Ειδήσεις

Το όραμα του συνδυασμού Συνεργασία Ευθύνης – Η Καρδίτσα μπροστά


Το όραμα και οι στόχοι του συνδυασμού Συνεργασία Ευθύνης – Η Καρδίτσα μπροστά με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Καρδίτσας τον Γιάννη Γεννάδιο παρουσιάστηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, στα γραφεία της ΠΕΔ. Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεννάδιος ανέφερε τα ακόλουθα;

Το σημερινό πλαίσιο

Ζούμε σε έναν τόπο στον οποίο λίγες μόνο σύγχρονες ενέργειες χαρακτηρίζονται από διορατικότητα και αισθητική. Σε έναν τόπο που βιώνει με μεγαλύτερη συχνότητα δύσκολες καταστάσεις παρά επιτυχίες. Κι όμως, ο Δήμος Καρδίτσας διαθέτει δυναμικό και προϋποθέσεις ανάπτυξης αν και ταλαιπωρείται από την οπισθέλκουσα δύναμη της παραίτησης της δημοτικής αρχής. Η πεποίθηση της στασιμότητας τείνει να καλλιεργηθεί τεχνηέντως και στους δημότες, οι οποίοι οφείλουν να αρκεστούν στη διαχείριση της μετα-Ιανού εποχής.

Είναι γεγονός ότι η ραγδαία οικιστική αλλά ισχνή βιομηχανική ανάπτυξη των δεκαετιών του ’70 και του ’80 σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιοποίησης των ευκαιριών της ψηφιακής και τεχνολογικής επανάστασης που ακολούθησε, οδήγησε σε προβλήματα που μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα. Η πόλη έχει σχετικά μικρή ηλικία και μικρό αριθμό αξιοθέατων. Αυτή όμως η ποσοτική έλλειψη μπορεί να αντισταθμιστεί από το εξαιρετικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν. Στο συμβολικό επίπεδο της διακήρυξης αξίζει να σταθούμε στο δημοτικό κτήριο της νέας αγοράς, το οποίο αντί να μετατραπεί σε μια κυψέλη καινοτομίας και δημιουργικότητας έχει πλέον ρημάξει. Ο μνημειακός χαρακτήρας του αρχιτεκτονικού τύπου αγοράς της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου είναι αναμφισβήτητος, όπως αναμφισβήτητη είναι και η προκλητική εγκατάλειψή του.

Η παρούσα δημοτική αρχή, ενώ επέδειξε αβουλία έναντι των προκλήσεων της εποχής, έσπευσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του νόμου για την επιβολή ενός υπερσυγκεντρωτικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου διοίκησης που επέβαλε εκτεταμένη αδιαφάνεια απαξιώνοντας τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Επιπλέον, τα δημοτικά διαμερίσματα βιώνουν μια εκφυλιστική κατάσταση παρακμής, η οποία όχι απλώς δεν ανταποκρίνεται σε αναπτυξιακές προοπτικές αλλά ούτε στις πιο στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών  τους.

Σήμερα βρισκόμαστε κοντά σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν δεν επιλέξουμε μια διέξοδο διαφυγής θα εγκλωβιστούμε στην υφιστάμενη δίνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάληψη μιας σοβαρής και υπεύθυνης δημοτικής πρωτοβουλίας. Αυτή η ανάγκη μας υπαγόρευσε το καθήκον για την ίδρυση της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ – Η Καρδίτσα μπροστά».

Τα ζητήματα της ταυτότητας και της ανάπτυξης

Ο Δήμος Καρδίτσας, δέσμιος της αδράνειας και των αντιφάσεών του, ταλαντεύεται μεταξύ μιας περασμένης περιόδου ανάπτυξης που πλέον φθίνει και μιας νέας ταυτότητας που κυοφορείται, χωρίς όμως να μπορεί να γεννηθεί.

Αυτή η νέα ταυτότητα πρέπει επιτέλους:

  • Να αντλεί από την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου.
  • Να προσβλέπει σε μία ήπια ανάπτυξη με έμφαση στις υπηρεσίες, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες αλλά και στον τουρισμό.
  • Να προβληθεί διεθνώς, ώστε να προσθέσει αξία σε κάθε τοπική δραστηριότητα (branding).

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο που εκπονούμε υπερβαίνει τα όρια της επόμενης θητείας. Ως ορίζοντα έχει το 2033 με σημεία εστίασης:

  • Την ψηφιακή μετάβαση του Δήμου που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Την τεχνολογία, την καινοτομία και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την υποδοχή νεοφυών επιχειρήσεων και ψηφιακών νομάδων.
  • Την υποστήριξη της εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενιαίου campus στον χώρο των φοιτητικών εστιών.
  • Την αποκατάσταση, προσαρμογή και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτιριοδομών, που απαρτίζουν ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα.
  • Την υιοθέτηση των αρχών της κλιματικά ουδέτερης πόλης (ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα) και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
  • Τον αθλητισμό με τη συντήρηση, βελτίωση και συμπλήρωση όλων των αθλητικών υποδομών και την φιλοξενία σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
  • Τις νεωτερικές προτάσεις που σχετίζονται με τους παραγωγούς της γης και τη διάθεση των προϊόντων τους.

 

Το πολιτικό προφίλ του συνδυασμού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Σε αυτή την προσπάθεια ο συνδυασμός μας διατηρεί το δικαίωμα αλλά και το προνόμιο να κινείται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και στενούς κομματικούς εναγκαλισμούς, ξεπερνώντας προσωπικές στρατηγικές και ανούσιες πολιτικές ιδεοληπτικές εμμονές. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να συγκροτήσουμε ένα κομματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο ενότητας με δυναμική και προοπτική νίκης, με την συμβολή και την υποστήριξη όλων των προοδευτικών πολιτικών σχηματισμών του τόπου, χωρίς μικροκομματικούς αποκλεισμούς. Αυτό δε σημαίνει ότι τα στελέχη της «Συνεργασίας Ευθύνης» στερούνται πολιτικών απόψεων και τοποθέτησης. Αντιθέτως, διαθέτουν πολιτικές απόψεις, οι οποίες όμως δεν επιφέρουν καμία δέσμευση για την πορεία του συνδυασμού, η οποία συναποφασίζεται από τα μέλη του. Εξάλλου, οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να στέκονται ένα βήμα μπροστά από την πολιτική.

Στην τελική ευθεία του δρόμου προς τις εκλογές με την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού δίνουμε και το στίγμα του πολιτικού μας χαρακτήρα. Έχοντας σκοπό τη διακοπή του φαύλου ανατροφοδοτούμενου κύκλου μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και των ισχυρών κομματικών γραφειοκρατιών, η συμμετοχή κάθε δημότη στη «Συνεργασία Ευθύνης» είναι ισότιμη, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής ταυτότητας. Τα στελέχη του συνδυασμού μας απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο προνόμιο: Είτε αισθάνονται ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, είτε Νέα Δημοκρατία, είτε φίλοι, μέλη ή ψηφοφόροι οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού, γνωρίζουν ότι οι προτεινόμενες πολιτικές μας διαμορφώνονται έπειτα από δική μας διαβούλευση και δεν επιβάλλονται από φορείς εκτός του συνδυασμού, κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε απολύτως.

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγίες προς αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών κλοπών, κατά την περίοδο των θερινών διακοπών
Επόμενο άρθρο Μια 92χρονη από την Καρδίτσα είναι το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου