Ειδήσεις

Το πρόγραμμα δράσης στον πολιτισμό για το 2024 παρουσίασε η νέα περιφερειακή αρχή


Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024 στο πεδίο του πολιτισμού καθώς και τις πολιτιστικές προτάσεις για το ίδιο διάστημα παρουσίασε  ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, ένα πρόγραμμα που εξειδίκευσε ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου σε μια ανοιχτή εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι οι δράσεις του πολιτισμού να συνδεθούν με κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων, με τα τοπικά έθιμα και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας, τις ψυχαγωγικές ασχολίες των μικρότερων, τη γαστρονομία κ.α. Παράλληλα η νέα περιφερειακή αρχή φιλοδοξεί να δώσει έμφαση σε δράσεις που απευθύνονται στην παιδική και την εφηβική ηλικία, αλλά και στους ενήλικες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Εστιάζοντας στις κεντρικές δράσεις της νέας περιφερειακής αρχής, ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Θεσσαλικών εκδοτικών οίκων για την έκδοση βιβλίων με επιστημονικό αντικείμενο τις φυσικές καταστροφές – Δωρεάν διανομή βιβλίων σε συλλόγους, σχολεία, πολιτιστικούς φορείς, στην οργάνωση και στελέχωση κέντρου δράσεων που θα αφορά τα Ιδρύματα Σωφρονισμού και Επανένταξης –Χρηματοδότηση  πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων με στόχο την αμφίδρομη κοινωνική ευαισθητοποίηση, την καθιέρωση ετήσιου διεθνούς συνεδρίου Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στη Σκιάθο με τη Θεσμοθέτηση ετήσιου βραβείου “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ” και απονομή σε σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης καθώς και τη θέσπιση ετήσιου Πανελλήνιου διαγωνισμού Φωτογραφίας “ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ” και απονομή του ομώνυμου βραβείου

Η Περιφέρεια σκοπεύει να συμβάλλει οικονομικά στην πραγμάτωση θεατρικών περιοδειών σε κωμοπόλεις και χωριά με σκοπό τη δημιουργία ενός Θεσσαλικού δικτύου θεατρικών περιοδειών που δεν θα περιορίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά θα στοχεύει σε όλες τι ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης έχει ως στόχο την προβολή και ενίσχυση δράσεων που αφορούν τα πεδία της Ακαδημαϊκής Μουσικής, του Χορού, της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής, του Κινηματογράφου και της Φωτογραφίας – Διαμόρφωση περιοδικών εκθέσεων σε επιλεγμένους χώρους κωμοπόλεων και χωριών με αντικείμενο τις εικαστικές Τέχνες και διεξαγωγή μελέτης για τη διαμόρφωση λαογραφικών μουσείων-ιδρυμάτων μικρής κλίμακας, αλλά συνδυαστικής δράσης, ώστε κάθε περιοχή να έχει το δικό της «μουσείο-σπίτι πολιτισμού» με ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά εντοπιότητας. Με το πέρας της παρουσίασης από τον Γιώργο Ανδρέου, δόθηκε ο λόγος σε παρόντες και σε εκπροσώπους πολιτιστικών Φορέων οι οποίοι και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Τέλος η νέα περιφερειακή αρχή στοχεύει στη σύνδεση του πολιτιστικού κινήματος της Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο, εκεί όπου υπάρχει επιστημονική συνάφεια με τις δράσεις του πολιτισμού.

Ο Γιώργος Ανδρέου σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις συνθέσεις και τα τραγούδια του συνδέει την μονωδιακή μελωδική αντίληψη της “καθ’ ημάς Ανατολής” και της Δημοτικής μας Παράδοσης με την Δυτικοευρωπαϊκή πολυφωνική μουσική. Είναι πτυχιούχος της Νομικής κι έχει επαγγελματική κατάρτιση στην ηχοληψία, στην μουσική παραγωγή και στην ενορχήστρωση. Με τις ιδιότητες του συνθέτη, στιχουργού, ενορχηστρωτή και καλλιτεχνικού επιμελητή παραγωγής, ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής της εποχής μας στο στούντιο και στη σκηνή. Ο Γιώργος Ανδρέου έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές κι ένα μυθιστόρημα. Υπήρξε διευθυντής της ΑΚΤΗΣ, του ποιοτικού ελληνικού καταλόγου της Sony music για αρκετά χρόνια, υπογράφοντας σημαντικές εκδόσεις της σύγχρονης Ελληνικής δισκογραφίας. Στο διάστημα 2000 ως 2020 υπήρξε άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αστυπάλαιας. Από τον Απρίλιο του 2021 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι υπεύθυνος για πολλές δισκογραφικές εκδόσεις καλλιτεχνών της νεότατης Ελληνικής μουσικής γενιάς.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απεργεί την Πέμπτη ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο H ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φαρσάλων