Ειδήσεις

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας παραμένει διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ!


Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού και πανελλαδικά στενάζουν κάτω από την έξαρση της πανδημίας λόγω της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης-υπουργείου υγείας-5ης ΥΠΕ-διοίκησης του ΓΝΚ.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ έχουν γίνει καθημερινότητα με τη δραματική αυτή κατάσταση να οδηγεί στην εξαχρείωση του προσωπικού λίγο πριν την ολοκληρωτική του κατάρρευση, σωματική και ψυχολογική.

  • Στους πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για πόσο καιρό πρέπει να φτάσουμε για να επιταχθούν επιτέλους οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές?

Η έλλειψη και η εργασιακή εξόντωση του εξειδικευμένου προσωπικού οδηγεί με απόφαση του υπουργείου και με υλοποίηση ΥΠΕ και διοίκησης σε κατάρτιση λιστών για διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς άσχετων με το αντικείμενο ειδικοτήτων, μέχρι και ειδικευόμενων με έξι μόλις μήνες εκπαίδευσης. Η αντιεπιστημονική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ δεν μπορεί να δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές.

  • Μέχρι πότε θα κινδυνεύουν άνθρωποι ώστε να προσληφθούν γιατροί στο ΕΚΑΒ που είναι και η μόνη πραγματική λύση?

Η παθολογική κλινική και τα τμήματα COVID-19 λειτουργούν με όλο και μειούμενο αριθμητικά προσωπικό, με μετακινήσεις από τα κέντρα υγείας και με επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

  • Πόσα κρούσματα ημερησίως πρέπει να καταγράψει η στατιστική για να προκηρυχθούν μαζικά θέσεις όλων των ειδικοτήτων?

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, η ΥΠΕ σχεδιάζει τη μετακίνηση της νεφρολόγου, μοναδικής στο δημόσιο σύστημα του νομού με δυνατότητα επιστημονικής υπευθύνου, στην Άμφισσα για 15 ημέρες. Είναι απαράδεκτο, για ακόμα μία φορά μετά τις αναστολές εργασίας, να διακυβεύεται με ημίμετρα η πλήρης και συνεχής ιατρική κάλυψη των νεφροπαθών του νομού μας.

  • Μέχρι πότε θα λύνονται με μπαλώματα και μετακινήσεις οι χρόνιες ελλείψεις για τα προβλήματα των χρονίως πασχόντων, καταστρέφοντας ταυτόχρονα την εργασία και τη ζωή των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή?

Το ακτινολογικό απέμεινε με 3 μόλις ακτινολόγους και καλύπτεται με τη δική τους εξοντωτική πλέον υπερεφημέρευση και με μετακινήσεις συναδέλφων από τα Τρίκαλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σημαντικές λειτουργίες του τμήματος να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μην γίνονται καθόλου, όπως των τακτικών εξετάσεων σε μαγνητικές, αξονικές, μαστογραφίες, κλπ.

  • Έως πότε θα ρίχνουν την ευθύνη για την αρνητική κατάσταση στο ίδιο το προσωπικό, με προσβλητικά μάλιστα σχόλια για τη δήθεν επιστημονική ανεπάρκεια των γιατρών, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες στη μετατροπή του συστήματος υγείας σε μίας νόσου?

Με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της ρίχνουν την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας μία στους «άμυαλους» νεαρούς, μία στους ανεμβολίαστους και μία στους ηλικιωμένους που θα πληρώνουν προληπτικά για μία πρόληψη που δεν υπήρξε ποτέ από τις κυβερνήσεις.

  • Έως πότε η κυβέρνηση θα κρατάει με αναστολές εργασίας έξω από τη μάχη δεκάδες συναδέλφους στο νομό και χιλιάδες πανελλαδικά μέχρι να παραδεχτεί και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με την κατάλληλη ενημέρωση και επαγρύπνηση παράλληλα με ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενάντια στη διασπορά με τεστ και μέτρα στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς?

Η διοίκηση του νοσοκομείου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους κυβερνητικούς νόμους, ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο 38 εργαζόμενους με συμβάσεις στην καθαριότητα και στη φύλαξη. Αντ’ αυτού ετοιμάζει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με εργολαβικές εταιρείες, την ώρα που οι καθαρίστριες ζουν με ωράρια λάστιχο και μέχρι και 360ευρώ το μήνα, ενώ βρίσκονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

  • Έως πότε η κυβέρνηση και οι διορισμένοι της θα μετατρέπουν τα αρχικά «χειροκροτήματα» στους υγειονομικούς σε «χαστούκια», ώστε να προωθήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων για να μετατραπούν σε ανταγωνιστικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις χτυπώντας αλύπητα δικαιώματα εργαζόμενων και ασθενών?

Επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει αιτήματα που εάν είχαν υλοποιηθεί δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή τραγική κατάσταση.

 Για άλλη μία φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Τα μέτρα που μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένα και χιλιοειπωμένα από τα σωματεία και τους φορείς των υγειονομικών και όλου του λαού:

 Μαζικές προσλήψεις – Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – Έξω οι επιχειρήσεις από τα νοσοκομεία – Άρση των αναστολών εργασίας – Μέτρα ενάντια στη διασπορά σε χώρους εργασίας, σχολεία και ΜΜΜ.

 Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου:

 ü  11πμ, στην πύλη του Νοσοκομείου – Ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων υγειονομικών σε καθαριότητα και φύλαξη – Ενάντια στην παραχώρηση των υπηρεσιών σε εργολάβους.

ü  6μμ, στην κεντρική πλατεία – Ενάντια στην ψήφιση ακόμα ενός αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού.

Οι ζωές μας μετράνε! Δεν είμαστε αριθμοί!

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Νέο Δ.Σ. για τη ΔΑΚΕ Δ.Ε. Καθηγητών Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εμποροϋπάλληλοι: Πικετοφορία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό