Ειδήσεις

Το 5ο τεύχος της Ιστόρησης ετοιμάζουν στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα


 Το 5ο τεύχος της «ΙΣΤΟΡΗΣΗΣ», εξαμηνιαίας επιθεώρησης Τοπικής Ιστορίας, ετοιμάζουν στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.  Οι σελίδες του περιοδικού είναι διαθέσιμες σε όλους τους ερευνητές συγγραφείς, αλλά και συλλέκτες παλαιών φωτογραφιών και τεκμηρίων, τους οποίους προσκαλεί σε συνεργασία. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου, το 5ο τεύχος προγραμματίζεται να εκδοθεί τον προσεχή Δεκέμβρη και είναι ελεύθερης θεματολογίας.

Ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι πρώτες εργασίες, εξ αυτών κάποιες αναφέρονται στο κάψιμο των χωριών από τους κατακτητές το 1943, θέμα το οποίο κάλυψε το 4ο τεύχος – μονογραφία.Το προσεχές τεύχος, (5/2023), είναι αφιερωμένο στη μνήμη μιας σπουδαίας εκκλησιαστικής προσωπικότητας, του Γαβριήλ Διονυσιάτη από τον Μεσενικόλα, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Η κατάθεση των εργασιών γίνεται σε ψηφιακή μορφή και η προθεσμία είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2023.Τα θέματα καλό είναι να έχουν ως σημείο αναφοράς την περιοχή των Αγράφων, την Καρδίτσα και όμορους νομούς. Οι εργασίες να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, με σχετική βιβλιογραφία, ενώ η έκταση καλό είναι να μην ξεπερνά τις 3.500 λέξεις. Οι φωτογραφίες να συνοδεύονται από αντίστοιχο σημείωμα με αναφορά στον τόπο, τον χρόνο, τα πρόσωπα και να έχουν σχετική δήλωση παραχώρησηςδημοσίευσης. Την επιστημονική καθοδήγηση έχει η Δημοτική Επιτροπή Ιστορίας, ενώ την ευθύνη έκδοσης ο συγγραφέας και δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος συγκεντρώνει την ύλη, (panagiotisnanos62@gmail.com).

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 4 τεύχη με σπουδαίες εργασίες και σπάνιες φωτογραφίες:

Το 1ο είναι αφιερωμένο την Επανάσταση του 1821 στην περιοχή της Νευρόπολης και των Αγράφων, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Γένους το 1821,  που οδήγησε στην απελευθέρωση και την δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Το 2ο τεύχος είναι αφιερωμένο στα 100χρονα της Μικρασιατικής Τραγωδίας, με αναφορά στην συμμετοχή των κατοίκων και τους νεκρούς των χωριών της λίμνης Πλαστήρα στην Μικρασία.

Το 3ο τεύχος είναι ελεύθερης θεματολογίας και έχουν συλλεχθεί σπουδαίες εργασίες.

Το 4ο τεύχος είναι αφιερωμένο στην ιστορική εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα από Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου, στο Ψηφιακό Ελληνομουσείον Λίμνης Πλαστήρα https://plastiras-ota.gr/digital-books-museum/

Στην έντυπη μορφή διατίθεται από τις εκδόσεις «Φάος» του Ηλία Καρκαλέτσου, στην Καρδίτσα.

Προηγούμενο άρθρο Η ώρα της δεύτερης κάλπης για 123.731 Καρδιτσιώτες
Επόμενο άρθρο Νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ο Δημήτρης Κουρέτας