Ειδήσεις

Τρακτέρ στις πλατείες από τις 22 Ιανουαρίου


Τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Γενάρη βγάζουν οι αγρότες διεκδικώντας την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αμέσως μετά θα αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό όπως αποφασίστηκε σήμερα στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας, με την συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες, από όλη τη χώρα.

Σε 15 μέρες οι βιοπαλαιστές αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ, αρχικά στις πλατείες, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές. Είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση όπως διαφάνηκε από την σύσκεψη της Νίκαιας.

«Οφείλουμε να γεμίσουμε τις πλατείες με τρακτέρ και εφόσον είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι θα βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε» είπε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο της σύσκεψης ο  Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, δίνοντας το στίγμα των συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα από τις 22 του μήνα και έπειτα.

Στη σύσκεψη, όπως γράφει το 902.gr, παραβρέθηκαν και αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Την σύσκεψη άνοιξε ο Νίκος Ζαμπούκας, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Νίκαιας και στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης.

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκωντην εισήγηση παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Αρχικά τόνισε ότι η σύσκεψη που οργανώνεται, αποτελεί συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας , γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν εμφανίζεται μόνο μια φορά τον χρόνο αλλά είναι συνεχώς παρόν και αναπτύσσει σταθερά μια πολύμορφη αγωνιστική δράση.

Έπειτα, αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτροφών, όπως:

  • τουψηλό κόστος παραγωγής,με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • οι εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και  κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για την πλειοψηφία των προϊόντων, που επιβάλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτεςκαι τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ,  ενώ την ίδια ώρα, τα προϊόντα φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση πολλές φορές ακριβότερα.
  • Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφώνστην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Τα προβλήματα αυτά τόνισε, ότι «ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», αλλά αποτελούν μόνιμο βραχνά, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της».

Ο Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφοι διεκδικούν αιτήματα  που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως:

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σημειώνοντας ότι μετά τα μήλα στο νομό Λάρισας, χρειάζεται να υπάρξει  αναπλήρωση του εισοδήματος για όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα  που πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.  Ειδικά για το βαμβάκι, επισήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα ώστε να υπάρχει αναπλήρωση  έως και 1 ευρώ το κιλό.

Σχολίασε τη θέση της κυβέρνησης ότι «οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των αγροτών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Για παράδειγμα   κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ενώ σε εμάς δόθηκαν πέρσι λόγω της πίεσης που ασκήσαμε με τα μπλόκα 68 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016. Αντίστοιχα η  κυβέρνηση μπουκώνει κάθε μήνα με εκατομμύρια τους παρόχους ενέργειας όταν εμείς πληρώνουμε τουλάχιστον 2 φορές παραπάνω το ηλεκτρικό ρεύμα.  Αλλά και η «Motor Oil» εμφανίζει  το πρώτο εξάμηνο του 2022, αύξηση κερδών 468% σε σχέση με πέρσι και τα ΕΛ.ΠΕ. 324%. Εχουν κάνει σημαία τα δεκάδες δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.»

Προσέθεσε ακόμα ότι, «η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών και  αντάλλαξαν την πείρα τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την πείρα που βγαίνει από την προσπάθεια για το δυνάμωμα και την  ζωντανή λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η πρόταση από τον Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, για έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Γενάρη, με την οποία συμφώνησαν όσοι πήραν το λόγο  αλλά και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Αγώνας-πρόκληση με ΑΕΚ στην αυλαία του Β’ γύρου
Επόμενο άρθρο Tα πιο hot αυτοκίνητα που περιμένουμε το 2023