Ειδήσεις

Τράπεζα Καρδίτσας: Θεαματική Ανάπτυξη Μεγεθών και Κερδών για το 2020


Την εντυπωσιακή πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας για το έτος 2020 παρουσίασαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονικά μέσα, ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Μπούκης Γεώργιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τουρναβίτης Παναγιώτης.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μπούκης ανέπτυξε το διεθνές και τοπικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτούργησε η Τράπεζα κατά το προηγούμενο έτους. «Το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 αποτέλεσε ιστορικό σημείο καμπής για την παγκόσμιαοικονομία και η παγκόσμια κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με τηχειρότερη, εν καιρώ ειρήνης, ύφεση των τελευταίων 100 ετών. Επιπλέον, η περιοχή μας επλήγη από την ισχυρή θεομηνία του Ιανού, που άφησε πρωτοφανείς σε μέγεθος ζημιές στο σύνολο του παραγωγικού ιστού. Η Τράπεζα μας όμως για ακόμη μια χρονιά κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Το 2020 θαμπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ακόμη χρονιά σημαντικής αύξησης των μεγεθών και τωναποτελεσμάτων της Τράπεζας Καρδίτσας. Το ενεργητικό της Τράπεζας μας σημείωσεαύξηση κατά 34% σε σχέση με το 2019και οι καταθέσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας αύξηση κατά 37,46.%, επισφραγίζοντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν τα μέλη και οι πελάτες στην Τράπεζα μας.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων απομείωσης κατέγραψαν για το 2020 αύξηση της τάξης του 24,04%. Ο συνεχής ρυθμός θετικής πιστωτικής επέκτασηςεπιβεβαιώνει την πρόθεση της τράπεζας μας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τοπική οικονομία καινα στηρίζει τις επιχειρήσεις.Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>90 ημερών + οριστικές καθυστερήσεις) μειώθηκεπεραιτέρω και βρίσκεται στο 26.52% σε σχέση με το 29,84% του 2019 και 32,52% του 2018, σημαντικάχαμηλότερα από τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος, με σαφή τάση μείωσης όπως δείχνουν ταπρώτα στοιχεία του 2021. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τόσο της επιτυχούς διαχείρισης των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων σε καθυστέρηση, όσο και της σημαντικής αύξησης του συνόλου των χορηγήσεων.

Ως αποτέλεσμα της συνολικής δραστηριότητας και της διαχείρισης της Τράπεζας, τα λειτουργικά κέρδη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας έφθασαν τα €2,20 εκ, αυξημένα κατά 23,7% σεσχέση με το 2019 επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά την δυναμική λειτουργικήκερδοφορία της τράπεζας μας, ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη έφτασαν τις 897χιλ, αυξημένα κατά 224% συγκριτικά με το 2019. Παράλληλα, καταφέραμε να διατηρήσουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 19,66%) και ρευστότητας (LCR 467%) στην Ελλάδα.

Η ισχυρή θέση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας την καθιστούν τον σημαντικότερο φορέαανάπτυξης της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής μας».

Στην τοποθέτηση του ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τουρναβίτης περιέγραψε αναλυτικά την πληθώρα δράσεων που επιτυχώς ολοκληρώθηκαν το 2020, την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Τράπεζα Καρδίτσας για το 2021 καθώς και τις νέες συνεργασίες με διεθνείς φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ανέλαβε η Τράπεζα, προκειμένου να συνεχίσει ανεμπόδιστα την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Το 2020 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την Τράπεζα μας. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από γεγονότα πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία και με τις καταστροφές του Ιανού να προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην οικονομική ζωή της περιοχής μας. Με σκληρή δουλειά και επιμονή καταφέραμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμακαι το 2020. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια την λειτουργική ανάπτυξη της Τράπεζας μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας μας, την προσθήκη νέων – καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και την επέκταση του δικτύου καταστημάτων και ΑΤΜ, θα δημιουργήσουμε μια Τράπεζα με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Σε μια περίοδο που το Τραπεζικό σύστημα διαρκώς συρρικνώνεται, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις ανησυχίες του σύγχρονου αγρότη, εμπόρου και επιχειρηματία. Είμαστε εδώ για όλους αυτούς. Για να φτιάξουμε την Τράπεζα του αύριο, σήμερα.».

Προηγούμενο άρθρο Περιφερειακή Πυροσβεστική Θεσσαλίας: Κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη
Επόμενο άρθρο Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ακαδ. έτους 2020-21