Ειδήσεις

Το ΓΕΛ Προαστίου στο Περτούλι


Μια ωραία συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Πετρουλίου είχε το σχολείο μας

  1. Στο δημοτικό σχολείο Περτουλίου:

Α. Για το πρόγραμμα Περιβάλλον και Τ.Ν. Οι μαθητές/τριες διάβασαν αποφθέγματα που αφορούν στο περιβάλλον και συζητησαν το περιεχόμενο τους. Τους δόθηκαν πέντε φωτογραφίες και τρία αποφθέγματα που το ένα πλησίαζε περισσότερο την αναπαράσταση της κάθε φωτογραφίας. Η κάθε φωτογραφία δημιουργήθηκε με πρόγραμμα Τ.Ν. με κατάλληλη προτροπή ( prompt) με λέξεις κλειδιά που αφορούσαν στο κατάλληλο απόφθεγμα.

Β. Για το πρόγραμμα «Αειφόρο ελατόδασοςΠερτουλίου» που διοργανώθηκε στο Κέντρο, οι μαθητές γνώρισαν τα είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται στο δάσος. και η συνεισφορά της στο δασικό οικοσύστημα. Επίσης, αναφέρθηκε η προστασία της βιοποικιλότητας μέσω του δικτύου NATURA 2000.

  1. Κατά τη διάρκεια της βιωματικής δραστηριότητας στο δάσος,

Α. Οι μαθητές, μέσω επιστημονικών πρακτικών, έμαθαν για την αειφόρο διαχείριση του δάσους και παρατήρησαν τον κύκλο της ενέργειας στη φύση, όπως τη φωτοσύνθεση, τη μεταφορά ενέργειας στα ζώα, και την αποσύνθεση νεκρών φυτών. Πραγματοποίησαν αναγνώριση διάφορων ειδών χλωρίδας και μέσω των αισθήσεων τους εξερεύνησαν το δάσος, αισθανόμενοι την υφή των φυτών, μυρίζοντας τη φύση και ακούγοντας τους ήχους του περιβάλλοντος.

Β. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η κάθε μία έκανε μια πρόχειρη κατασκευή με ξύλα και φυλλα του δάσους. Οι δύο ομάδες παρατήρησαν τις κατασκευές. Κατόπιν, όχι φανερα, η κάθε μία ομάδα έκανε μια αλλαγή στην κατασκευή της, ώστε να προσκαλέσει την άλλη ομάδα να βρει τη διαφορά. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν ότι στο δάσος παρατηρούμε καλά τη φύση, ώστε να προσανατολιζόμαστε σωστά, να προσέχουμε λεπτομέρειες που βοηθούν τους επιστήμονες στην αειφορία του δάσους.

Εκτός της ομάδας των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας , συμμετείχαν η κ Κοτρώνη Μαρια-Τερεζα, του ΚΕΠΕΑ και ο κ. Παρλαβαντζας Δημήτρης κλινικός ψυχολόγος του κέντρου πρόληψης (σε συνέχεια των προγραμμάτων ψυχικής ανθεκτικότητας που υλοποιεί στο σχολείο) συνέδεσε την επίδραση της φύσης με τη θετική ψυχολογία και την ζωή στο φυσικό περιβάλλον με την συναισθηματική ευρωστία και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Προηγούμενο άρθρο Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Παλαμά
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή του Μανιταριού στη Λίμνη Πλαστήρα