Ειδήσεις

Τον Νοέμβριο αναμένεται η σύμβαση-ΣΔΙΤ για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Καρδίτσας


Τον προσεχή Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση-ΣΔΙΤ για την ανέγερση που περιλαμβάνει 5 νέα αστυνομικά μέγαρα σε πόλεις της περιφέρειας.  Το κόστος του έργου είναι με τον ΦΠΑ 70,43 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 56,8 εκατ. ευρώ). Περιλαμβάνει την μελέτη, κατασκευή χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση των Αστυνομικών Μεγάρων στην Πάτρα, τη Λευκάδα, την Καρδίτσα, την Βέροια και την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com μετά την ανακήρυξη ως προσωρινού αναδόχου του σχήματος ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ έχουμε πλέον εισέλθει στην λεγόμενη προσυμβατική περίοδο του διαγωνισμού. Αυτή περιλαμβάνει μια εννεάμηνη περίοδο στην οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την υπογραφή της σύμβασης. Μέχρι σήμερα, έχει κατατεθεί η εγγυητική επιστολή του προσωρινού σχήματος, έχει οριστεί ο ανεξάρτητος μηχανικός του έργου, ενώ γίνεται και η σχετική επεξεργασία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συνομιλίες διεξάγονται με την Alpha Bank. Στη συνέχεια θα προστεθούν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι του έργου (χρηματοοικονομικοί, νομικοί).

Τα επόμενα βήματα του έργου είναι επίσης σημαντικά: μόλις συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα από το ανάδοχο σχήμα, αλλά και η χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί η συγγραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις θα υπογραφεί τον Νοέμβριο και στη συνέχεια θα σταλεί προς οριστικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ξεκινήσει παράλληλα  και η κατασκευαστική περίοδος, πρώτα με την έκδοση των οικοδομικών αδειών και στην συνέχεια με την οριστικοποίηση σε διάστημα 2 μηνών των μελετών. Τα ακίνητα επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμα προς παράδοσης στον ανάδοχο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολούθως θα ξεκινήσει και η κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων που θα διαρκέσει 22 μήνες. Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, τα πέντα νέα αστυνομικά μέγαρα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2027.  Τα νέα κτίρια θα ενσωματώνουν όλα τα τελευταία χαρακτηριστικά στοιχεία του ΚΕΝΑΚ και θα αποτελούν κτίρια-πρότυπα στην αντίστοιχη κατηγορία.

Τέλος θα χρειαστεί και ένα διάστημα για την παράδοση τους, την μεταφορά των αστυνομικών μεγάρων στις νέες έδρες τους για να ξεκινήσει και η επίσημη λειτουργία τους το 2028. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η ΚΤΥΠ Α.Ε. η οποία έχει μεγάλη εμπειρία από την υλοποίηση μεγάλων κτιριακών έργων με την μέθοδο της ΣΔΙΤ. Η ΚΤΥΠ επίσης έχει σε διαγωνισμό 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, τα τέσσερα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία και τον διπλό διαγωνισμό για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας.

Σύγχρονα κτίρια

Τα 5 αστυνομικά μέγαρα με ΣΔΙΤ θα είναι κτίρια που στόχο θα έχουν να ικανοποιούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία τους. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτουν χώρους προσωρινής κράτησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους φύλαξης πειστηρίων, αποθήκες όπλων, σκοπευτήρια ενώ παράλληλα θα λειτουργούν χώρος κυλικείου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσες εκπαίδευσης.

Τα κτίρια θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και τους εργαζόμενους και θα συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών και προανακριτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, επιλύεται το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών σε νέα, σύγχρονα κτίρια με τους απαραίτητους χώρους και υποδομές θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτές.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εγγραφές μαθητών για το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας