Ειδήσεις

Τον Ε65 απέκλεισαν ξανά οι αγρότες της Καρδίτσας


Με δεκάδες τρακτέρ να καταφθάνουν την Πέμπτη στο μπλόκο που έχει στηθεί από την Τετάρτη κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους κόντρα στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης σε βάρος τους.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης και όλοι μαζί απέκλεισαν ξανά με τα πόδια τον Ε65 όπου πραγματοποίησαν συνέλευση. 

Σε αυτή τονίστηκε ότι το μπλόκο αποτελεί απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον αγώνα τους και να παραπλανήσει τον λαό με το ψέμα της ότι τάχα επιλύει τα προβλήματά τους, καθώς και στην κυβερνητική επιχείρηση να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη αγροτιά με τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής εναντίον της.

Οι  εκπρόσωποι του μπλόκου κάλεσαν  τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των χωριών και των πόλεων να συμπαρασταθούν στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η αγροτιά και επειδή είναι δίκαιος, αλλά και γιατί, όπως επισήμαναν, «έχουμε κοινό αντίπαλο -την αντιλαϊκή πολιτική που μας “έπνιξε”- κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα και κοινούς αγωνιστικούς στόχους».

Μπλόκα παντού

Απαντώντας στην προκλητική κυβερνητική αδιαφορία για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και μη λογαριάζοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό που για μια ακόμα φορά εκδηλώθηκε χθες εναντίον τους με τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής, οι αγρότες της Θεσσαλίας που από χθες έχουν βγει με εκατοντάδες τρακτέρ σε Εθνικές οδούς της περιοχής, στέλνουν μήνυμα σε όλους τους αγρότες της Ελλάδας να μπουν στον αγώνα.

Τα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στην Ε65, της Λάρισας στον κόμβο του Πλατύκαμπου, των Τρικάλων στο ύψος του χωριού Ζάρκο επί της Εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων και της Μαγνησίας στο ύψος του χωριού Ριζόμυλο, στον παλιό Εθνικό δρόμο Λάρισας – Βόλου συνεχώς ενισχύονται.

Αναίτια επίθεση

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Εθνική Οδό στον Ε-65.

Αναίτια οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να απομακρύνουν τους αγωνιζόμενους αγρότες από την Εθνική Οδό Ε65, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Κώστα Τζέλα, να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο Άρης Πολυγένης, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και να συλληφθούν δύο αγρότες αγρότες, οι οποίοι αφέθησαν αργότερα ελεύθεροι.

Δεν πτοούμαστε. Ας αφήσει η κυβέρνηση τα ψέματα και τις συκοφαντίες και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε με συντονισμό των μπλόκων της Θεσσαλίας αλλά και πανελλαδικά, στο πλαίσια της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της ΕΟΑΣΚ.

Την απρόκλητη επίθεση στους τους αγρότες της Θεσσαλίας, καταδικάζουν ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Αγροτικός Σύλλογος Ενότητα Πέλλας (μπλόκο Γυψοχωρίου), η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Αγροτικός Σύλλογος «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης, το συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών τους βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Επίσης για μείωση του κόστους παραγωγήςπροστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ακόμα, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση της Δημοτικής αρχής Καρδίτσας με τους προέδρους των Κοινοτήτων
Επόμενο άρθρο Οι αγρότες των πλημμυρισμένων εκτάσεων σε απόγνωση, ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση κάνουν προτάσεις, που δεν θωρακίζουν