Ειδήσεις

Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ: Μέτρα ώστε κάθε εργαζόμενος να βγαίνει αρτιμελής από την εργασία του


Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα, που έγινε χθες σε εκκοκκιστήριο και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 εργαζομένων εκ των οποίων οι δύο είναι διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ του ΓΝ Καρδίτσας, έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο εργατικών ατυχημάτων που αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ζωή δε λογαριάζεται πάνω στο “να βγει η δουλειά”.

Άλλο ένα ατύχημα, που έρχεται να φανερώσει ότι η εργοδοσία βλέπει σαν κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Στον βωμό της κερδοφορίας, οι μεγάλες επιχειρήσεις θυσιάζουν την ασφάλεια, την υγεία ακόμα και τη ζωή των εργατών πολλές φορές. Πρόσφατο στην μνήμη μας όλων μας είναι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Λίμνη Πλαστήρα.

Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι «η κακιά η ώρα» πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες.

Αυτό το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς βρίσκονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα μέτρα προστασίας θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματίες.

Στην ίδια κατεύθυνση, όλες οι κυβερνήσεις έχουν συρρικνώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ενώ με τον “νόμο Χατζηδάκη” η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε “ανεξάρτητη αρχή” ώστε το αστικό κράτος να αποποιείται ακόμα και την ευθύνη του.

Από αυτό το τραγικό γεγονός, αναδεικνύονται επίσης και οι σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης  της ΝΔ όσο και των προηγούμενων, για τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει, μέχρι και χθες τουλάχιστον, κρεβάτι σε μονάδα εγκαυμάτων ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες.

Να μην το επιτρέψουμε άλλο αυτό! Να απαιτήσουμε κάθε εργαζόμενος να μπαίνει και να βγαίνει αρτιμελής από την εργασία του. Να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για κάθε εργαζόμενο. Ασπίδα των εργαζόμενων είναι το σωματείο τους, η εργατική αλληλεγγύη. Όλοι μαζί, μια γροθιά, με τους κομμουνιστές μπροστά να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας, την αξιοπρέπεια μας.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση και να επιστρέψουν γεροί και δυνατοί πίσω στις οικογένειες τους.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να βρεθεί άμεση λύση ώστε οι τραυματίες να μεταφερθούν σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων. 
  • Άμεσα να διερευνηθεί το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν ευθύνες

Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Να στελεχωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής μας να μη δείξουν καμία ανοχή, να οργανωθούν στα Σωματεία τους και να διεκδικήσουν  ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Τ.Κ. Προδρόμου
Επόμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως των Σοφάδων