Ειδήσεις

Το ημιτελές ’21 στο Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας


Την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πρωτότυπα αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια από την εποχή της Επανάστασης του 1821 και την μετεπαναστατική περίοδο που μεσολάβησε ως την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, το 1881, είχαν όσοι επισκέφτηκαν την Τρίτη, 18 Μαΐου το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟΠΑΚ. Παλάσκες, πιστόλες, αναμνηστικά μετάλλια με τη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, εφημερίδες και καρτ ποστάλ της 60ετίας 1821-1881 από την περιοχή της Καρδίτσας κά. συμμετείχαν σ’ αυτή τη ιδιαίτερη θεματική ξενάγηση, η οποία ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε σε ένα κλειστό και ημιτελές μουσείο.

Η δράση είχε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και εντάσσεται στο εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ’21. Μια επανάσταση, που όπως εξήγησαν οι διοργανωτές, για τους Θεσσαλούς επαναστάτες του ‘21, θεωρούνταν «ημιτελής» όσο η Θεσσαλία παρέμενε εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους, αντίληψη που κυριαρχεί στον τύπο της περιόδου 1840-1881.

Ανάμεσα στο αναγκαστικά περιορισμένο, λόγω των μέτρων κατά του κωρονοϊού, κοινό ήταν και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας, κ. Ηλίας Σχορετσιανίτης, ο οποίος δεν περιορίστηκε στην ξενάγηση αλλά ενημερώθηκε για τη συνολική δράση του μουσείου. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες, καθώς κανείς δεν θέλησε να περιοριστεί στον θεματικό χαρακτήρα της ξενάγησης. Την παρουσίαση και τη συζήτηση γύρω από τα επιλεγμένα αντικείμενα που σχετίζονταν με το ’21 από τις συλλογές του Μουσείου ακολούθησε μια εφ όλης της ύλης παρουσίαση των συλλογών και της μόνιμης έκθεσης.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Φίλους του Μουσείου Πόλης, το σωματείο που από το 2005 στηρίζει σταθερά και ουσιαστικά όλες τις προσπάθειες του μουσείου. Άλλωστε ανάμεσα στα αντικείμενα που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά, ήταν και δύο σπάνια τεκμήρια, τα οποία οι Φίλοι αγόρασαν σε δημοπρασίες με σκοπό να εμπλουτίσουν τη συλλογή του μουσείου, η οποία χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των Καρδιτσιωτών έχει πλέον ξεπεράσει τα 8.000 αντικείμενα.

Στόχος των διοργανωτών ήταν επίσης να θυμίσουν οτι το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» μπορεί να μην έχει δεχτεί ακόμη κοινό λόγω της καραντίνας τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο σε όλο αυτό το διάστημα όχι απλώς δεν ανέστειλε τη δράση του αλλά την εντατικοποίησε, προκειμένου να εξευρεθούν άμεσα οι πόροι που θα επιτρέψουν την ικανοποίηση του πιο επίμονου και άμεσης προτεραιότητας αιτήματός του που είναι η ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης στο κτήριο Σακελλαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 θα είναι φέτος πολύμορφη και πλούσια, καθώς συνεργάζεται με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς περιφερειακής εμβέλειας (Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κά.) για τη φιλοξενία και συνδιοργάνωση δράσεων που αφορούν στο ίδιο θέμα.

 

Προηγούμενο άρθρο Πως θα αποκτήσει δυναμική η καλλιέργεια βάμβακος
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού