Ειδήσεις

Το τέλειο έγκλημα – Διήγημα Κώστα Βλάχου


Ανέβηκα  σούρουπο   σε ψηλό βουνό να  ψάξω όπως συνήθιζα για λίρες ή κάποιο άλλο θησαυρό. Απέκτησα τη συνήθεια αυτή από τον πατέρα  μου, έκανε το ίδιο και αυτός  και μερικές φορές με έπαιρνε μαζί του. Δυστυχώς τον έχασα μικρός.  Ετούτη  τη φορά δεν πήγαινα στα τυφλά. Κάποιος κατάκοιτος  γνωστός μου   γέρος που  βρίσκονταν στα τελευταία του  με κάλεσε  και μου αποκάλυψε το μυστικό. Στο  εκκλησάκι μου είπε  του προφήτη Ηλία  ψηλά στο  βουνό υπάρχει κρυμμένος θησαυρός.

Πήγα να ζητήσω εξηγήσεις  όμως  μου είπε να σεβαστώ την κατάσταση του  και  να τον εμπιστευτώ.

Όπως προχωρούσα  στο σκοτάδι που και που μιλούσα   μόνος μου  αλλά και με το θεό. Αισθανόμουνα   σαν να είχα  παρέα  και ένιωθα σιγουριά.  Είμαι  πιστός, είμαι  σίγουρος πως υπάρχει θεός, δεν είναι δυνατόν εκατομμύρια  άνθρωποι να είναι τρελοί. Πιστοί, ιερείς  ,μοναχοί  ,σε όλο  το κόσμο  χιλιάδες  εκκλησίες και μοναστήρια  ανά τους αιώνες. Βέβαια  στο θεό οι άνθρωποι    πιστεύουν  γιατί   θέλουν  να  είναι αιώνιοι.

 Χωρίς  θεό η ζωή τους θα  τελείωνε εδώ, που  σημαίνει  πως ζούνε χωρίς κανένα σκοπό. Μερικές δεκάδες χρόνια στη ζωή  δεν  έχουν καμία αξία  στους άπειρους αιώνες της  ανυπαρξίας. Και όλοι   φρονούν, είναι  αδύνατο  να μην υπάρχω εγώ.  Έτσι  βρήκαν το θεό. 

  Νύχτωσε  για τα  καλά, βαθύ  το  σκοτάδι,  προχωρούσα  με αναμμένο το φακό. Δεν άκουγες τίποτα  άλλο παρά μόνο φωνές από αγρίμια και νυκτόβια πουλιά.

Στο σκοτάδι εκτιμάς το φως, μαύρα  όλα  γύρω  σκοτεινά. Το μόνο που  φώτιζε  την καρδιά  ήταν πως αν εντοπίσω λίρες  θα λάμψει  η ψυχή

Έφτασα στο εξωκκλήσι  προσευχήθηκα  και έκανα την ευχή να βρω το θησαυρό.

Το μηχάνημα  που είχα για ανίχνευση έδειξε πως στο σημείο είναι θαμμένο  κάποιο  μεταλλικό.

άρχισα  να σκάβω με αγωνία. Έπρεπε να τελειώσω πριν ξημερώσει. Ήταν καλοκαίρι και η νύχτα μικρή.  Σιγά-σιγά  προχωρούσα. Τρόμαξα  κάποια  στιγμή σαν  είδα να ξεπροβάλλει  ένα ανθρώπινο οστό. Περίμενα να ξημερώσει.  Οι  σκέψεις  μου  είχαν βάσιμη  λογική.

Ο  πατέρας μου  είχε πριν δέκα χρόνια χαθεί και  ούτε ίχνος  του δεν βρέθηκε ποτέ.

Οι φήμες πολλές.  Ότι  τον κατασπάραξαν λύκοι και αρκούδες  που όμως σπάνια εμφανίζονται στην περιοχή.

Οι υποψίες  μου βγήκαν  αληθινές.  Ήταν ο  πατέρας μου θαμμένος  εκεί.

Τον αναγνώρισα  από το ρολόι  και δυο  δόντια  μπροστά  ξεχωριστά, μεγαλύτερα  σουβλερά.

Έτρεξα  στο γέρο να μάθω τι είχε  συμβεί.

Ψελλίζοντας μου είπε.

-Θυμάσαι  τη γυναίκα μου;

-Ναι  ήταν  ωραία και πολύ  νεότερη  σου, κρίμα  που  έφυγε νωρίς.

-Το μαράζι την έφαγε.

-Γιατί ;

-Με τη σειρά  όλα θα στα  πω. Το  πρώτο  που θέλω να μάθεις  είναι γιατί  δεν δέχτηκα  να σε κάνω γαμπρό.  Είναι   γιατί την κόρη μου  την  Αρετή  την έχεις αδελφή.

Ο πατέρας  σου με την μακαρίτισσα   την γυναίκα μου την Μυρτώ είχαν δεσμό. Όταν το ανακάλυψα   πήγα  να τρελαθώ .

Πρώτα  πήγα  σε γιατρό  να ρωτήσω    πως  θα βεβαιωθώ αν η κόρη  είναι δική μου.

Δεν χρειάστηκε  να κουραστώ πολύ. Με την πρώτη εξέταση  ο γιατρός ήταν κατηγορηματικός. Δεν μπορούσα   να κάνω παιδιά.

Τότε  πίεσα  τη γυναίκα μου  να  βεβαιώσει  στον πατέρα σου  ότι πίσω από το εκκλησάκι υπάρχει θησαυρός.  Εκείνη μου γνωστοποίησε την βραδιά που θα πήγαινε

Τον περίμενα κρυμμένος  και τον σκότωσα  με μια μαχαιριά. Τον έθαψα  και σκέπασα  τον τάφο με φύλλα και κλαριά. Δεν σου ζητάω να με συγχωρήσεις  όμως δεν θέλω να πάρω στον τάφο  μου   το μυστικό.

Μετάνιωσα  χίλιες  φορές. Οι απιστίες είναι  αιώνιες  και  δεν   λύνονται ούτε τελειώνουν με σκοτωμούς.

Ο  πιο πολλές   από    τις δέκα   εντολές το μόνο που κάνουν  είναι να μας θυμίζουν ποιες  από  τις αμαρτίες  είναι  πιο γλυκές  όπως  η μοιχεία και ποιες   αποδοτικές, όπως το ψέμα και οι κλεψιές.    

Νόμιζα στην αρχή πως έκανα το τέλειο έγκλημα. Λάθος ,δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα, μας   κυνηγούσαν θεοί και δαίμονες   και πληρώσαμε σκληρά για αυτό.

 Ο  προφήτης Ηλίας  με τιμώρησε  αυστηρά. Τον πρώτο καιρό  μου έγινε εφιάλτης πραγματικός. Κάθε  βράδυ τον έβλεπα στον ύπνο μου   και μου μαύριζε  τη ψυχή.

Δεν  θα ησυχάσει ποτέ μου έλεγε  η ψυχή του φίλου σου  εάν δεν διαβαστεί,  να ενημερώσεις  τον παπά.

Μια βραδιά  μου είπε. Αύριο  να  έρθεις, ενημέρωσα εγώ τον παπά  και στις δέκα το πρωί  θα διαβαστεί η εξόδιος  ακολουθία.  Πολλές φορές κίνησα για την αστυνομία, αλλά πάντοτε το μετάνιωνα. Τώρα  με περιμένουν αιώνια δεσμά.  Μην  πεις ποτέ την αλήθεια στην Αρετή  γιατί μπορεί σαν τη μάνα της  να  μαραζώσει  και να  φύγει πρόωρα και αυτή από τη ζωή.

Αφού ζήτησε τη χάρη αυτή ο γέρος άφησε την τελευταία του πνοή.  

          

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της παράκαμψης της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Θεσσαλία πρέπει να σωθεί και αξίζει καλύτερα