Ειδήσεις

Το ΚΚΕ Καρδίτσας τίμησε τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη


Πραγματοποιήθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 5 Ιούνη στην Σέκλιζα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον  Χαρίλαο Φλωράκη και τους αλύγιστους της ταξικής πάλης από την Σέκλιζα.

Η εκδήλωση έγινε μπροστά στο Μνημείο του Αντάρτη και συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας από το χωριό, το ανταρτοχώρι, τη Σέκλιζα που πάλεψε σύσσωμο σχεδόν μέσα από τον ΔΣΕ, πολλοί από αυτούς απόγονοι μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και πολλοί νεολαίοι με τις κόκκινες σημαίες και τα συνθήματα έδωσαν αγωνιστικό τόνο στην τιμητική αυτή εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Σιώκος, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ ο οποίος μιλώντας τόνισε μεταξύ των άλλων: «Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ. Η Τ.Ε. Καρδίτσας ακούραστα και με συνέπεια, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Καρδίτσας. Δίπλα στις λαϊκές οικογένειες, στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στις γυναίκες και στη νεολαία. Με περιοδείες, συσκέψεις, ομιλίες αλλά και πολύμορφες εκδηλώσεις, για να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων που συνεχώς διογκώνονται, όπως η ακρίβεια και τα πετσοκομμένα δικαίωμα που χτυπούν την ζωή κάθε λαϊκής οικογένειας, φωτίζοντας ταυτόχρονα μέσα από την πείρα της  υπερεκατοντάχρονη ιστορία του κόμματος μας και του λαϊκού κινήματος την πραγματική διέξοδο, πως « Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δόμο της ανατροπής» . Μια τέτοια εκδήλωση είναι και η σημερινή.

Μαζευτήκαμε στην πλατεία της Σέκλιζας για να τιμήσουμε τον σ/φο Χαρίλαο Φλωράκη, αλλά και όλους τους Σεκλιζιώτες που πάλεψαν ηρωικά στο πλευρό των μαχητών του ΔΣΕ.

Η αγάπη του σ/φου Χαρίλαου είναι γνωστή για την ανταρτομάνα Σέκλιζα. Όχι μόνο ερχόταν συχνά στο χωριό αλλά απέκτησε και ιδιαίτερους δεσμούς με πολλούς κατοίκους. Σε μια από τις επισκέψεις του φύτεψε και τον πλάτανο που όλοι γνωρίζουμε και έμεινε ως «Ο πλάτανος του Χαρίλαου».

Πάνε 17 χρόνια από τότε που ο σ/φος Χαρίλαος μας άφησε λεβέντικα και μας ορμήνεψε με τον δικό του τρόπο. «Οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει». Είναι αλήθεια σ/φε, όπως το είπες. Ο σπόρος που έπεσε βγάζει κλαδιά και φύλλα, γίνεται δέντρο με ρίζες μεγάλες που απλώνονται βαθιά μέσα στο λαό.

Όλοι αυτοί οι Σεκλιζιώτες και οι Σεκλιζιώτισσες που πότισαν με το αίμα τους κάθε κορφούλα, κάθε λαγκαδιά και ξέφωτο, έβαλαν το σπόρο βαθιά, σίγουροι ότι θα καρπίσει.

Η πλειοψηφία του χωριού μπήκε στη μάχη, στο πλευρό του ΔΣΕ, για μια πατρίδα ελεύθερη. Βαρύ το τίμημα σ/φε Χαρίλαε, το γνώρισες καλά. Δεκάδες από αυτούς σκοτώθηκαν σε μάχες ή εκτελέστηκαν και πολλοί ακόμα εξορίστηκαν, βασανιστήκαν ή  κυνηγήθηκαν περνώντας στην πολιτική προσφυγιά. Η Σέκλιζα άδειασε από τους ανθρώπους της. Η πίστη για μια ελεύθερη πατρίδα, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός στον τόπο του δεν άφηνε περιθώρια λιγοψυχίας και υποταγής. Κι όχι απλά δεν άφηνε περιθώρια, αλλά οδήγησε άντρες, γυναίκες και αμούστακα παιδιά να προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τα νιάτα τους και την ζωή τους.

Ο λαός έχει ανάγκη όσο ποτέ να ακουμπήσει στο Κόμμα, να παλέψει μαζί του για μια καλύτερη ζωή, ζωή με αξιοπρέπεια, δικαιώματα, ελευθερία, πραγματική ελευθερία..

Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, αλλά και οι προηγούμενες έχουν την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση παίρνοντας της σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσφέρει γη και νερό στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς. Η Ελλάδα από άκρη σ’ άκρη έχει γεμίσει με βάσεις του θανάτου. Δισεκατομμύρια ξοδεύονται για εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που ο λαός βογκάει να τα βγάλει πέρα μπροστά στην ενεργειακή φτώχεια. Η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων της, πάει χέρι χέρι και με την καταστολή, χτυπώντας φοιτητές, στέλνοντας στρατιές από ΜΑΤ στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Θέλουμε επίσης από αυτό το βήμα να κάνουμε και μια ιδιαίτερη αναφορά. 20 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο ορεινό οδικό δίκτυο της περιοχής Ιτάμου, πολλά σπίτια στο Παλιοζογλώπι διατρέχουν ακόμα σοβαρούς κινδύνους, ενώ και η πρόσβαση στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη δεν έχει αποκατασταθεί. Κάτοικοι του χωριού συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας, και εξέφρασαν τα παράπονά τους για την εγκατάλειψη της περιοχής από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο. Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι: «Μας έχουν ξεχασμένους, δεν σέβονται ούτε το πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη. Εδώ έρχεται κόσμος για τον τάφο του και τώρα δεν μπορεί να φτάσει. Μόνο εσείς, το ΚΚΕ, μπορείτε να κάνετε κάτι.»

Στην συνέχεια η Μαρία Γιανοπούλου διάβασε από το βιβλίο του Βασίλη Φυτσιλή απόσπασμα για την μάχη της Ραχούλας και η  Λίλια Φυτσίλη απήγγειλε το ποίημα επίσης του Βασίλη Φυτσιλή «Η μάχη της Ραχούλας».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ελισαίος Βαγενάς επισήμανε πως ο Χαρίλαος Φλωράκης «αποτελεί σύμβολο του αγώνα, των ιστορικών, αγωνιστικών παραδόσεων και των λαϊκών αγώνων, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, για μεγάλα, ευγενικά ιδανικά και συνάμα κατανοητά και προσιτά και στον πιο απλό άνθρωπο: Για το ψωμί του λαού, την προκοπή του τόπου, για τη λευτεριά από τους ξένους κατακτητές, για μια ζωή χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία».

Προηγούμενο άρθρο Στο διεθνές meeting Ρυθμικής Γυμναστικής ο Σύλλογος Αμαριλίς
Επόμενο άρθρο Στη Διεθνή Έκθεση Περιβάλλοντος IFAT ο δήμαρχος Αργιθέας