Ειδήσεις

Το 2025 θα λειτουργήσει η γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα


Θέμα χρόνου είναι οι υπογραφές για το έργο ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος της ΕΡΓΟΣΕ. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα απομένουν κάποιες τελευταίες τυπικές διαδικασίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή των υπογραφών.

Όπως γράφει το ypodomes.com, η σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει παρουσιαστεί από τη Βουλή. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσε έκπτωση 37,19% στον διαγωνισμό της 1ης Φεβρουαρίου 2021. Είναι το πρώτο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο που ξεκινά την τρέχουσα δεκαετία και αφορά μάλιστα μια περιφερειακή γραμμή μεγάλης αξίας.

Το αρχικό κόστος του έργου ήταν με ΦΠΑ 82,89 εκατ. ευρώ (66,84 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Τα έργα έχει εκτιμηθεί ότι θα διαρκέσουν 36 μήνες και αν δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής, η γραμμή θα μπορέσει να ηλεκτριστεί το 2025.

Το έργο αναβάθμισης με ETCS, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα.

Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.

Ποια άλλα έργα θα υπογραφούν

Εντός του 2022 αναμένεται σταδιακά να υπογραφούν 4 έργα που δημοπράτησε η ΕΡΓΟΣΕ προς τα τέλη του 2021.

Το επόμενο έργο που θα υπογραφεί είναι το έργο σηματοδότησης Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Ανάδοχο σχήμα είναι οι ΑΒΑΞ-Alstom με ποσοστό έκπτωσης 10,5%. Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και να υπογραφεί την Άνοιξη.

Μέσα στο 2022 θα έχουμε και την έναρξη κατασκευής για ακόμα 4 έργα. Το πρώτο είναι η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Κιάτο-Αίγιο. Στο έργο ύψους 84 εκατ. ευρώ μειοδότησε το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η γραμμή που είναι σε λειτουργία αναμένεται να ηλεκτριστεί το 2025.

Το δεύτερο έργο είναι η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της γραμμής Αίγιο-Ρίο ύψους 175 εκατ. ευρώ. Ανάδοχο σχήμα και εδώ είναι ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Στο έργο προβλέπονται εργασίες επιδομής (γραμμών), ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και κατασκευής σταθμών. Η ολοκλήρωση των έργων και η λειτουργία της νέας γραμμής προβλέπεται για το 2026.

Το τρίτο έργο ύψους 72 εκατ. ευρώ είναι η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Στον διαγωνισμό μειοδότησε η ΑΒΑΞ. Στόχος είναι να λειτουργήσει εξηλεκτρισμένη η γραμμή το 2025.

Το τέταρτο έργο είναι η Β`φάση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας. Στο έργο ύψους 42 εκατ. ευρώ έχει μειοδοτήσει το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Σιδηροδρομικά Έργα. Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται για το 2025.

Τα έργα εκτιμάται ότι θα υπογραφούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η χρηματοδότηση τους προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά θα ολοκληρωθούν ως έργα-γέφυρες με το ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Εφαλτήριο μεγάλων αλλαγών στη Δικαιοσύνη ο νέος νόμος για την Εθνική Σχολή Δικαστών
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα