Ειδήσεις

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας για την πρόταση ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία


Έχοντας προνοήσει από το 2006 η ΓΣΕΕ, από κοινού με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, συμπεριέλαβε στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ, άρθρο 4) του 2006-2007[1] θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ έως σήμερα.

Συνεπώς οι όροι τηλεργασία και τηλε-εργαζόμενος δεν είναι έννοιες άγνωστες στο χώρο και στο κόσμο της εργασίας. Παρόλα αυτά από την έναρξη της πανδημικής κρίσης του COVID 19, που χρειάστηκε για λόγους ασφάλειας ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων να εργαστεί από το σπίτι του με τηλεργασία, παρατηρήθηκε άγνοια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να προκύπτει κατάχρηση και εργοδοτική αυθαιρεσία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πολλές καταγγελίες που καταχωρήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα της ΓΣΕΕ ΑΝΤΙ-COVID19[2] αλλά και στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν προκύπτει η ανάγκη για την θέσπιση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της  στην εργασία που θα έχει σαν στόχο την βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου προστασίας των εργαζομένων σε σχέση με το ήδη ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η ΓΣΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την τηλεργασία, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το Διεθνές και ενωσιακό πλαίσιο, το από 23/03/2021 σημαντικό ψήφισμα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών συνδικάτων[3] (ETUC) για το δικαίωμα στην αποσύνδεση από την εργασία και τις προτάσεις δευτεροβάθμιων οργανώσεων μελών της δύναμής της και πρωτοβάθμιων σωματείων δικών τους μελών, από τις αρχές του μήνα απέστειλε μια αναλυτική πρόταση για τη θέσπιση του απαιτούμενου ρυθμιστικού πλαισίου προς τις οργανωτικές ενώσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2021.

Η αναλυτική πρόταση τέθηκε υπόψη και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής μαζί με το αίτημα για τη νομοθετική ρύθμιση του Δικαιώματος Αποσύνδεσης από τα τεχνολογικά μέσα πληροφοριών και επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στην τηλεργασία.

  • Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προτείνει η ΓΣΕΕ προβλέπει τα ακόλουθα: Η τηλεργασία είναι επιτρεπτή μόνο εφόσον το σύστημα εφαρμογής τηλεργασίας ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για την τηλεργασία εντάσσονται τα παρακάτω:
  1. Οι όροι για τη μετάβαση στην τηλεργασία, ιδιαίτερα σε περίπτωση υγειονομικών ή περιβαλλοντικών κινδύνων,  και οι όροι επιστροφής στην εκτέλεση της σύμβασης εργασίας χωρίς τηλεργασία.
  2. Οι λεπτομέρειες αποδοχής από τον μισθωτό των όρων εφαρμογής της τηλεργασίας καθώς και οι λεπτομέρειες ανάκλησης της συμφωνίας τηλεργασίας
  3. Οι λεπτομέρειες ελέγχου του χρόνου εργασίας ή ρύθμιση του φόρτου εργασίας.
  4. Το δικαίωμα ψηφιακής διασύνδεσης των εργαζομένων και οι δράσεις κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού σχετικά με τη λογική χρήση των τεχνολογικών εργαλείων, στο πλαίσιο εργοδοτικής υποχρέωσης για σεβασμό των περιόδων ανάπαυσης και άδειας και της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων και για την αποφυγή του κινδύνου ψηφιακής κόπωσης.
  5. Οι όροι πρόσβασης των εργαζομένων στην τηλεργασία και ιδιαίτερα των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
  6. Οι περιορισμοί στη χρήση του εξοπλισμού ή των εργαλείων πληροφορικής ή των υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας και οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης σε αυτούς του περιορισμούς.
  7. Η διαδικασία προτεραιότητας του τηλεργαζομένου στην ανάληψη ή τη συνέχιση της απασχόλησης σε μια θέση χωρίς τηλεργασία, η οποία να ανταποκρίνεται στα επαγγελματικά προσόντα και τις δεξιότητες του τηλεργαζόμενου και η διαδικασία γνωστοποίησης της   διαθεσιμότητας όλων των θέσεων εργασίας αυτής της μορφής.
  8. Η διαδικασία και η οργάνωση μια φορά το χρόνο προσωπική συνέντευξη με τον τηλεργαζόμενο,  που θα αφορά κυρίως τις συνθήκες εργασίας του και των φόρτο εργασίας του. Εφόσον η διάρκεια της τηλεργασίας είναι μικρότερη του έτους, η προσωπική συνέντευξη πραγματοποιείτε στο μισό του χρόνου διάρκειας της συμφωνίας τηλεργασίας.
  9. Η διαδικασία και η οργάνωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες συνάντησης του τηλεργαζόμενου με τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους.

 

 

[1] Βλέπε αναλυτικά εδώ: https://www.gsee.gr/wp-content/uploads/2014/06/egsse2006-2007.pdf

[2] Αναλυτικότερα για την Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων ANTI-COVID-19, μέσω της ειδικής σελίδας και την ειδική φόρμα που δημιούργησε η ΓΣΕΕ για την υποβολή καταγγελιών για φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών, βλέπε εδώ: https://gsee.gr/?page_id=36762

[3] ETUC Position on the Right to Disconnect :   https://www.etuc.org/sites/default/files/document/file/2021-04/Adopted-%20EN%20ETUC%20Position%20Right%20to%20Disconnect_0.pdf

Προηγούμενο άρθρο 13 θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα και 1 στο Παλαιοκκλήσι
Επόμενο άρθρο Ανάγκη για άμεσες εκταφές στο Δημοτικό Κοιμητήριο