Ειδήσεις

Το εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης για το νοσοκομειακό εξορθολογισμό θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού!


Στην περίοδο του καλπασμού της μετάλλαξης “Δ” του κορονοϊού και αμέσως πριν το επερχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη στρώσει το έδαφος για την προώθηση των κρατικών περικοπών στην υγεία και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος. Ρίχνει την ευθύνη για την εξάπλωση του ιού στους ανεμβολίαστους για να απεμπολήσει την κρατική-κυβερνητική ευθύνη για πρόληψη και έλεγχο στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που είναι οι κατ’ εξοχήν χώροι υπερμετάδοσης. Παρουσιάζει ως μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό, που όντως είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε, για να κρύψει τις τραγικές ελλείψεις και προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας. Δεν εξασφάλισε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώθηκαν με το ήδη υπάρχον ελλιπές και εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η εμβολιαστική κάλυψη να μην έχει ξεπεράσει ακόμα το 40% μετά από μισό χρόνο.

Επιπλέον, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που και πριν την πανδημία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού σε πρόληψη, διάγνωση και παρακολούθηση, μετατράπηκε σχεδόν αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο αναγκάζοντας χιλιάδες ασθενείς να πληρώνουν ακόμα και για συνταγογράφηση. Δεν έχει αλλάξει καθόλου η πληρότητα των κέντρων υγείας 2 χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα για κάθε 1 μόνιμο γιατρό στα κέντρα υγείας να υπάρχουν άλλες 4 θέσεις κενές.

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας οι συμβασιούχοι επικουρικοί γιατροί ξεπερνούν το 15% χωρίς και πάλι να επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού. Ακόμα και οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά σε συμβασιούχους, την ώρα που αποχωρούν μόνιμοι εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση. Ένα από τα πλέον τραγικά αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι οι μόνο 3 πνευμονολόγοι του νοσοκομείου συνεπικουρούμενοι από μετακινούμενους παθολόγους και ειδικευόμενους κατάφεραν νανοσηλεύσουν περισσότερα από 700 περιστατικά πνευμονίας λόγω COVID-19μέσα σε ένα 6μηνο και αφού έχουν εξαντληθεί, δεν έχουν καν πληρωθεί τις πρόσθετες εφημερίες από την αρχή της χρονιάς. Ακόμα και τμήματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19,λόγω υποστελέχωσης, συμπλήρωναν τις εφημερίες του μήνα μόνο μετά από «εντέλλεσθε» και υπερεργασία του προσωπικού.

Για όλα αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση προτείνει ως λύση τη μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία, τη συγχώνευση και το κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας, την ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα της ασφάλισης που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα και στις υγειονομικές υπηρεσίες που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι, την επέκταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους υγειονομικούς, την αυστηρή κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Αν η κυβέρνηση ήθελε να αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ας μονιμοποιούσε όλους τους συμβασιούχους, ας έκανε μαζικές προσλήψεις από τους χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές που είτε παραμένουν άνεργοι είτε φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, ας ενέτασσε όλους τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Αν ήθελε να ικανοποιήσει πραγματικά τις ανάγκες όλου του πληθυσμού, ας ξαναλειτουργούσε τις δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου αντί να μεθοδεύουν την περικοπή κλινών το επόμενο διάστημα, αφήνοντας εκτεθειμένο μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
  • Αν ήθελε αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων δομών υγείας, ας κατασκεύαζε άμεσα το Κέντρο Υγείας Μουζακίου που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο «φιλοξενείται» σε μαθητική εστία, ας κατασκεύαζε νέο και σύγχρονο κέντρο υγείας στην Καρδίτσα αντί να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια σε ενοίκια, ας παρείχε πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό σε όλα τα κέντρα υγείας αντί να τον αφαιρέσει πριν από 2 χρόνια λόγω κόστους, ας ανακαίνιζε τις αίθουσες του χειρουργείου στο νοσοκομείο που πλημμύρισαν από τον Ιανό αντί να περιμένει δωρεές από «ευεργέτες» εφοπλιστές.
  • Αν ήθελε να εξορθολογήσει τα οικονομικά στην υγεία ας μην έδινε παχυλές αποζημιώσεις στις ιδιωτικές κλινικές την ώρα που συνάνθρωποί μας πέθαιναν εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι κάθε λογής παράγοντεςόλων των κυβερνήσεων στην Καρδίτσα που κρύβονται εδώ και χρόνια πίσω από την πολυδιαφημισμένη ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου που πάει όλο και πιο πίσω και μαζί της πηγαίνουν πίσω και όλες οι άλλες αναγκαίες αναβαθμίσεις σε εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις.

Αντίστοιχο παράδειγμα υποκρισίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί η πρόσφατη πομπώδης ανακοίνωση Περιφερειάρχη και Διοικητή της 5ηςΥΠΕ για τη λειτουργία μίας κινητής μονάδας εμβολιασμών σε όλη τη Θεσσαλία (εκατοντάδες χωριά και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι) που δεν επαρκεί πραγματικά για την αντιμετώπιση της ελάχιστης εμβολιαστικής κάλυψης της υπαίθρου.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία και γενικότερα για την υγεία συνοψίζεται στο εξής:

«Παρουσίαση αριθμών για δημιουργία εντυπώσεων στο λαό, ελλείψεις για τους ασθενείς, χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς και επενδύσεις-ιδιωτικοποιήσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες»

Απέναντι σε όλα αυτά οι γιατροί του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας απαντάμε:

«Αγώνας δίπλα στον ασθενή και αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, αύξηση αποδοχών και ένταξη στα ΒΑΕ για τους υγειονομικούς, αυξημένη και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες του λαού και ενάντια στη λογική κόστους-οφέλους»

Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων του νομού, τους φορείς όλου του λαού, τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να βρεθούμε μαζί στον κοινό αγώνα για την υγεία που έχουμε όλοι ανάγκη!

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

(Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν τοποθέτηση δικτύου αυτόματου ποτίσματος στο Μουσικό Σχολείο
Επόμενο άρθρο Οδηγός φυτοπροστασίας των υπαίθριων πεπονιών