Ειδήσεις

Το 37ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου τιμάει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Νίκο Κούνδουρο


Τον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο θα τιμήσει το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας την Παρασκευή 25 Μαρτίου.

Λόγω κρουσμάτων covid, η Θεατρική Ομάδα ENTREMOSOTROS της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Έτσι, λοιπόν, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στον οποίο και αφιερώνεται η φετινή διοργάνωση.

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης Γιάννης Σολδάτος και η καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτις Ευανθία Ε. Στιβανάκη θα μιλήσουν για τον κινηματογραφικό και τον θεατρικό (αντίστοιχα) Ιάκωβο Καμπανέλλη φωτίζοντας πτυχές τόσο του έργου όσο και της προσωπικότητάς του.

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο με τίτλο «Οδύσσεια σωμάτων στο έργο του Νίκου Κούνδουρου» σε σκηνοθεσία Αντώνη Μποσκοϊτη.

Η εiσοδος για τη συγκεκριμένη ημέρα θα είναι ελεύθερη

Δυο λόγια για τους δυο δημιουργούς

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης  (2 Δεκεμβρίου 1921 – 29 Μαρτίου 2011) ήταν εκτός από θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Από τα θεατρικά του έργα, τα πλέον γνωστά είναι “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”, “Έβδομη μέρα της δημιουργίας”, “Η Αυλή των θαυμάτων”, “Ηλικία της νύχτας”, “Παραμύθι χωρίς όνομα“, “Γειτονιά των Αγγέλων”, “Βίβα Ασπασία”, “Οδυσσέα γύρισε σπίτι”, “Αποικία των τιμωρημένων”, “Το μεγάλο μας τσίρκο”, “Ο εχθρός λαός” και “Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα”.

Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 – 22 Φεβρουαρίου 2017) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ, θεωρούμενος ευρέως ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου. Σε μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερα από πενήντα χρόνια, ο Κούνδουρος σκηνοθέτησε δώδεκα κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες η γνωστότερη είναι ο Ο Δράκος (1956), που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά.  Άλλες ταινίες του, όπως οι:  Μαγική Πόλη (1954), Οι παράνομοι (1958) και Μικρές Αφροδίτες (1963), 1922 (1978) επίσης απέσπασαν διακρίσεις σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Επιπλέον, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί αρκετά ημερολόγια και αυτοβιογραφικά βιβλία του, όπως επίσης και ο θεατρικός μονόλογος Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου.

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Παρασκευή  25 Μαρτίου

Δημοτικό Κινηματοθέατρο – Ώρα 8.30μμ.

>Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

>Προβολή ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στον Νίκο Κούνδουρο

Σάββατο 26 Μαρτίου

Δημοτικό Κινηματοθέατρο – Ώρα 8.30μμ.

 > Απονομή βραβείων

> Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί

>Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και τιμώμενο πρόσωπο την ερμηνεύτρια, συνθέτρια, στιχουργό Μαρίζα Κωχ.

Παράλληλη εκδήλωση

Το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. ο δημοσιογράφος και εικαστικός Θανάσης Λάλας στη «Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας» σφυρηλατεί το πορτραίτο και μετασχηματίζει με θεατρικούς όρους την προσωπική του εμπειρία από τις βιογραφικές συνεντεύξεις με τις προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς τέχνης, με θέμα: «Ο διάλογος γίνεται θεατρικός μονόλογος».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων