Ειδήσεις

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης-2024


Ένα από τα δέκα πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα της Φυσικής προσέγγισε βιωματικά το σχολείο μας συμμετέχοντας στην Πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο: “Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης-2024”.

Με αξιοσημείωτη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, την ημέρα της φετινής Εαρινής Ισημερίας, ακριβώς στις 12.39 για το 2ο ΕΠΑΛ, το  διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Προηγήθηκε ενημέρωση-συζήτηση για τον τρόπο υλοποίησης του πειράματος και για τη σκοπιμότητά του. Οι μαθητές, με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, Sun Calc κ.ά.), αξιοποίησαν κατάλληλα λογισμικά, παρατήρησαν, υπολόγισαν, σχολίασαν, σκέφτηκαν επιστημονικά και κατέληξαν σε συμπεράσματα σημαντικά και διδακτικά. Ανακλήθηκαν γνώσεις Τριγωνομετρίας, Γεωγραφίας, Φυσικής, και Πληροφορικής μέσα από μια εξαιρετική παρουσίαση από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Καρδίτσας κ. Αριστείδη Γκάτση.

Ακολούθησε το πρακτικό κομμάτι της δράσης. Οι επίδοξοι «γεω-μέτρες», μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, μετέτρεψαν το προαύλιο σε επιστημονικό εργαστήριο. Στερέωσαν ράβδους, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος των σκιών τους και ακολουθώντας απλώς τα βήματα του πανεπιστήμονα Ερατοσθένη,  κατόρθωσαν με απλές μαθηματικές πράξεις να υπολογίσουν με εξαιρετική ακρίβεια την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης. Οι μετρήσεις καταγράφηκαν σε φύλλα εργασίας.

Καθώς οι μαθητές εκτελούσαν με προσοχή τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς, βίωσαν το ρόλο του επιστήμονα στην πράξη, εκτίμησαν την αξία της συνεργασίας, εξήγησαν φαινόμενα, μοιράστηκαν εμπειρίες, ενθουσιάστηκαν, χάρηκαν και ένιωσαν την ικανοποίηση της επίτευξης ενός κοινού στόχου.

Ο χαρακτήρας του εν λόγω πειράματος το κατατάσσει αναμφίβολα στη φιλοσοφία της STEM εκπαίδευσης, καθώς συνδυάζει τις γνώσεις από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως της επιστήμης της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Πληροφορικής.

Την διοργάνωση της δράσης ανέλαβε η Υποδιευθύντρια του σχολείου Ελένη Πιντζοπούλου ΠΕ03 & ΠΕ11 συνεπικουρούμενη από τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Καρδίτσας Αριστείδη Γκάτση και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Ευαγγελία Ρεντζελά ΠΕ03, Σοφία Οικονόμου ΠΕ86 και Ευαγγελία Οικονόμου ΠΕ86.

Η διευθύντρια κα Ουρανία Μαγγίνα και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συγχαίρουν τους μαθητές για την συμμετοχή τους και δεσμεύονται με την υπόσχεση της επανάληψης του πειράματος και την επόμενη σχολική χρονιά!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στη δράση του ΟΟΣΑ & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Talent Booster Mechanism
Επόμενο άρθρο Η θετική συμβολή των γυναικών στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις