας επί των οδών Πίνδου, Μπιζανίου και Βασιαρδάνη, πλησίον της Πινακοθήκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας.
Το κτίριο αποτελείται από το ισόγειο, το μεσοπάτωμα και τέσσερις άνω του ισογείου ορόφους: Το ισόγειο έχει εμβαδόν 420,98 τ.μ. Το μεσοπάτωμα έχει εμβαδόν 29,41 τ.μ. Ο κάθε ένας από τους Α΄, Β΄ και Γ΄ ορόφους έχει εμβαδόν 430,01 τ.μ. Ο Δ΄ όροφος έχει εμβαδόν 420,98 τ.μ. Ενδεικτικά, οι κατασκευαστικές εργασίες που προβλέπονται είναι:

-Καθαιρέσεις, Αποξηλώσεις, Επισκευές, Ενισχύσεις και συνδέσεις δομικών στοιχείων, σκυροδέματα, επιχρίσματα, δάπεδα και επενδύσεις, κατασκευή στέγης, γυψοσανίδες, μονώσεις, πάγκοι, ερμάρια κλπ

-Δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρολογικών, θέρμανσης-ψύξης, πυρόσβεσης και ανελκυστήρα
Ωφελούμενοι θα είναι, αναλόγως της επιμέρους δραστηριότητας του Κέντρου, άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, νέοι μαθητές ή τελειόφοιτοι, ηλικιωμένοι, άτομα με μερική αναπηρία κ.α. Την λειτουργία, διοίκηση και διαχείριση του Κέντρου θα αναλάβει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης προβλέπεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, να υλοποιηθεί και το μέρος του έργου που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, για τις ανάγκες του Κέντρου.

Προηγούμενο άρθρο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού