Ειδήσεις

Το σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης Δ. Λ. Πλαστήρα – Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ιωάννα Ποδηματά στο Ηχόραμα 100,8


 Το σχέδιο για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής ανέλυσε στο Ηχόραμα100,8 η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Ιωάννα Ποδηματά, ξεδιπλώνοντας αναλυτικά τους στόχους αλλά και τις δράσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Η κ. Ποδηματά ήταν καλεσμένη, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και μίλησε διεξοδικά για το όραμα του Δήμου και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα επιχειρηθεί να ευοδωθεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Ποδηματά στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κυρία Αντιδήμαρχε, τι περιλαμβάνει το σχέδιο τουριστικής προβολής για το 2024, το οποίο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατά την τελευταία συνεδρίασή του, και ποια η στόχευση; (Τουρισμός Εμπειρίας και τις 4 εποχές του χρόνου, να καταστεί η περιοχή Τόπος Βιωματικής Μάθησης και Εμπειρίας και άλλα)

Απάντηση: Σχεδιάζουμε ενίσχυση των υφιστάμενων εκδηλώσεων σε κάθε χωριό, δημιουργία νέων εκδηλώσεων, όπως είναι το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων.

Επίσης, το πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων κάθε μήνα, αναβάθμιση θεσμικών εκδηλώσεων όπως είναι η Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα, με διεύρυνση των τοπικών προϊόντων και έκθεση αυτών, ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού με αθλητικά, προπονητικά κέντρα περιμετρικά της λίμνης. Για παράδειγμα, το Αθλητικό, Προπονητικό Κέντρο Νεοχωρίου, Πανελλήνιους Κωπηλατικούς Αγώνες, δημιουργία νέων σημείων αναφοράς για ορειβασία, ποδήλατο και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, ενίσχυση διάφορων μορφών θεματικού τουρισμού, εμπλουτισμός των εκδηλώσεων γενικά, συμμετοχή σε κλαδικές και άλλες εκθέσεις τουρισμού, εκτύπωση διαφημιστών εντύπων, καταχώριση σε έντυπα, ενίσχυση της νέας μας τουριστικής ιστοσελίδας Lake Plastira 4 season.

Όσιο για τους στόχους μας, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης τουριστικής προβολής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και την ανάδειξη του τουρισμού Εμπειρίας και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Σκοπός, επίσης, είναι να καταστεί η περιοχή Τόπος Βιωματικής Μάθησης και Εμπειρίας, Τόπος Εκπαίδευσης Ελλήνων και ξένων φοιτητών, η προβολή των δράσεων του Δήμου θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού και στην ανάπτυξη της περιοχής, άνοιγμα στη διεθνή τουριστική αγορά

Ερώτηση: Ποιες δράσεις έχετε ήδη προγραμματίσει στην κατεύθυνση της τουριστικής προβολής και ανέλιξης της περιοχής; (εκθέσεις, συνέδρια,  ημερίδες, βιβλία, portal, εκδηλώσεις και άλλα)

Απάντηση: Συμμετοχή σε στοχευμένες τουριστικές εκθέσεις, καταχωρίσεις σε εξειδικευμένα τουριστικά έντυπα για την ενίσχυση της τουριστική προβολής, δημιουργία εξειδικευμένων ραδιοφωνικών σποτ, καταχωρίσεις σε διαδικτυακά θεματικά sites, δημιουργία και εκτύπωση έντυπου υλικού, θεματικά έντυπα, αφίσες, φυλλάδια, παραγωγή βίντεο προβολής του Δήμου, δημιουργία και εμπλουτισμός αμιγώς τουριστικού portalγια την προβολή της περιοχής, διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων για την ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα για τον ορεινό, εναλλακτικό τουρισμό, διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με στόχο την προσέλκυση και την απασχόληση των επισκεπτών, εκδόσεις βιβλίων για την τοπική ιστορία και, σίγουρα, θέτουμε και καινούργιους στόχους συνέχεια.

Ερώτηση: Πρόσφατα είχατε συνάντηση, ως Δημοτική Αρχή, με τους επαγγελματίες Τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ποιες είναι οι ανάγκες τους (και ιδίως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό μας και δεν άφησαν κανέναν τομέα ανεπηρέαστο), οι προτάσεις τους και σε ποια σημεία χρειάζονται τη στήριξή σας;

Απάντηση: Η συνάντηση αυτή ήταν πάρα πολύ σημαντική για εμάς και για τους επαγγελματίες της περιοχής και γενικά είναι πολύ σημαντική αυτή η επικοινωνία και η διαπροσωπική επαφή. Εγώ έχω δώσει τα τηλέφωνά μου έτσι ώστε όποτεδήποτε θέλουν οι επαγγελματίες να βρισκόμαστε και, βεβαίως, και με όλη τη Δημοτική Αρχή.

Οι ανάγκες τους γενικά, και σε σχέση με τις καταστροφές, είναι η αποκατάσταση του οδικού κυκλώματος της λίμνης Πλαστήρα, έργο για το οποίο είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ύπαρξη οδικού δικτύου εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των Κοινοτήτων περιμετρικά της λίμνης  στην τουριστική ανάπτυξη.

Κάθε Κοινότητα έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν το συνολικό τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Επίσης, ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίζει τη λειτουργία και των Μουσείων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος προκειμένου να αυξηθεί η παραμονή των επισκεπτών στον τόπο μας.

Όσο για τις προτάσεις τους, ήταν ο καλύτερος συντονισμός για εκδηλώσεις και για επικοινωνία με ανθρώπους εστίασης και ξενοδόχων και λοιπά.

Κάποιος επαγγελματίας να διαφημίσει την περιοχή στο εξωτερικό, ήταν μία από τις προτάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια των επαγγελματιών, όπου αντιπρόσωποι από κάθε επαγγελματικό χώρο θα φέρουν τα προβλήματά τους σε εμάς, να συνεργαστούμε με παραθαλάσσια ή κάποιους άλλους επαγγελματίες σε άλλα μέρη ώστε να φέρουμε τουρίστες τις περιόδους που δεν πάνε στα νησιά, προβολή βίντεο, αναβάθμιση υποδομών. Αυτά ακούστηκαν εκείνη την ημέρα.

Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι για τη Δημοτική Αρχή Δήμου Λίμνης Πλαστήρα το τρίπτυχο πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός (εξ ου και η αντίστοιχη Αντιδημαρχία της οποίας ηγείστε);

Απάντηση: Το τρίπτυχο πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός περιλαμβάνει δράσεις που έχουν απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας για τον Δήμο.

Την προβολή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη δημιουργία και εδραίωση μιας πολιτιστικής, αθλητικής κουλτούρας στους δημότες.

Στοιχεία τα οποία μπορεί να αποφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον Δήμο και εφόσον αξιοποιηθούν σωρευτικά, να δημιουργήσουν μια νέα τουριστική ταυτότητα στην περιοχή.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η αναπληρώτρια Υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Τ.Κ. Μορφοβουνίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα