Ειδήσεις

To 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας στη Λετονία στο πλαίσιο του Erasmus+


Tην Λετονία επισκέφθηκαν από 5 – 11 Μαρτίου, έξι (6) μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας μαζί με τους δύο συνοδούς καθηγητές τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ “Effective language – Effective communication”. Ο στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή και η αξιολόγηση της παιδαγωγικής μεθοδολογίας της αφήγησης ιστοριών «story telling», ως ένας διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας στο σχολείο. Οι μαθήτριες Ζαχάκη Κωνσταντίνα, Κρομμύδα Άλκηστις, Κουτσώνη Άννα, Παπαγεωργίου Άννα, Καραγιάννη Σοφία και Τσιούντσιουρα Αγγελική και οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Ντράχας και Στέλιος Αναστασόπουλος μετέβησαν στην κωμόπολη Smiltene (130 χλμ  ανατολικά της πρωτεύουσας Ρίγα και 50 χλμ δυτικά της Ρωσίας), φιλοξενούμενοι του σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες του Palsmane – Palsmanes Internatpamatskola.

Στο Palsmane οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την χώρα, την πόλη και το σχολείο τους, ιστορίες από τον τόπο τους αλλά κυρίως να γνωρίσουν μαθητές με άλλα ήθη και έθιμα. Παράλληλα, γνώρισαν την τοπική κουζίνα και αρκετές από τις λαϊκές παραδόσεις, τις μουσικές και τους χορούς της Λετονίας  ενώ συμμετείχαν σε αρκετές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδυάζουν διαφορετικές δεξιότητες των παιδιών.

Επίσης, επισκέφθηκαν το μουσείο Τέχνης της πόλης Valmiera στο οποίο έφτιαξαν κερί ενώ παρακολούθησαν σεμινάρια – εργαστήρια για το e-twinning, την κατασκευή μηχανικών διατάξεων κ.α. Τέλος, επισκέφθηκαν την πανέμορφη πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα όπου, αφού αντίκρισαν τη Βαλτική θάλασσα στη μεγάλη παραλία της Jurmala, ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατά της όπως είναι η συνοικία Art nouveau, το κτήριο των «Μαυροκέφαλων», ο καθεδρικός ναός της Ρίγα, ο Άγιος Πέτρος με το πανύψηλο καμπαναριό του, το μουσείο της Ιστορίας το οποίο και επισκέφθηκαν, το Μνημείο της Ελευθερίας αλλά και το εβραϊκό γκέτο της ναζιστικής θηριωδίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην κινητικότητα, εκτός από το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας,  συμμετείχαν το Palsmanes Internat pamatskola της Λετονίας, το Λύκειο «Zeliha Tuncer Anadolu Imam Hatip» της πόλης Gasipasa (Αττάλεια) της Τουρκίας, το Λύκειο «Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium», της πόλης Nyíregyházi της Ουγγαρίας και το Λύκειο “Alexandru Marghiloman” από το Buzau της Ρουμανίας. Τον Μάιο αναμένεται η επίσκεψη, στην Καρδίτσα, καθηγητών και μαθητών των προαναφερόμενων σχολείων.

 

Προηγούμενο άρθρο Μνημόσυνο για τον μακαριστό Επίσκοπο Ρεντίνης Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Δήμος Σοφάδων: Η Ώρα της γης 2019