Ειδήσεις

Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας στην Ιταλία


Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/ΚΑ2 με κωδικό 2019-1-TR01-KA229-077571_4 και τίτλο Our Common Cultural Heritage; Mediterranean Type Nutrition»,το 2ου ΕΠΑΛ,ταξίδεψε στο Λέτσε (Lecce) της Ιταλίας, στο νοτιότερο σημείοτης Ιταλικής χερσονήσου Σαλέντο,μεπερισσότερο από 2000 χρόνια ιστορία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία επιδιώκοντας να γίνει γνωστή η αξία της μεσογειακής διατροφής και τα κοινά στοιχεία στον τρόπο διατροφής των λαών της μεσογείου.

Την πρώτη ημέρα, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο υποδοχής, όπου μετά από το καλωσόρισμα της διεύθυνσης του σχολείου και των συντελεστών του προγράμματος,τοπικό μουσικό συγκρότημα παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.

Ακολούθησε περπάτημα στο ιστορικό κέντρο, με ξενάγηση στα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ιστορική πλατεία «Piazza del Duomo», ξεχωριστής αισθητικής. Πλατεία κλειστή κατά τις τρεις πλευρές τις, προσβάσιμη μόνο κατά τη μια πλευρά της από τον κεντρικό δρόμο, γεγονός που της προσδίδει μια ιδιαίτερη ακουστική και την καθιστά ιδανικό χώρο για την εκτέλεση θεατρικών παραστάσεων. Εμβληματικό κτήριο αποτελεί ο καθεδρικός ναός με την πλούσια διακόσμηση του.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην πόλη Gallipoli (Καλλίπολη), πόλη που σύμφωνα με τη μυθολογία ανακαλύφθηκε από τον Ιδομενέα της Κρήτης, ενώ ιστορικά είναι γνωστό ότι αποτελούσε πόλη της Μεγάλης Ελλάδας. Ξεχώρισε ο περίπατος στο γραφικό λιμάνι και κατόπιν στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Πραγματοποιήθηκαν δυο επισκέψεις-ξεναγήσεις- η πρώτη στον καθεδρικό ναό Sant’Agatha, χτισμένο σε ρυθμό Μπαρόκ (Baroque) που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, στον οποίο υπάρχει και αρχαία ελληνική επιγραφή και η δεύτερη σε ένα παλιό ελαιοτριβείο, όπου έγινε ξενάγηση στη μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ελαιόλαδου. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το θαλασσινή αύρα σε μια παραλία της περιοχής.

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην πόλη Otranto που βρίσκεται επίσης στη χερσόνησο Σαλέντο και στον πορθμό Οτράντο του Ιονίου πελάγους. Σημαντικό αξιοθέατο αποτέλεσε το κάστρο της πόλης και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μαγευτική θέα. Στη συνέχειαεκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν τον φάρο, που βρίσκεται το ανατολικότερο σημείο της Ιταλίας. Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο αναδύθηκαν συναισθήματα γαλήνης.

Την τέταρτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο υποδοχής, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ετοιμάσουν παραδοσιακά ζυμαρικά και να μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές, να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες τουριστικών υπηρεσιών, σε θέσεις Chef, Service,Bartender, Sommelier και υπευθύνων εστιατορίου, με την καθοδήγηση των καθηγητών και των μαθητών της Ιταλίας. Η εμπειρία ήταν μοναδική για το σύνολο των μαθητών και το αποτέλεσμα ιδιαίτερα γευστικό. Εκπαιδευτικοί και μαθητές γευμάτισαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου τα φαγητά που οι ίδιοι παρασκεύασαν, ενώ ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική και ιταλικούς παραδοσιακούς χορούς.

Την τελευταία ημέρα έγινε συνάντηση των συντονιστών του προγράμματος, αξιολόγηση και συζήτηση για την κινητικότητα, υπογραφή και παράδοση των σχετικών εγγράφων και οργάνωση των επόμενων κινητικοτήτων σε Ισπανία και Ελλάδα.

Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν συναισθηματικά φορτισμένη για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς τα βιώματα και οι εμπειρίες που αποκόμισαν ήταν μοναδικά. Οι νέες φιλίες, η ύπαρξη κοινών σημείων ακόμη και μέσα από τη διατροφική μας ταυτότητα, ενίσχυσαν την ευρωπαϊκή μας συνείδηση, δείχνοντας την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Προηγούμενο άρθρο Πασχαλινό bazaar των εθελοντών της Φλόγας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Δημάρχου Αργιθέας με τον Γ.Γραματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος